Hovedinnhold

Legger barnevernsbarn ut på Youtube

LIGGER PÅ YOUTUBE: Flere videoer av barn som blir hentet av barnevernet er lagt ut på Youtube. - Mest belastende for barna, Sier Redd Barna. Foto: Skjermbilde
LIGGER PÅ YOUTUBE: Flere videoer av barn som blir hentet av barnevernet er lagt ut på Youtube. - Mest belastende for barna, Sier Redd Barna. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) Foreldre legger ut videoer av barn som blir hentet av barnevernet på Youtube. - Svært uheldig, sier Redd Barna.

Denne saken handler om:

På videonettstedet Youtube ligger det flere videoer som viser barn som blir hentet av barnevernet. For personer som kjenner barna er det ikke vanskelig å identifisere familiene på videoene. Flere av videoene gir også tilgang til personopplysninger om barna.

- Dårlig valg

- Det er et veldig dårlig valg av foreldrene å legge ut slike videoer på nettet, sier juridisk rådgiver i Redd Barna, Elin Saga Kjørholt.

- Det er svært uheldig for barna. At slike videoer ligger på Youtube, er en belastning og disse barna trenger ingen tilleggsbelastning, sier Kjørholt til VG Nett.

- Styrker ikke saken

- Hvis man tar sånne valg, vil ikke det styrke saken. Man gjør et valg som kan være til skade for barnet, men man må huske på at foreldrene er i en veldig fortvilt situasjon.

- Problemet er at det som ligger på internett aldri blir borte. Det kan komme ut igjen gang på gang, sier Kjørholt.

Barna må skånes

Fungerende Barneombud, Knut Haanes, sier til NRK at barna må skånes.

- Her er det barn i en utrolig vanskelig livssituasjon som blir så til de grader utlevert til offentligheten. Det kan være en vanskelig situasjon for foreldrene og barnet. Det kan være en konflikt mellom voksne, foreldre og barnevern, men barna må skånes i en slik sammenheng og det blir de ikke når de blir brettet ut for all offentlighet, sier Haanes til NRK.

Bryter FNs barnekonvensjon

Haanes mener at publiseringen av videoene bryter med FNs barnekonvensjon.

- Voksne har et ansvar og det ligger nedfelt i FNs barnekonvensjon, som er del av norsk lov, at barn har rett på et privatliv, barn har full integritet som fullverdige mennesker med menneskerett, og det er et brudd på deres integritet og deres privatliv å utlevere barn på denne måten, sier Haanes.

Ikke ulovlig

Det er ikke ulovlig å legge ut disse videoene hvis det er foreldrene som legger ut filmene.

- Dette er noe som foreldre kan gjøre i kraft av sitt foreldreansvar, de kan samtykke på vegne av sitt barn til at disse bildene legges ut, sier senioerrådgiver i Datatilsynet, Christine Lie Ulrichsen, til NRK.

Datatilsynet har tatt kontakt med regjeringen for å få nye retningslinjer for publisering av denne typen materiale på nettet.

- Vil beskytte barna

- Vi mener jo at vi i de mest grove tilfellene skulle ønske at vi kunne beskytte barnas personvern og barnas selvstendige rett til integritet og privatliv. Og da har vi kommet litt til kort i disse tilfellene. Det er noe vi syns er vanskelig som personvernmyndighet, sier Ulrichsen til NRK.

- Uakseptabelt

Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Ann-Marit Sæbønes, har liten forståelse for at foreldre velger å publisere video av barna sine på nettet.

- Jeg har forferdelig vanskelig for å forstå det, for det de gjør det er å eksponere barnet sitt for offentligheten, og det er jo slik at disse tingene blir liggende på nettet veldig, veldig lenge. Barnet vokser opp, og det vil kanskje forfølge barnet i hele dets voksne liv, og det synes jeg er uakseptabelt, sier Sæbønes til NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi