Hovedinnhold

Hacket politiets telefonlinjer

BREVET: "Det anbefales at bedriften tar kontakt med sin leverandør og får sikret utstyret mot slik svindel" står det å lese i brevet Politiet har sendt ut til alle politidistrikter. Foto: Hanna Maria van Zijp Nilsen
BREVET: "Det anbefales at bedriften tar kontakt med sin leverandør og får sikret utstyret mot slik svindel" står det å lese i brevet Politiet har sendt ut til alle politidistrikter. Foto: Hanna Maria van Zijp Nilsen
Ukjente hackere har ringt til Mexico og Thailand på Nord-Trøndelag politidistrikts regning. Nå advarer Politiet og Telenor.

Denne saken handler om:


Politiet går nå gjennom sikkerheten til telefonutstyr knyttet til Internett. Både videokonferanseutstyr, telefonløsninger og annet utstyr må nå gås etter i sømmene. Bakgrunnen er en henvendelse fra Telenor om at deres ISDN-telefonlinjer kan være utsatt for svindel.

LES OGSÅ: Slik lurer du crackerne med falske passord 

"Bakgrunnen for denne redegjørelsen er en henvendelse Nord-Trøndelag pdi [politidistrikt] mottok fra Telenor om betydelig misbruk av tre ISDN GT abonnement (knyttet til deres videokonferanseutstyr) til utgående satellitt-trafikk."

Ringte Mexico

Det skriver Politiets data- og materielltjeneste (PDMT), organet som har ansvar for å levere it-utstyr og tjenester til alle landets politidistrikter, i et brev. Brevet, datert 23. april i år, gikk til alle politidistrikt og særorgan.

- Misbruket skjedde i Nord-Trøndelag politidistrikt 5. april i år. Anlegget var påslått i dette tidsrommet og var koblet til både til ISDN-linjene og ADSL. Det ble ringt til en del nummer i Mexico og Thailand. Totalt ble distriktet belastet for ca 5000 kroner, skriver Espen Strai, kommunikasjonsdirektør i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT), i en epost til Computerworld.

At svindlere får tilgang til utstyr via Internett, for så å ringe dyre telefonnummer, er en vanlig måte å svindle på, ifølge telekomekspert og leder for den frivillige it-sikkerhetsorganisasjonen The Honeynet Project, Sjur Usken.

LES OGSÅ: - Droner bør erstatte politihelikoptre 

- Det er mulig å finne telefonsentraler på nettet og dermed hacke seg inn på utstyret for å kunne ringe for eksempel 829-nummer, sier Usken.

- Alvorlig

Ifølge Usken er avlytting av funksjonsrike konferanseutstyr mulig.

- Man kan få tilgang til administrasjonsdelen av utstyret via nettet, for så å bruke en innebygd funksjon i flere konferanseutstyrsløsninger til å strømme videokonferansene til en tredjepart, sier eksperten.

LES OGSÅ: Piratguru tiltalt for innbrudd i Nordea 

Politiets videokonferanseutstyr er frittstående, og ikke koblet inn i politiets operative løsninger, forteller Strai i PDMT. Han mener avlytting av videokonferanser ikke utgjør noen trussel mot politiets sikkerhet.

Politiet ser på dette som en økonomisk trussel, skriver han.

- Politiet ser likevel alvorlig på saken, for de som får tilgang til politiets ISDN-linjer på denne måten påfører politiet unødige ekstra kostnader ved at de kan ringe ut til for eksempel utlandet eller dyre telefontjenester. Det er derfor vi har varslet alle politidistrikt om dette, skriver Strai i PDMT.

- Kan politiets videokonferanseutstyr være utsatt for avlytting?

- Nei. Ved å komme seg inn på linjene får de kun tilgang til å bruke disse til å ringe fra selv, men man kan altså ikke høre noe tale på linjene, skriver Strai.

- Vanlig problem

Ifølge Telenor er svindel via ISDN et vanlig problem.

- Dette er et aktuelt svindelscenario. Vi registrerer flere liknende saker hver uke. Vi legger derfor vekt på å informere våre bedriftskunder om sikkerhet på hussentraler og konferanseutstyr, og hvordan de kan forebygge svindel., skriver informasjonssjef i Telenor, Kristin V. Tønnessen, i en epost.

LES OGSÅ: Les hele brevet hos Computerworld 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi