Hovedinnhold

Minitest av iPad: - En ny sofa-konge!

UNDER LUPEN: - Ipad gjør seg godt i sofakroken, og er skreddersydd for surfing, sier Computerworld USAs journalist som har sett nærmere på nyvinningen. Foto: AP
UNDER LUPEN: - Ipad gjør seg godt i sofakroken, og er skreddersydd for surfing, sier Computerworld USAs journalist som har sett nærmere på nyvinningen. Foto: AP
Apples nye nettbrett er tidenes surfeopplevelse, men treg til kontorbruk.

Denne saken handler om:

Computerworld USAs journalist Seth Weintraub har fått noen minutter alene sammen med Apples iPad. Han er overrasket over hvor tung den er, særlig om du er vant til Kindle.

- Det føles som om du har revet av øvre delen på en Macbook Pro og gjort den tykkere, skriver journalisten.

Les også:Netcom og Telenor forhandler om iPad

Weintraub er ikke eneste som reagerte på vekten. Journalisten som stod ved siden av ham, hadde følgende kommentar til en representant fra Apple:

- Om jeg hiver denne på noen, går de ned for telling.

Tykk ramme

Noe av årsaken til vekten er batteriet som kan gi enheten ti timers liv, ifølge Apple. Weintraub understreker at han på grunnlag av sine få minutter med iPad-klåing ikke kan konkludere med hvorvidt batteriet faktisk holder så lenge.

Mange har lurt på hvorfor den sorte rammen rundt skjermen er så tykk, og journalisten fant svaret da han holdt den. Med trykkfølsom skjerm ville det vært svært upraktisk med mindre ramme. Man må jo ha noe å holde i mens man driver med multitouch og skriver på det virtuelle tastaturet.

Stort sett kjapp

Den nye prosessoren på én GHz gjør applikasjonene kjappe, ifølge Weintraub. Særlig applikasjoner som allerede eksisterer til iPhone. Han mener at kart er blant tingene som tar seg bra ut på 1024x768-skjermen, særlig med «street view».

Les også:Fujitsu til kamp for iPad-navnet

Weintraub fremhever også kalendere og adresseboken som vakre og raske. Men den aller mest imponerende av applikasjonene - og den viktigste, gitt hvordan folk vil bruke iPad - er nettleseren Safari.

Den er like kjapp som på en stasjonær maskin, samtidig som du får fordelene fra iPhone, som klyping, scrolling og umiddelbar endring fra portrett til landskap ettersom hvilken vei du holder iPaden.

- Dette er den beste surfeopplevelsen jeg har vært borti uavhengig av enhet, skriver journalisten.

Men kontorpakken iWork går ikke så kjapt.

Det å åpne et dokument tar et par sekunder. Dessuten vil bruken ha en viss læringskurve. Det er nok ikke like enkelt som Apple vil ha deg til å tro, mener han. Han måtte klø seg i hodet et par ganger før han lærte å forflytte tekst og å sette inn bilder i et dokument. Like fullt regner han med at ting vil gå kjappere etter hvert som man venner seg til iPaden.

Les også:Se Jobs' presentasjon av iPad

En ny sofa-konge

Weintraub synes det er beklagelig at de tilstedeværende journalistene ikke fikk anledning til å teste den fra en sofa, slik som Steve Jobs brukte den da han viste den frem. Han ser for seg at det er slik Apple ser for seg at iPaden kommer til å bli mest brukt. iPaden føltes litt stor om man skal stå lenge. Dessuten er det definitivt et produkt man kommer til å styre med begge hendene, i motsetning til Iphone.

VG Nett spør:Blir iPad en suksess?Delta i diskusjonen

Prisen - som strekker seg fra 499 til 699 dollar, er hissig, selv til Apple å være. Computerworld-journalisten ser for seg at den billigste kommer til å slå an, særlig om du ikke trenger 3G som øker prisen med 130 dollar pluss kostnadene for 3G-abonnement. Dog støtter 3G-modellen GPS, som mange brukere setter pris på.

Konklusjonen er at Weintraub tror iPad blir en suksess, fordi det er Apples motsvar på minibærbare. Han mener den kan gjøre alt en minibærbar kan gjøre, og litt til - for eksempel kan brukerne velge og vrake blant 140.000 apps eller bruke den stående og gående.

Og viktigst av alt, den utmerker seg på steder hvor minibærbare til nå har regjert - i sofaen. I veska. I bilen. På kjøkkenet.

Se også:Se iPad-modellene, mulighetene ogekstrautstyret i bilder

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi