Hovedinnhold

iPad kommer med og uten 3G

Blir iPad den foretrukne måten å lese VG på? Apple demonstrerte New York Times på iPad under lanseringen. (Foto: Apple)
Blir iPad den foretrukne måten å lese VG på? Apple demonstrerte New York Times på iPad under lanseringen. (Foto: Apple)
Navnet på den ventede tavle-pc-en fra Apple er iPad.

Denne saken handler om:

  • Full multi-touch
  • Bakoverkompatibel med iPhone-apps
  • 16 til 64GB internlagring
  • 1GHz Apple A4-chip fra P.A. Semi
  • 9.7" skjerm IPS-skjerm
  • Wifi 802.11n
  • 10 timer batterilevetid
  • Over en måned standbytid
  • Bluetooth 2.1 + EDR
  • Akselerometer og kompass

Steve Jobs har lansert iPad. Apple-sjefen kaller iPad et produkt midt mellom iPhone og bærbare pc-er.

iPad kommer i seks varianter. Alle har støtte for trådløst nettverk etter 802.11n-standarden. Tre av dem har dessuten støtte for 3G-mobilnettet. Modellene uten 3G-støtte ventes å bli tilgjengelig i mars i hele verden, mens modellene med 3G kommer i april, i første omgang i USA og utvalgte land - det er foreløpig ikke klart om Norge er blant disse.

LES OGSÅ:Slik ser iPad ut

Detaljer om tilgjengeligheten internasjonalt samt om prisene i de forskjellige land blir kunngjort senere, melder Apple. Macworld.no antar at prisene i Norge vil ligge mellom i underkant av 4000 kroner og i overkant av 8000 kroner avhengig av konfigurasjon.

Bruksområdene er for iPad er til dels de samme som har vært knyttet til mini-bærbare pc-er eller netbooks: internett-surfing og e-post, samt enkel håndtering av bilder og musikk. Video og spill har gjerne fungert dårlig på svake minibærbare, men iPad skal håndtere dette bra, ifølge Jobs.

Egen nettbokhandel

iPad er cirka 1,25 centimeter tynn. Foto: Apple
iPad er cirka 1,25 centimeter tynn. Foto: Apple

I tillegg kommer e-bøker, som Apple nå lanserer en egen nettbokhandel for: iBookstore.

Apple-ledelsen har lenge uttrykt skepsis til minibærbare pc, og dette ble gjentatt under lanseringen av iPad. Selv om det gjenstår å se hvor effektivt iPad håndterer tyngre data som spill og video, hevdet Jobs under lanseringsshowet at iPad gir en bedre internett-opplevelse enn noen pc er i stand til.

iPad kommer med 12 spesialtilpassede iPad-programmer, men slektskapet med iPhone er sterkt, og iPad kan kjøre nesten all tilgjengelig programvare for iPhone direkte, i alt over 140 000 programmer. Da må man imidlertid enten kjøre programmet i et lite vindu på skjermen eller fordoble visningsstørrelsen. Det gjenstår å se hva det vil gjøre med kvaliteten på skjermbildet.
Apple har imidlertid lansert utviklerverktøy for iPad, slik at folk og firmaer som har utviklet programmer for iPhone lett skal kunne tilpasse dem til iPad. Dermed får iPhone-programutviklerne plutselig et helt nytt marked å boltre seg på.

LES OGSÅ:Apple skaper programvare-monopol

9,7-tommers skjerm

iPad har en 9,7-tommers berøringsfølsom lcd-skjerm med LED-bakbelysning. Maskinen kommer i tre konfigurasjoner, med 16, 32 eller 64 gigabyte Flash-minne for lagring og en nyutviklet prosessor på 1 GHz. Hver av disse konfigurasjonene kan igjen kjøpes med eller uten 3G-støtte - sistnevnte trengs for å kunne bruke internett via mobilt bredbånd.

Du får kjøpt iPad med et fysisk tastatur som ekstrautstyr. Foto: Apple
Du får kjøpt iPad med et fysisk tastatur som ekstrautstyr. Foto: Apple

Ellers synkroniseres iPad med Mac eller Windows-pc på samme måte som iPhone og iPod touch. Det betyr at man har full tilgang til sine kontaktdata, musikk, bilder videoer og så videre.

På den trykkfølsomme skjermen får man frem et «virtuelt» tastatur når man ønsker å skrive eller trenger å taste inn passord, innloggingsdata og så videre.

LES OGSÅ:Forlagsdirektør avslørte iPad

Maskinen kan holdes både vertikalt og horisontalt. Som tilbehør kan man dessuten få kjøpt tastatur der iPad monteres på skrå, som skjermen på en bærbar pc.

I praksis betyr dette at iPad ikke bare er et «surfe- og spillebrett», men langt på vei også kan brukes som en fullverdig bærbar pc. Apple har lansert iWork for iPad, en spesialtilpasset versjon av Apples enkle kontorprogrampakke med tekstbehandling, regneark og presentasjonsprogram. Programmene fås kjøpt separat - prisen i USA er snaut 10 dollar for hvert program.

iPad-en ser ut som en forvokst iPhone. Foto: Apple
iPad-en ser ut som en forvokst iPhone. Foto: Apple

iPad skal kunne være i drift i 10 timer før batteriet må lades opp. Maskinen er cirka 1,25 cm tykk og veier rundt 680 gram.

Apples lanseringsshow onsdag kveld var et av tidenes største på it-sektoren, i hvert fall hva gjelder forventning og oppmerksomhet fra et globalt publikum.

Flere nett-tjenseter gikk ned som følge av trafikken, inkludert CoverItLive-tjenesten som vi her hos Macworld.no kjørte under lanseringen. Dette rammet både våre egne lesere og lesere som fulgte oss via VG. Vi beklager dette.

LES OGSÅ:Derfor lykkes Apple med iPad

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi