Hovedinnhold

Lar barna søke trygt på nettet

TRYGT UNIVERS: Med søkemotoren Kvasir Junior er det ingen fare for å barnet forviller seg inn på skumle nettsider. Tjenesten skal være enkel å bruke, og er illustrert av billedkunsteren Iben Sandemose. Foto: Kvasir
TRYGT UNIVERS: Med søkemotoren Kvasir Junior er det ingen fare for å barnet forviller seg inn på skumle nettsider. Tjenesten skal være enkel å bruke, og er illustrert av billedkunsteren Iben Sandemose. Foto: Kvasir
(VG Nett) Som første, norske søkemotor har Kvasir nå lansert en helt egen søkeside for barn.

Denne saken handler om:

I søkemotoren Kvasir Junior er alt innhold håndplukket av Kvasirs medarbeidere, for at barn skal kunne surfe på nettet og leke seg i trygge omgivelser.

- Litt av tanken er at dette skal være et Internett med høye gjerder, og at voksne skal kunne føle seg trygge når barna søker etter nettsider, sier Ingrid Støver Jensen, som er leder for produktavdelingen hos Kvasir, til VG Nett.

Prøv utKvasir Junior her!(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider.)

I tillegg skal barna lett kunne finne stoff de selv synes er interessant, uten å forville seg inn på sider med støtende innhold. Nettsiden understreker likevel viktigheten med å utvise kildekritikk, samtidig som de ber barna om å bruke nettvett.

Mer visuelt

- Vi har brukt ett år på å plukke ut og indeksere sider som er passende. Alle sidene er aktuelle innenfor ulike temaer, og hvert tema er også inndelt i underkategorier, forteller Støver Jensen.

Les også:Flere barnevennlige søkemotorer.

Søketjenestens målgruppe er barn i alderen 6-12 år, og nettsiden har en visuell utforming. I tillegg til et søkefelt, inneholder siden ti forskjellige figurer som alle representerer hvert sitt tema. Disse er igjen delt opp i underkategorier, presentert i et tankekart.

Billedkunstneren Iben Sandemose står bak illustrasjonene på nettsiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BILDESØK: Det er mange ting barnet kan gjøre på nettsiden, blant annet søke etter bilder. Alt av treff er kontrollert og håndplukket av Kvasir. Foto: Kvasir
BILDESØK: Det er mange ting barnet kan gjøre på nettsiden, blant annet søke etter bilder. Alt av treff er kontrollert og håndplukket av Kvasir. Foto: Kvasir


- Vi har hatt en betaversjon ute siden april, som vi testet rundt i forskjellige skoleklasser. Denne versjonen var mer lik den tradisjonelle søketjenesten, og vi observerte at mange barn hadde vansker med å forholde seg til søkelisten - for eksempel hvor de skulle klikke for å komme seg videre, forklarer avdelingslederen.

Les også:Klikk deg frisk.

Strenge kriterier

Løsningen for Kvasir Junior ble å fremstille søkeresultatene mer visuelt enn i den tradisjonelle listen - ved å vise bilder av nettsidene som er aktuelle i søket, såkalte «coverflow». I tillegg tilbyr Kvasir Junior også et eget bildesøk.

Selv om alle nettsidene i Kvasir Junior er håndplukket av voksne medarbeidere, kan barna selv også foreslå sider de vil ha registrert i søkemotoren. Aktualitet for barn, god funksjonalitet, originalt og lovlig innhold er blant kriteriene som må oppfylles.

Ingen lenker til steder du kan dele MP3-filene dine, med andre ord.

Norskspråklig

LYSTIG: Illustrasjonene på siden er laget av billedkunstneren Iben Sandemose. Foto: Kvasir
LYSTIG: Illustrasjonene på siden er laget av billedkunstneren Iben Sandemose. Foto: Kvasir

Som med hovedsiden Kvasir.no, sikter også Kvasir Junior seg inn mot det norske markedet. Nettsidene er derfor i hovedsak norskspråklige, men unntak av engelske sider som kan brukes i undervisningsøyemed. Både IT-veiledere, lærere og elever har vært aktive i utviklingen av nettsiden.

Les også:Hvem er best på mobilsøk?

- Allerede før vi begynte å snakke om den, hadde vi flere tusen brukere inne på siden i løpet av en uke. Vi har heller ikke gjort noen markedsfremstøt ennå, men besøkskurven er rett oppadgående, sier Støver Jensen.

Barneombudet positiv

Hos Barneombudet er de positive til at Kvasir har laget en tjeneste som skjermer barn og unge fra innholdet i tjenester som er beregnet for voksne.

- Dersom slike tjenester er utarbeidet på en god og forsvarlig måte, kan de være med på å gjøre barns internettbruk både enklere og tryggere, sier rådgiver Kari Stenquist til VG Nett.

De er likevel opptatt av at foreldre og lærere må følge med på barnas nettbruk, og sørger for at barna bruker nettet på en fornuftig måte.

- Vi presiserer at Barneombudet ikke kan være noen garantist for denne eller lignende nettsider, sier Stenquist.

Hun anbefaler dessuten foreldre og barn å ta seg en tur på Medietilsynets sider og lese om nettvettregler og kildekritikk før de begir seg ut på verdensveven.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi