Hovedinnhold

- Google er gammeldags

SMART: Stephen Wolfram går for å være en av de skarpeste knivene i skuffen, og mange gleder seg til hans nye søkemotor. (Foto: Stephenwolfram.com)
SMART: Stephen Wolfram går for å være en av de skarpeste knivene i skuffen, og mange gleder seg til hans nye søkemotor. (Foto: Stephenwolfram.com)
En britisk forsker lanserer en søkemotor som skal revolusjonere vår nettbruk.

Denne saken handler om:

Om to måneder får vi en ny søkemotor som kan bli like viktig som Google. Det mener i hvert fall gründeren selv, en britisk forsker ved navn Stephen Wolfram, som har utviklet teknologi for å finne frem i menneskelig kunnskap.

Dataforskeren og fysikeren skjuler seg ikke bak falsk beskjedenhet, og har oppkalt søkemotoren etter seg selv. Derfor heter den Wolfram Alpha.

Wolfram har skapt sin søkemaskin ut fra tanken at man bør kunne stille spørsmål som søkemaskinen kan tolke. Ifølge forskeren er det et nytt skritt i retningen av at pc-er forstår menneskespråket.

Vidunderbarn

Det har vært lansert mange tilfeller av Google-konkurrenter, men ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste må Wolfram tas litt mer på alvor enn de fleste. Han er en anerkjent forsker som startet sin karriere som "vidunderbarn". Han ble innskrevet ved Oxford universitetet allerede som 17-åring.

Les også:Nettsidene som vil forme 2009

Wolfram har forsket og skrevet om partikkelfysikk, kosmologi, kompleksitetsteori og datamatematikk. Han er også en vellykket forretningsmann med bedriften Wolfram Research.

Teknologien baseres på svar som ikke er relatert til resten av nettet.

Dette gjøres mulig ved å stappe kunnskap og fakta inn i et datasystem, for så å lage et grensesnitt hvor datamaskinen skjønner menneskelige spørsmål. Ut fra denne forståelsen henter systemet kunnskap ut av basen.

Kommunikasjonen mellom menneske og maskin vil gå mot at den digitale verden tilpasser seg menneskelig språk, ikke omvendt.

Les også:Slik får du orden på eposten - helt gratis

Søkemotoren har allerede fått en viktig, positiv tilbakemelding. Den eneste som offisielt har testet Wolfram Alpha er Nova Spivack, som står bak Twine. Twine er en semantisk tjeneste for bokmerking og deling av innhold.

Elektronisk hjerne

Spivack har uttalt seg at Wolfram Alpha "kan bli like viktig som Google". Han beskriver den nye søkemotoren som en stor elektronisk hjerne, som man kan benytte seg av.

- Tjenesten kan svare på spørsmål om teknologi, geografi, vær, matlaging, forretning, reise, mennesker, musikk og mye mer, sier han.

Spivack sparer ikke på kruttet når han beskriver søkemotoren.

- Den gir ekstremt imponerende og fyldige svar på mange forskjellige måter. Den slår dem ikke bare opp i en database, forteller han.

Tjenesten vil være tilgjenglig for alle i løpet av mai, ifølge websiden til Stephen Wolfram.

Les også:Ikke bare google, lag pc-en til et multimediasenter!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi