Hovedinnhold

iPad-alternativ til tusenlappen

aPad er antagelig det dårligste produktet vi har hatt inne til test i PC World på mange, mange år. (Foto: Kurt Lekanger)
aPad er antagelig det dårligste produktet vi har hatt inne til test i PC World på mange, mange år. (Foto: Kurt Lekanger)
aPad koster en brøkdel av en iPad, og skal ifølge reklamen være «perfekt til elektroniske bøker, surfing og email». Når noe høres for godt ut til å være sant, så er det gjerne det.

Denne saken handler om:

aPad Google Android Tablet Laptop

Pris: kr 1 248 inkl. mva.

Internett: www.ehub.no
+ Ingen.
- Treg. Elendig skjerm. Dårlig brukergrensesnitt. Ikke Android Market. Gammel Android-versjon. Treg skjermrotering. Dårlig byggekvalitet.

Apples iPad koster fra 4000 kroner og opp mot 6500 kroner for toppmodellen, og mange Android-baserte alternativer som Samsung Galaxy Tab er minst like dyre. Vi ble derfor nysgjerrige da vi mottok et nyhetsbrev fra den norske nettbutikken Ehub, med reklame for det Android-baserte nettbrettet «aPad». Nettbrettet koster nemlig ikke mer enn cirka tusen kroner pluss merverdiavgift.
LES OGSÅ: Her er Android-brettene! 

Noen tregere?

Til en såpass lav pris forventer vi ikke mye, og vi kan se gjennom fingrene med plastikkfølelsen og den dårlige byggekvaliteten. Men vi forventer at produktet skal kunne brukes til det reklamen påstår det skal kunne brukes til. Når Ehub på sine nettsider skryter av hvor god skjermen er, og at den skal «gi deg en fantastisk visning av bilder og gjøre lesning av elektroniske bøker og surfing til en behagelig opplevelse», forventer vi noe mer enn den litt blasse skjermen til aPad - som har veldig dårlig innsynsvinkel og som krever at du trykker veldig hardt på den for at den skal reagere.

LES OGSÅ: -Dette er de beste YouTube-videoene fra 2010 

Det verste er imidlertid at aPad er så treg at det noen ganger kan ta flere minutter (!) fra du snur skjermen til skjermbildet roterer. aPad er altfor treg til at du får noen særlig god opplevelse nesten uansett hva du måtte finne på å bruke den til.

Operativsystemet er Android 1.6 (eldgammel versjon!), og det er gjort noen tilpasninger i brukergrensesnittet. Men av en eller annen grunn mangler den vanlige Android Market. I stedet finner du noe som heter «App Market», som er langt fra like bra.

Av programmer som ligger forhåndsinstallert, nevner vi blant annet en e-bokleser, Documents To Go for visning av Microsoft Office-dokumenter, Androids standard e-postleser, samt programvare for avspilling av musikk, bilder og video.

LES OGSÅ: Fjern veggen fra Facebook-profilen! 

Men det meste går så tregt at programmene nesten er ubrukelige. Vi forsøkte å installere andre programmer, og mye av det som vanligvis fungerer fint på andre Android-enheter, virket ikke i det hele tatt på aPad (den er blant annet altfor treg til å kunne kjøre det populære spillet Angry Birds).

Årets dårligste produkt?

Hvert år før jul kårer PC World Norge årets beste produkter. Selv etter å ha prøvd å legge en masse godvilje til, og forsøkt å gi aPad en sjanse, er vi fristet til å dele ut prisen «Årets verste produkt» til aPad allerede nå. Vi kommer neppe til å få inn noe dårligere produkt på denne siden av jul i år.

aPad er nemlig så treg at det nesten er komisk, den har en elendig skjerm, dårlig batterilevetid - og minner mest av alt om et leketøy. Du får langt morsommere leketøy for tusen kroner.

LES OGSÅ: Prosessor med 1000 kjerner 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi