Hovedinnhold

Nå kommer piratdokumentaren

FORKLARER: EMI-sjef Bjørn Rogstad (t.h.) forklarer sitt syn på fildelingen til filmteamet bak Urospredere under innspillingen. Foto: Pål Unanue-Zahl
FORKLARER: EMI-sjef Bjørn Rogstad (t.h.) forklarer sitt syn på fildelingen til filmteamet bak Urospredere under innspillingen. Foto: Pål Unanue-Zahl
(VG Nett) Kampen mellom platebransjen og piratene er langt fra over. Nå kommer filmen om stillingskrigen.

Denne saken handler om:

Få IT-spørsmål i Norge er så kontroversielle som filnedlasting, det å hente og dele ut datafiler, ofte mot opphavsrettseierens ønske.

Norge ligger svært langt fremme i fildelingskulturen, mye takket være en relativt liberal lov for kopiering av innhold som musikk og film.

Nå satser et ungt filmteam på å vise alle aspekter med fildelingen, fra produksjonsleddet til nedlasteren på gutterommet.

Under innspilling av dokumentaren Urospredere, som kommer ut for nedlasting rundt juletider, får ledere fra to vidt forskjellige kulturer muligheten til å komme frem med sitt syn på saken.

Prosjektleder Simon Valvik bedyrer at til tross for dokumentarens unge stab, er målet med filmen en nøytral fremstilling av saken.

- Målet er at vi vil bidra til en ny debatt om fildelig og at folk skal få et mer nyansert syn på fildeling, sier han til VG Nett etter innspillingen i Oslo.

I dokumentaren kommer både kjendiser som filmskaper Harald Zwart og Pirate Bay-boss Peter Sunde til å si sin mening, men også mer ukjente aktører som EMI Norge-sjefen og lederen for Elektronisk Forpost Norge.

EMI Norge-sjef Bjørn Rogstad representerer de individuelle plateselskapene i dokumentaren, og innrømmer at han har fått et mer nyansert syn på saken med tiden. Spesielt etter å ha frontet bransjekampanjen Piracy Kills Music for en stund siden.

- Ikke kakser

- Det er ubehagelig, for folk ser på oss som jobber i multinasjonale plateselskaper som kakser, fortalte han under innspillingen av dokumentaren.

Men pirater som i The Pirate Bay har han ingen sans for.

- Livet er greit når man gir bort andres innhold og tjener penger på reklamen rundt, sier han.

- Jeg mener at Pirate Bay bør betale for seg.

Lederen for interesseorganisasjonen Elektornisk Forpost Norge, som kjemper for et fritt nett og fri nedlasting, er ikke enig i resonneringen til Rogstad.

- Jo mer platebransjen kjører på med at fildelingen er ulovlig, jo mer kjører de den til undergrunnen, sier leder Thomas Gramstad.

Fikk en smekk

Et av plateselskapene som gikk hardest ut med kopibeskyttelse på sine produkter var ironisk nok det samme som først valgte å gi opp kopibeskyttelsen. EMI laget plater med kopibeskyttelse og fikk stormen inn over seg som de første i bransjen, også i Norge.

Bertine Zetlitz var en av artistene som opplevde at hennes «CD»-plater ikke fungerte i alle lytternes CD-spillere. Kopibeskyttelsen laget problemer for enkelte CD-spillere, men hindret ikke mer erfarne databrukere i å kopiere platen.

- Det var sikkert ubehagelig for Bertine, sier Rogstad til VG Nett etter innspillingen. - Etter min mening er DRM (Digital Rettighetshåndering, red. anm.) en veldig dårlig løsning.

Noen år senere var de først ute med å droppe kopisperren på musikktjenesten iTunes og opplevde en økning.

Akkurat på dette punktet får Rogstad støtte fra Gramstad. I Norge har platebransjen, representert ved IFPI-leder Marte Thorsby i dokumentaren, valgt å holde seg unna søksmål mot mindre fildelere. I USA har plateindustrien opplevd en storm av kritikk etter at de begynte å saksøke enkeltpersoner for deling av film og musikk

- DRM er et forferdelig onde som begrenser forbrukerens rettigheter, sier Gramstad. - De som fildeler musikk er også de som er mest interessert i musikk og kjøper mye.

Hva er ulovlig?

Et av kjernespørsmålene i dokumentaren er hva som utgjør lovlig og ulovlig fildeling. Å kopiere en CD-plate mellom venner er regnet som lovlig i norsk opphavsrettslov, men å spille inn en film på kino og dele den ut på nettet er ulovlig for å ta to vidtrekkende eksempler.

Men Valvik, som er en av to produksjonsledere i dokumentaren, driver ikke med slikt selv.

- Selvfølgelig har jeg delt filer og fulgt debatten og observert . Men jeg vil ikke si at jeg si at jeg har lastet ned noe ulovlig, sier han til VG Nett.

Mindre firkantet

Under innspillingen av dokumentaren har Valvik opplevd at musikkindustrien kanskje ikke er slik den blir fremstilt. Fredag møtte han Marte Thosby i IFPI og fikk et ganske annet inntrykk.

- Det viser seg at Espen Tøndel og Espen Thorsby ikke er så firkantet som media vil ha det til, sier han til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi