Hovedinnhold

iPad er Apples nye storsatsing

KRITISK TIL NY APPLE-SATSING: Apple-sjef Steve Jobs sparte ikke på skrytet da han lanserte iPad onsdag. Nå har selskapet likevel fått forbrukere på nakken. Foto: AP
KRITISK TIL NY APPLE-SATSING: Apple-sjef Steve Jobs sparte ikke på skrytet da han lanserte iPad onsdag. Nå har selskapet likevel fått forbrukere på nakken. Foto: AP
(VG Nett) Apple avslørte i kveld navnet på sin mye omtalte nye storsatsing.

Denne saken handler om:

  • Full multi-touch
  • Bakoverkompatibel med iPhone-apps
  • 16 til 64GB internlagring
  • 1GHz Apple A4-chip fra P.A. Semi
  • 9.7" skjerm IPS-skjerm
  • Wifi 802.11n
  • 10 timer batterilevetid
  • Over en måned standbytid
  • Bluetooth 2.1 + EDR
  • Akselerometer og kompass

iPad heter den. Det ble klart da Apple-sjef Steve Jobs gikk på scenen i San Francisco like over klokken 19 i kveld.

TETT PÅ NETT:Spør Apple-kjenner om iPad klokken 21 i kveld. Send inn spørsmål nå!

- Miks av bærbar pc og smarttelefon

Dermed var det riktig som ryktebørsen ville ha det til, nemlig at det er en såkalt tavle-data som er selskapets store nyvinning.

Riktignok ikke revolusjonerende i seg selv, siden tavle-pcer har vært eksistert i pc-verdenen i mange år. Men dette blir noe helt annet, hevder Jobs - som ikke sparte på selvskrytet da han

Du får kjøpt iPad med et fysisk tastatur som ekstrautstyr. Foto: Apple
Du får kjøpt iPad med et fysisk tastatur som ekstrautstyr. Foto: Apple

lanserte iPad.

- Netbooks er ikke bedre enn noe annet. De er som kjipe bærbare pcer, sa han under presentasjonen.

Nyvinningen ble lansert med en startpris på 499 dollar og skal finnes med henholdsvis 16 GB, 32 GB og 64 GB lagringskapasitet.

COVER IT LIVE:

iPad kan for den gjennomsnittlige teknologibevisste oppfattes som en mellomting av en smarttelefon og en pc. Og skal den ha livets rett, må den inneholde det beste av disse to verdener, mener sjefen selv.

DISKUTÉR:Tror du Apples nye storsatsing blir en suksess?

- Denne må være bedre enn en bærbar pc og en smarttelefon. Ellers har den ikke noe grunn til å eksistere, sa Jobs fra scenen, ifølge Gizmodos liveblogg.

TWITTER:VG Nett twitrer om lanseringen - følg med!

For å lykkes med dette, mener han at iPad skal tilfredsstille de behovene man har midt i mellom det smarttelefonen og den bærbare pcen kan tilby. Nøkkelfunksjonene han nevner er nettsurfing, e-post, foto, video, musikk, spill og e-bøker.

Det har så langt ikke kommet informasjon om hvorvidt Apple har inngått store avtaler med forlag med tanke på å etablere iPad som lesebrett.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- MULTIVERKTØY: Ifølge Steve Jobs blir iPad et multiverktøy, en krysning mellom smarttelefon og bærbar datamskin. Foto: Reuters
- MULTIVERKTØY: Ifølge Steve Jobs blir iPad et multiverktøy, en krysning mellom smarttelefon og bærbar datamskin. Foto: Reuters

Trykkfølsom

For å demonstrere det han mener kan bli en ny teknologisk hverdag for brukerne, holdt han iPad'en opp mot publikum i salen i San Francisco.

Først tok han en surferunde på nettet via nettleseren Safari. Deretter klikket han på en knapp slik at et tastatur popper opp på den trykkfølsomme skjermen.

iPad-en ser ut som en forvokst iPhone. Foto: Apple
iPad-en ser ut som en forvokst iPhone. Foto: Apple

Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om hvor hvilken type multitouch det er snakk om. På forhånd ble det spekulert i om det ville bli en ekstremversjon, med trykkfølsomhet både foran og bak.

Ifølge Macworld som er tilstede under lanseringen er det en meget høyoppløselig skjerm på dingsen teknologiverden nærmest har holdt pusten for før kveldens lansering.

Den er beskjedne 12 millimeter tykk, med 9,7 tommer stor skjerm og veier 680 gram. Den skal kunne holde det gående i ti timer mellom hver lading, og de trådløse mulighetene skal være mange.

VG Nett kommer tilbake med reaksjoner på iPad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi