Hovedinnhold

Her er fremtidens super-skjerm

Norsk teknologi i Europa-toppen

SE SÅ STOR: Daniel Stødles gigantskjerm, som kan skaleres opp i uendelig størrelse og interagere med mobiltelefoner og bærbare datamaskiner, har allerede vekket interesse fra kommersielle aktører. Foto: Terje Mortensen
SE SÅ STOR: Daniel Stødles gigantskjerm, som kan skaleres opp i uendelig størrelse og interagere med mobiltelefoner og bærbare datamaskiner, har allerede vekket interesse fra kommersielle aktører. Foto: Terje Mortensen
TROMSØ (VG) Denne 230 tommer store høyoppløselige skjermen styres av dine armbevegelser og lyder.

Denne saken handler om:

Egentlig består den av bilder fra 28 prosjektører styrt av hver sin datamaskin, gigantskjermen som er utviklet ved Universitetet i Tromsø.

Les ogsåTV-test: Den nye plasmakongen

Den har 20 ganger så mange piksler som en vanlig dataskjerm og nesten tre ganger flere enn et kinolerret.

Klare bilder

- Den unike kombinasjonen av størrelse og oppløsning, gir store fordeler ved visning av mye informasjon og mange elementer samtidig. Selv tett innpå skjermen og ved kraftig zooming blir bildet klart, påpeker professor Otto Anshus ved Institutt for informatikk - et av de ledende forskningsmiljøene i Europa på såkalte visningsvegger.

Anshus har vært veileder for Daniel Stødle (29) som i sin doktorgrad har bygget systemet og laget den avanserte programvaren som er finjustert for å få skjermen til å fungere optimalt.

- Dette er ikke noe gøy å jobbe med hvis det hakker, sier Stødle til VG mens han viser hvordan skjermen fungerer.

Den unge Tromsø-forskeren som disputerte forrige uke, har aversjon mot mus, tastatur og andre hjelpemidler. Han vil at alt skal kunne gjøres med bare bevegelser og lyd.

Les også:Hevder mini-tv gjør suksess i Norge

Kameraer på gulvet registrerer bevegelsene til brukeren, som ved hjelp av armbevegelser kan flytte og dra i det som vises på skjermen, zoome inn eller ut. Prinsippet ligner berøringsskjermer på mobiltelefoner og lignende - bare uten berøring.

Størrelsen gir utfordringer som Stødle har løst ved praktiske tilpasninger og programmering. Når et nytt program eller element åpnes, dukker det opp i venstre billedkant.

Ved hjelp av to knips eller klapp, som oppfattes av mikrofoner i taket, flytter bildet seg til nøyaktig der han befinner seg. På den måten kan det flyttes mellom to personer som ser på samme skjerm.

- Dette er en indikasjon på hva morgendagen vil bringe, sier Anshus.

Hygienegevinst

Forskerne tror politi, ambulansetjenester, sykehus, redningsoperasjoner, oljeselskaper, flyplasser, undervisning og avisredaksjoner kan være aktuelle bruksområder. I tillegg til å være teknologisk nyvinnende, har skjermen også en hygienisk gevinst.

- I sykehusmiljøer er det en fordel at ikke alle berører de samme skjermene og det samme utstyret, sier Stødle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi