Hovedinnhold

- Hacket flere millioner bankkort

SVINDLET: Hackerne har sannsynligvis fått tilgang på flere millioner bankkort etter innbruddet. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
SVINDLET: Hackerne har sannsynligvis fått tilgang på flere millioner bankkort etter innbruddet. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)
Vi kan stå overfor verdens største tilfelle av kortsvindel. Bak står ukjente hackere.

Denne saken handler om:

TJX, en amerikansk aktør innen bank- og kredittkort, har inntil nå beholdt den heller tvilsomme verdensrekorden for det største datainnbruddet som involverer kortdata. Da ble trolig 45 millioner kort tuklet med.

Nå kan de ha mistet rekorden.

Les også:Norske kort undersøkes

Heartland, et firma som TJX, har nemlig hatt uvedkommende på besøk. Firmaet er blant de aller største kortaktørene i landet.
Ifølge selskapet skal noen ha plantet ondsinnet programvare i deres systemer, for å sniffe opp kortdata. Det hele ble oppdaget forrige uke, etter advarsler om mystisk aktivitet fra Visa og Mastercard. Etter advarslene skal det ha blitt satt i gang en etterforskning som blir beskrevet som stor og global. Hvor lenge hackerne har vært inne i systemene er ennå usikkert.

Les også:Gigantvirus sprer seg - slik sikrer du deg

Noen europeiske

Hos Visa i London får VG Nett opplyst at det dreier seg om europeiske kort også.

- En liten del av kortene er europeiske, sier pressetalsmann Paul Ravenscroft.

Hos SEB Kort i Norge opplyses det om at de ser på saken og undersøker om norske kort er involvert i datatapet.

- Vi legger inn den informasjonen vi har om dette i vårt system, som så leter opp de kortene det måtte gjelde, sier informasjonsansvarlig Hilde Fredheim Høgberg til VG Nett.

Kan kopiere kortene

Hva hackerne har fått ut av sniffeprogrammet sitt er også usikkert. Heartland insisterer på at ikke personnummer, kortkoder, adresser eller telefonnummer har kommet på avveie.

Men ting tyder på at hackerne fikk ut det som blir sett på som selveste gullet: Track 2-data fra kortenes magnetstriper. Det vil si det man trenger for å lage kopier av kortene.

Heartland behandler over 100 millioner korttransaksjoner hver måned, og Gartner er ikke snaue i sitt syn:

- Dette ser ut til å være den største saken noensinne, sier analytiker Avivah Litan til Computerworlds nyhetstjeneste.

Stemmer dette, skal altså over 45 millioner kort være utsatt for svindel.

Les også:"Britneys underliv har sylskarpe tenner"

Selve nervesenteret
Og ting tyder på at dette kan være tilfelle. Cardcops rapporterer at folk i undergrunnsmiljøene snakker seg i mellom om et digert brekk i et selskap som Heartland. Dessuten har man sett en 20 prosent økning i en aktivitet hackerne ofte bruker for å sjekke om kortene de har fått tak i faktisk fungerer: Små transaksjoner til veldedige organisasjoner.

23. desember rapporterte RBS Worldpay, som behandler transaksjoner for The Royal Bank of Scotland Group, at de også hadde hatt innbrudd. Her ble rundt 1,5 millioner kort lekket.

- Å angripe slike aktører er mye mer alvorlig enn å angripe en butikk. Slike aktører er selve nervesenteret i betalingsprosesser, forteller Litan.

- Nå må det mer radikale tiltak til for å stanse slike innbrudd, sier han.

Les også:Slik kommer de inn på nettbanken din

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi