Hovedinnhold

Historiens viktigste dataprodukter

Commodore 64 er tidenes mestselgende datamaskin. Foto: Erik Klooster, Computermuseum
Commodore 64 er tidenes mestselgende datamaskin. Foto: Erik Klooster, Computermuseum
Her er oppfinnelsene som la grunnlaget for din datahverdag.

Denne saken handler om:

PC World Norge feirer 20-år og kårer i denne forbindelse historiens 20 mest betydningsfulle dataprodukter.

Det er ikke noe problem å komme opp med 20 produkter som har hatt stor påvirkning på it-utviklingen. Problemet er heller å avgrense kandidatene.

LES OGSÅ:Dette var best i 2006

Det hadde vært fristende å ta med flere operativsystemer, flere prosessorer, flere programmeringsspråk, flere pc-er. Ja, til og med flere regneark.

Ambisjonen har imidlertid ikke vært å finne de 20 mest innovative produktene, men å finne frem til produktene som har spilt større en rolle for it-utviklingen og samfunnet generelt.

Her er våre beste kandidater:

Nettverksruteren (1960-tallet):Stifinneren

Denne datamaskinen fra DEC var den første ruteren, brukt i Arpanett-prosjektet (forløperen til internett) i 1965. Foto: Computerworld
Denne datamaskinen fra DEC var den første ruteren, brukt i Arpanett-prosjektet (forløperen til internett) i 1965. Foto: Computerworld

Hvordan skulle vi i dag ha funnet frem mellom tusener og millioner av pc-er og nettsider uten nettverksruteren?

Dette er boksene som sørger for å oversette og videresende datatrafikk mellom ulike nettverksspråk og sende dem riktig vei over nettverket til riktig mottaker.

Unix (1970): Os-enes stamfar
Hva var vel it uten Unix? Dette er operativsystemet som la grunnlaget for hvordan data skal behandles.

Unix var designet for flerbruk og fleroppgavekjøring som innebærer at brukerfeil i liten grad skulle forstyrre driften av os-et - eller ødelegge for andre brukere.

Styrken i arkitekturen gjorde Unix anvendelig for svært mange områder og mye av veksten til Linux tatt fra Unix-markedet.

Andre Unix-liknende os er Minix, FreeBSD, NetBSD, plan9 og Mac OS X.

Datamusa (1964): Tok kontroll

Den første datamusa utviklet av Douglas C. Engelbert. Foto: Wikipedia
Den første datamusa utviklet av Douglas C. Engelbert. Foto: Wikipedia

Unge pc-brukere i dag kan neppe tenke seg at det er mulig å betjene en datamaskin uten mus, men da den dukket opp på 60-tallet var pc-miljøet delt i to uforenlige leirer, tilhengerne og motstanderne av grafisk brukergrensesnitt.

Mange startet sin pc-karriere med operativsystemet MS-DOS, hvor man skrev inn kommandoer på tastaturet for å få operativsystem eller program til å utføre handlinger.

Men musa og det grafiske brukergrensesnittet vant kampen, selv om det i lys av musesyke og ødelagte sener er mange som bruker tastatursnarveier på en del av sin pc-styring.

Datamusas røtter går tilbake til Stanford Research Institute, der den norsk-svensk-amerikanske forskeren Douglas C. Engelbert oppfant musa så tidlig som i 1964, selv om det er Apple som har fått mye av æren for at datamusa ble et allment pekeredskap gjennom lanseringen av Macintosh i 1984.

IBM PC 5150 (1981): Klonenes mor

Bilde av en tidlig IBM PC. Foto: Computerworld.
Bilde av en tidlig IBM PC. Foto: Computerworld.

Når vi dykker ned i pc-historien kommer vi naturligvis ikke utenom IBM Personal Computer, lansert 12. august 1981.

Den var basert på en Intel 8088-prosessor på imponerende 4,77 MHz og ble levert med PC-DOS 1.0, en variant av operativsystemet QDOS som var laget av firmaet Microsoft.

Commodore 64 (1982):

Commodore 64 har vært grunnlaget for mang en it-karriere. Foto: Erik Klooster,Computermuseum
Commodore 64 har vært grunnlaget for mang en it-karriere. Foto: Erik Klooster,Computermuseum

Det første møtet
Mange som er født før 1980 fikk sitt første møte med en datamaskin gjennom Commodore 64. Og selv den dag i dag finnes en nostalgisk brukergruppe av de originale maskinene.

Et kjapt søk på Google kan gi deg muligheten til igjen å ta i bruk C64 via emulatorprogrammer eller webtjenester med «emulator» i form av de mest populære C64-spillene.

Commodore 64 ble solgt i over 17 millioner eksemplarer og regnes for å være tidenes mestselgende datamaskinen.

Maskinen var basert på en MOS 6510-prosessor på ca. 1 MHz og hadde som navnet antyder 64 kB minne.

Mosaic (1993): WWW-eksplosjonen

Mosaic. Første nettleser med bilder. Eller i hvert fall mulighet for det. Foto: PC World.
Mosaic. Første nettleser med bilder. Eller i hvert fall mulighet for det. Foto: PC World.

Noen refererer til Mosaic som den første nettleseren. Det er feil, men dersom du surfet på nettet så tidlig som i 1994-95, er sjansen stor for at Mosaic vekker varme følelser.

Mosaic tillegges mye av æren for at bruken av World Wide Web eksploderte siden dette var den første nettleseren som kunne integrere bilder i teksten, og den var blant de første som kom i en Windows-utgave.

Før Mosaic var World Wide Web forbeholdt et smalt, akademisk miljø.

Mosaic Communications byttet senere navn til Netscape Communications Corporation som i 1994 lanserte Netscape Navigator.

Sjekk de 13 andre kandidatene hos PC World

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi