Hovedinnhold

Massivt nett-angrep mot Jyllands-Posten

Intetanende data-brukere ble brukt

ANGRPET: Forsiden til Jyllands-Posten på nettet vises igjen etter at angrepene har stilnet av. Foto: Faksimile av Jyllands-Posten
ANGRPET: Forsiden til Jyllands-Posten på nettet vises igjen etter at angrepene har stilnet av. Foto: Faksimile av Jyllands-Posten
(VG Nett) Vanlige brukeres datamaskiner ble mandag ettermiddag brukt i et massivt dataangrep på den danske avisen Jyllands-Posten.

Denne saken handler om:

Over hele verden ble intetanende brukere av datamaskiner del i et massivt angrep på den danske avisen Jyllands-Postens nettsider.

Ved å instruere et stort antall virusinfiserte datamaskiner over hele verden til å hente ned Jyllands-Postens førsteside om og om igjen, ble all trafikk til nettstedet lammet til slutt.

Det er tredje gang et slikt angrep har inntruffet mot Jyllands-Posten siden de publiserte de kontroversielle tegningene av den muslimske profeten Muhammed, skriver det danske fagbladet Computerworld.dk.

Islamister har også truet med aksjoner utenfor den virtuelle verden, i form av selvmordsaksjoner mot danske mål.

Vil ha hevn

Samtidig sirkulerer en epost mellom tusenvis av danske epostbokser. I eposten oppfordres mottakeren til å hevne angrepet ved å aktivere et skript-program som medfølger. Programmet besøker en rekke arabisktalende nettsteder og forsøker å utrette et liknende angrep mot dem.

Det er sikkerhetsfirmaet Csis i Danmark som omtaler hevneposten. Eposten har emnet "Danmark under angreb fra muslimske hackere", og Csis oppfordrer folk til å slette eposten.

Tirsdag var nettsidene til Jyllands-Posten oppe igjen og nettleverandøren jobber nå med å sikre systemene mot nye angrep.

Usikre maskiner

Angrepet mot Jyllands-Postens nettside er mulig fordi hundretusenvis av datamaskiner ikke har god nok sikring mot å bli utnyttet. Angriperne installerer programmer ved hjelp av virus og dataormer, maskinene blir dermed zombier som utfører instrukser fra angriperne. Uten at brukeren vet hva som foregår.

For informasjon om hvordan du kan sikre deg mot å bli en del av et slikt angrep, les VG Netts antivirusguide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi