Hovedinnhold

- Mobiltjenesten Bipper overvåker barn

«Ungene har ikke godt av det»

KRITISK: Bjørn Erik Thon liker ikke at foreldre kan sjekke hvor barna sine er til enhver tid. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
KRITISK: Bjørn Erik Thon liker ikke at foreldre kan sjekke hvor barna sine er til enhver tid. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
Datatilsynet er kritisk til den nye, norske mobiltjenesten Bipper, som lar foreldre kontrollere hvem barna ringer til og forteller hvor barna til enhver tid befinner seg.

Denne saken handler om:

Det er trebarnsmoren Silje Vallestad fra Bergen som står bak mobiltjenesten Bipper. Denne uken inngikk Tele2 en avtale med selskapet. Tjenesten lar foreldre kontrollere barns mobilbruk med en applikasjon som installeres på telefonen via programvare eller SIM-kortet. Nå skal produktet ut til norske forbrukere.

Les også:Apple vet hvor du er - vet du hvordan og hvorfor?

Tjenesten lar foreldrene bestemme hvem barna får ringe til, og når mobilen kan brukes. Foreldre får også muligheten til å undersøke hvor barna deres befinner seg.

- Dette er langt fra overvåkning, mener gründeren bak Bipper, Silje Vallestad fra Bergen.

Fristende mulighet

Men Datatilsynet er ikke i tvil. Nylig uttalte tilsynet til avisen Dagens Næringsliv at det er skeptisk til tjenesten, og gjentar overfor Computerworld at Bipper er langt fra uproblematisk.

- Det finnes jo ingen presis definisjon på overvåkning, men jeg vil si at dette er det, sier nytilsatt direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

- Jeg ser at overvåkning er et ladet begrep, som ofte knyttes til uærlige hensikter og hvor ting skjer i all hemmelighet, men det er jo nettopp overvåke man gjør her.

- Men må overvåkning være negativt? Er ikke dette positivt for foreldre?

- For alle som har barn, meg selv inkludert, er førstetanken at det hadde vært fint å vite hvor barnet er til enhver tid. Men ungene har ikke godt av det. De er små individer som skal søke rundt og finne sine små gjemmesteder og utvide horisonten, uten at foreldrene ser dem i kortene. Det kan være fristende, men jeg ville ikke gått inn i dette, sier Thon.

Les også:Ny kameraløsning luker automatisk ut norske trafikksyndere på veiene

20 i måneden

Gründer Vallestad mener overvåkning utelukkende er et negativt begrep. Og vil ikke at produktet skal bli forbundet med dette.

GRÜNDER: Silje Vallestad gjør det godt med sin nye mobiltjeneste, men den får kritikk for å overvåke barn. (Foto: NTB Info)
GRÜNDER: Silje Vallestad gjør det godt med sin nye mobiltjeneste, men den får kritikk for å overvåke barn. (Foto: NTB Info)

Lokaliseringen trer i kraft om barnet aktiverer trygghetsalarmen, som er en del av tjenesten. Men Vallestad bekrefter at foreldre også kan sjekke posisjonen selv om alarmen ikke er aktivert. Tjenesten tilbyr 20 gratis sjekker i måneden, ytterligere søk koster penger. Bipper-gründeren mener dette avgrenser mulighetene til å «tracke» barnet, som hun sier.

For å finne ut hvor barnet oppholder seg, brukes en metode som kalles triangulering, hvor systemet regner seg frem til en posisjon ut fra hvilke mobiltårn telefonen er koblet til, noe som kan være unøyaktig utenfor bystrøk. Men sannsynligvis vil tjenesten knyttes til GPS etterhvert, for de som har mobiler med dette.

Ingen tyvlytting

- Hvorfor er ikke dette overvåkning?

- Jeg vil ikke kalle det det, begynner Vallestad.

Les også:Norske lærere overvåker skolebarn via pc-en

- Jeg tror ikke noen ser noe positivt i det hele tatt med overvåkning. Dette er ikke «spyware» man installerer på mobilen til kona for å lese hennes meldinger, og se hvem hun ringer til.

Vallestad innrømmer at lokaliseringsaspektet ved tjenesten har vært et vanskelig punkt for henne. Flere utenlandske operatører har etterspurt funksjoner for å lese meldinger og tyvlytte på samtaler. Men slike funksjoner vil hun ikke ha inn i tjenesten. Den lar heller ikke foreldre se logger over samtaler barnet har hatt, bare bestemme hvem og når de kan ringe.

Stor interesse

Til tross for kritikken får Vallestad nå henvendelser fra hele verden, og ansetter nå flere i sitt Bergenbaserte selskap. Snart skal hun også i nye møter med Datatilsynet for å drøfte problemstillingen.

- Det er et vanvittig kjør, forteller gründeren, som har vunnet flere priser for tjenesten.

- Undersøkelser viser at foreldres behov for trygghet er den viktigste årsaken til å utstyre barnet med mobiltelefon. Også majoriteten av barna sier mobilen gjør at de føler seg tryggere når de er alene.

Les også:Google vet hvem du er, hvor du er, alltid - se selv!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi