Hovedinnhold

Googles opp- og nedturer

HEIT: Googles selvkjørende bil. (Alle foto: Google)
HEIT: Googles selvkjørende bil. (Alle foto: Google)
Søkemotorselskapet Google har lansert en rekke nye tjenester i år. Her er en gjennomgang av hva som floppet, og hva som ble en suksess.

Denne saken handler om:

I samarbeid med Computerworlds nyhetstjeneste har vi tatt en titt på de siste Google-produktene.

«Googles Self-Driving Car»
HEIT: Først ut er GOOG «Googles Self-Driving Car», som kan fremstå som en visjon, men som faktisk er en realitet.

Les også: Google ber om unnskyldning for snoking av passord 

Med kamera, radiosensor og en laseravstandsmåler for å oppfatte annen trafikk pluss avansert kart, kan doningen faktisk kjøre selv. Ifølge søkemotorgiganten har deres automatiske bilpark så langt tilbakelagt 225.000 kilometer. Men selskapet påpeker at bilene ikke er klare for masseproduksjon.

Formålet med den selvkjørende bilen skal være å frigjøre folks tid, samt å unngå trafikkulykker og redusere karbonavtrykket (forurensningen), har prosjektleder Sebastian Thrun skrevet i Googles bedriftsblogg.

- Din bil bør kunne kjøre av seg selv. Det er det som gir mening. Det var en tabbe at bilene ble oppfunnet før datamaskinene, sa Googles administrerende direktør Eric Schmidt på Techcrunch-konferansen i slutten av september.

Google TV

HEIT: TV.
HEIT: TV.

HEIT: «En ny måte å tenke tv på,» sier Google selv. Google TV skal inkludere mulighet for å søke opp ønsket innhold, for eksempel via Youtube. Noen nye TV-er vil komme med dette innebygget, for andre må du kjøpe en boks å koble til.

«Applikasjoner på TV-en kan snu oppned på kveldskosen», skrev Computerworld da nyheten ble sluppet i starten av september. Da skrev vi at Logitech allerede er klar med bokser du kan koble til TV-en.

Les også: Se hvordan Google-TV skal fungere 

Buzz

TEIT: Buzz.
TEIT: Buzz.

TEIT: I februar ble Goolge Buzz lansert, et Gmail-integrert verktøy som lot brukerne dele linker, foto, videoer, statusoppdateringer og kommentarer - alt sortert i samtaler som dukket opp i innboksen.

Selskapet ble kjapt bombardert av personvernsutfordringer på grunn av tjenesten: Som standardinnstilling delte Buzz med alle hvilke kontakter du oftest hadde sendt e-post til og chattet med.

Replay

HEIT: Replay.
HEIT: Replay.

HEIT: Twitter har blitt kilden man går til for siste nytt og sosiale kommentarer. Google innså den historiske verdien av disse kommentarene og førstekildevitnene - slik som for eksempel fra jordskjelv i Haiti og Chile - og startet å arkivere hver tweet i Replay, en søkefunksjon som presenterer grafer av populariteten av tweeter gjennom tidsperioder, og som lister assosierte tweeter du kan sjekke ut kronologisk.

Prioritert innboks

HEIT: Prioritert Innboks
HEIT: Prioritert Innboks

HEIT: Om du er blant dem som mottar massive mengder epost, er du også blant dem som vet hvor lang tid det kan ta å bla gjennom alt.

Om du har Gmail vil du i så fall kunne få litt glede av Priority Inbox, funksjonen som fungerer motsatt av et søppelpostfilter ved at den først viser de viktigste epostene du har fått siden sist.

Du kan lære opp Google til å bli bedre til å prioritere for deg ved å flagge epost som viktig eller mindre viktig, henholdsvis med pluss og minus-knappen.

Google Wave

TEIT: Google Wave. Ingen slager.
TEIT: Google Wave. Ingen slager.

TEIT: Google Wave hadde en kort «hype» og døde tilsvarende kjapt. Brukerne benyttet ikke samhandlingsverktøyet like mye som Google hadde håpet på. Ved slutten av året er det derfor kroken på døra for Wave.

Men enkelte tjenester i selve tjenesten var dog en suksess, og vil leve videre i andre Google-prosjekter.

Les også: Norges-sjefen forklarer suksessen: Derfor lykkes Google 

Street View

HEIT: Street View = Great Success.
HEIT: Street View = Great Success.

HEIT: Street View er tjenesten der du kan se kart fra bakkeplan, bygget opp av utallige bilder tatt i 360 graders vinkel via en spesiell fotobil. Tjenesten debuterte i USA i 2007, men har vokst stort siden.

Norges største byer er dekket, og via en fotosykkel har også severdigheter som Frognerseteren og Dyreparken i Kristiansand blitt fotografert. Til og med Antarktis og Brasils strender er dekket.

Ganske kult. Vi gleder oss til å se en eventuell fotosnøskuter på Svalbard.

Google Voice

HEIT: Google Voice.
HEIT: Google Voice.

HEIT: I sommer lanserte Google tjenesten som lar deg bruke PC-ens mikrofon og høyttalere til å ringe med i Gmail. Rett og slett god, gammeldags ip-telefoni, lokalisert midt i Googles kommunikasjonsknutepunkt, Gmail. Nå går det også an å sende tekstmelding i tjenesten de har kalt Google Voice.

Foreløpig er tjenesten bare offisielt lansert i Nord-Amerika, men via en inkurie rakk Computerworld.no å teste ut den lovende og ikke altfor dyre ip-telefonitjenesten også her til lands.

Kan bli bra dette, når tjenesten offisielt lanseres i Norge. Særlig for Android-brukere, som allerede har hele adresseboken sin liggende hos Google.

Google Reader

HEIT: Google Reader Play.
HEIT: Google Reader Play.

HEIT: Google Reader - eller Google Leser - er en slags RSS-leser. Men å starte hver dag med å besøke denne kan kanskje fremstå litt monotont i lengden.

Google har laget en tjeneste for å gjøre dette litt mer artig. Google Reader Play lar deg bla gjennom anbefalt-feeden fra Google Leser, som plukker ut internetts heiteste nyheter på en mer estetisk tiltalende måte.

Du kan sågar kjøre automatisk slideshow via tjenesten. Tjenesten vil på samme måte som Prioritert Innboks skjønne mer av ditt bruksmønster jo mer du bruker den.

Google Nexus One

TEIT: Google Nexus One. Det finnes andre, mer heite alternativer.
TEIT: Google Nexus One. Det finnes andre, mer heite alternativer.

TEIT: Iphone ble en hit. Blackberry holder fortsatt koken. Det finnes også mange heite telefoner med Googles operativsystem Android.

Men da Google prøvde seg i mobilbransjen, gikk det dårlig. På samme tid som Apple solgte én million Iphone, solgte Googles egen Andorid-baserte Nexus One 135.000 eksemplarer. 16. juli sa Google at de hadde fått sin siste forsendelse fra fabrikken, og at de ønsket å avslutte salget i USA.

Men selv om den floppet i USA, kan telefonen fortsatt kjøpes i Europa og Sør-Korea.

Les også: Slik blir du overvåket av Google døgnet rundt 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi