Hovedinnhold

Google stanser Kina-sensur etter hacking-skandale

Søkegiganten truer med å trekke seg ut av verdens største marked

SENSURERES: Kina krever at internettselskaper som opererer i landet må samarbeide med myndighetene. Foto: REUTERS
SENSURERES: Kina krever at internettselskaper som opererer i landet må samarbeide med myndighetene. Foto: REUTERS
Google sier de ikke lenger er villig til å sensurere sin søkemotor i Kina og truer med å trekke seg ut av landet.

Advarselen kommer etter at Google og minst 20 andre internettselskaper ble utsatt for et svært sofistikert cyber-angrep i desember.

Google sier at hackerne forsøkte å bryte seg inn i gmail-kontoene til flere kinesiske menneskerettighetsaktivister og aktivister andre steder i verden.

Samtidig sier utenriksminister Hillary Clinton at USA vil hjelpe innbyggere i andre land, inkludert Kina, til å få usensurert tilgang til internett.

I forrige uke møtte hun representanter for Google, Microsoft, Twitter og Cisco Systems for å drøfte situasjonen.

Vil ikke sensurere

Fra San Francisco melder Google at de vurderer å avslutte alle sine operasjoner i Kina, og at de ikke lenger er villig til å sensurere og filtre søkemotorresultater i landet.

«Disse angrepene og overvåkingen de har avdekket, kombinert med andre forsøk det siste året på å begrense ytringsfriheten på nettet, gjør at vi vil vurdere om vi skal fortsette vår virksomhet i Kina,» heter det i en blogg fra Googles juridiske ekspert David Drummer.

«Vi har besluttet at vi ikke lenger er villig til å fortsette å sensurere resultatene på Google.cn, og at vi i de kommende ukene skal drøfte med kinesiske myndigheter om hvordan vi kan operere en ufiltrert søkemotor, og om det kan skje i overensstemmelse med loven,» sier han videre.

Google mener at hackeforsøkene stort sett ble blokkert og hackerne bare greide å bryte seg inn i to uidentifiserte kontoer og bare skaffe seg informasjon som overskrifter og når kontoene ble opprettet.

Samarbeider

Google opplyser at de har samarbeidet med amerikanske myndigheter om bruddene på sikkerhet, og utenriksdepartementets talsmann P.J. Crowley gjorde det klart tirsdag at alle land burde kriminalisere ondsinnet virksomhet på computernettverkene.

Kina har det største antall internettbrukere i verden, og sensureringen og begrensningen av tilgangen til Internett har vært et sterkt irritasjonsmoment i forholdet mellom Kina, USA og selskaper som Google og Yahoo. Kina beskyldte nylig Google for å tillate at pornografi ble spredt gjennom søkemotoren deres, som er den nest største i Kina etter den lokale Baidu.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi