Hovedinnhold

Komplett PC i en minnepinne

TIL Å SPISE OPP: Prototypen av FXI Labs datamaskin, med kodenavnet Cotton Candy, en Android-pc på størrelse med en minnepinne. (Foto: FXI)
TIL Å SPISE OPP: Prototypen av FXI Labs datamaskin, med kodenavnet Cotton Candy, en Android-pc på størrelse med en minnepinne. (Foto: FXI)
Et norsk firma vekker internasjonal oppsikt med PC på minnepinne.

Denne saken handler om:

FXI Technologies har laget en bitteliten PC i en USB-pinne. Maskinen, med kodenavn Cotton Candy, har en USB-kontakt i den ene enden, og en HDMI-utgang for tilkobling til skjerm i den andre enden.

Les også: Tre av fire norske avgangsstudenter vil kopiere ulovlig 

Enhver skjerm blir en PC

Alt man trenger, er litt strøm til USB-porten, og en smarttelefon eller en blåtannmus og tastatur så kan hvilken som helst skjerm med HDMI-inngang bli en liten datamaskin, inkludert TV-er og PC-skjermer.

- Funksjonaliten til dagens enheter er ofte begrenset til størrelsen på skjermen som brukes. Vi har snudd ting opp-ned, eliminert skjermen og leverer kraften til en PC og hele internett til hvilken som helst skjerm, sier Borgar Ljosland, grunnlegger og daglig leder i FXI Technologies, til Computerworld.

Den kan også plugges rett inn i USB-porten på Mac- ellerPC, og vips, så får du en liten Android-maskin opp på skjermen.

Basert på ARM

I midten sitter selve datamaskinen, som består av en ARM Cortex A9-sentralprosessor med to kjerner på 1.2GHz og 1GB internminne. En ARM-prosessor med fire kjerner leverer grafikken.

Det er mer enn nok for at den lille datamaskinen kan dekode og vise video i full HD.

Operativsystemet er Android, 2.3, men selskapet jobber med å oppgradere til nyeste Android-versjon (Android 4.0, a.k.a Ice Cream Sandwich), før lansering.

Les også: Nye rykter om Facebook-telefon 

Enheten har også en minnekortleser som kan ta Micro-SD minnekort på inntil 64 gigabyte i tillegg til støtte for trådlåst nett og Blåtann.

Maskinen kan styres via smarttelefon eller blåtannmus og tastatur.

En annen versjon av den knøttlille PC-en er også på plakaten, og denne skal bruke linux-varianten Ubuntu som operativsystem. Ljosland forteller at det riktignok fortsatt er en del detaljer rundt denne som ikke er avklart enda.

Kommer i 2012

Foreløpig er Cotton Candy på prototype-stadiet, og er derfor bare tilgjengelig til et lite utvalg partnere og utviklere FXI samarbeider med.

- Vi kommer til å annonsere tilgjengeligheten i begynnelsen av neste år, sier Ljosland.

Les også: Norsk Android-app installert på 1 av 6 Android-mobiler i USA 

Han legger til at responsen på prototypen har vært veldig positiv, og at han gleder seg til å få produktet ut til folk.

Anerkjente nyhetsnettsteder som Wired og teknologibloggen Engadget har skrevet om den lille datamaskinen til det norske firmaet.

- Jeg har aldri opplevd slik respons tidligere. Alle kommentarene vi har fått har vært positive, sier Ljosland.

Prisen er ikke satt, men er forventet å ligge under 200 dollar, omkring 1000 kroner.

Les også: Slik blir iPad 3 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi