Hovedinnhold

Hver tredje bærbare holder bare i tre år

En bærbar pc varer ikke evig. Illustrasjon: Istockphoto
En bærbar pc varer ikke evig. Illustrasjon: Istockphoto
Mange bærbare datamaskiner rammes av problemer og må leveres inn til service. Verst i klassen er HP.

Denne saken handler om:

I undersøkelsen, som er gjennomført av Squaretrade, ble 30 000 bærbare datamaskiner sjekket i løpet av en treårsperiode for å finne ut hvor ofte maskinene ble levert inn til service.

Resultatene viste at én av tre bærbare pc-er går i stykker i løpet av tre år. I 20 prosent av tilfellene er maskinvarefeil årsaken. De resterende ti skyldes skader forårsaket av brukeren selv.

GUIDE:Slik velger du riktig bærbar pc

- Bærbare pc-er brukes mye og ofte. Folk har dem på hele tiden og bærbare komponenter er følsomme for varme. De er dessuten bærbare og blir utsatt for mye misbruk. Og så er de mer komplekse enn de fleste andre elektroniske produkter, sier Vince Tseng i Squaretrade til IDG News.

Det må nevnes at Squaretrade selger forsikringer av hjemmeelektronikk, men i en test gjennomført av våre amerikanske PC World-kolleger er tendensen den samme - en tredjedel av leserne til PC World svarte at de hadde opplevd problemer med sine maskiner.

Asus best, HP verst

HP, som er verdens største pc-produsent, topper skadestatistikken med en feilrate på over 25 prosent i løpet av tre år. HP blir tett etterfulgt av Gateway, Acer og Lenovo.

Asus er den mest pålitelige av pc-produsentene med en feilrate på 15,6 prosent i løpet av de tre første årene. Toshiba, Sony og Apple følger rett bak med en feilrate på henholdsvis 15,7, 16,8 og 17,4 prosent.

- Det er ikke overraskende at Apple havnet i mellomsjiktet i undersøkelsen. Det som er overraskende er at Asus kom på førsteplass, sier Vince Tseng i Squaretrade.

LES OGSÅ:Apple-kunder mest fornøyde

Asus er imidlertid ikke så overrasket. Selskapet mener årsaken til at de troner skadebunnen er at de selv jobber med å produsere pc-komponenter.

- Vi er verdensledende på utvikling av hovedkort og komponenter. I en datamaskin er hovedkortet den viktigste delen ettersom hver komponent er koblet til den. For bærbare pc-er er det viktig at alt fungerer tilsammen ettersom alle deler sitter så tett, sier Mikael Koark, markedssjef i ASUS Nordic, til PC World.

I en nylig rapport fra Rescuecom kom for øvrig Asus best ut, etterfulgt av Apple, Lenovo og Toshiba. Også her kom HP sist.

En talsperson for HP Norge vil ikke kommentere undersøkelsen, men henviser til at undersøkelser fra blant annet Technology Business Research viser det motsatte.

Les tester av bærbare pc-er hos PC World

Minibærbare tåler minst

Undersøkelsen til Squaretrade viser også at minibærbare rammes av 20 prosent flere feil enn vanlige bærbare. Dette skyldes trolig at de har billigere komponenter enn vanlige bærbare pc-er.

Markedet for minibærbare har blitt svært populært, med Asus som den største produsenten. Et av selskapene som ikke ønsker å lage og selge billige minibærbare er Apple.

- Vi vet ikke hvordan vi kan lage en 500-dollars pc som ikke er søppel, sa Apple-sjef Steve Jobs i fjor.

LES OGSÅ:Skyhøye forventninger til Apples tavle-pc

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi