Hovedinnhold

Gir bort programvare for millioner

GAVMILD: Fagansvarlig for forskning og høyere utdanning Rune Zakariassen i Microsoft Norge, forteller at de trolig vil gi bort programvare for mange millioner kroner. (Foto: Ahlert Hysing)
GAVMILD: Fagansvarlig for forskning og høyere utdanning Rune Zakariassen i Microsoft Norge, forteller at de trolig vil gi bort programvare for mange millioner kroner. (Foto: Ahlert Hysing)
Microsoft skal gi gratis programvare til norske studenter. Men det er ikke bare for å være snill og grei.

Denne saken handler om:

Programvare for utvikling og grafikk er kostbart. For en student kan det å punge ut tusenlapper for slikt være vanskelig, eller kanskje til og med uaktuelt. Studentlisenser er én ting, men det Microsoft gjør nå, er noe ganske annet.

- Vi skal gi bort profesjonelle verktøy for utvikling og design gratis til norske studenter, forteller fagansvarlig for forskning og høyere utdanning Rune Zakariassen i Microsoft Norge.

Les også:Får forelesningene på Ipod

Tirsdag neste uke kommer verdens 43. rikeste mann, Steve Ballmer, til Oslo. Microsoft-sjefen skal blant annet møte statsministeren og kunnskapsministeren. I anledning besøket, erklærer Microsoft Norge det nye studentprogrammet for åpnet.

Økt kompetanse

Samtlige studenter i Norge kan benytte seg av programmet, som kalles Dreamspark. Studentene logger seg inn i et system som er utviklet i samarbeid med kunnskapsdepartementets Uninett, og kan dermed laste ned programvaren.

Zakariassen har regnet litt på det, og tror at mellom 40 000 og 60 000 studenter vil laste ned programvaren før jul.

Det som kan lastes ned er blant annet Visual Studio, Windows Server, Expression Studio og XNA Game Studio 2.0. Om Zakariassens spådommer slår til, betyr det at Microsoft kommer til å gi bort programvare for flerfoldige millioner kroner.

Les også:Microsoft slanker neste Windows

- Så hvorfor gjør dere dette?

- Vi vil øke kompetansen blant studenter, utviklere og designere, forteller Zakariassen.

Tjene penger

Dette høres vel og bra ut, men Microsoft gir ikke bort millioner av kroner bare for å være snille. De forteller at ved å øke kunnskap øker også brukerne og markedet.

Og om de nye løsningene blir laget av utviklere som har brukt Microsofts plattformer i studietida, øker sjansen for at de gjør det også videre i livet. Og dermed øker markedet også for Microsofts andre produkter i Windows-systemet.

Les også:Uninett vant gjev pris

- Å øke kompetanse er i Microsofts aller største interesse. Det er vår største suksessfaktor: Å lage et økosystem, å hjelpe andre, for så å tjene penger på det. Dette er en av grunnene til at du finner mest programvare på Windows-plattformen, forteller Zakariassen.

- Det er for å tjene penger, samtidig som det er et samfunnsperspektiv på det.

- Er det også litt snakk om å skape "goodwill"?

- Det er også helt klart et aspekt, innrømmer han.

Konkurrentene

Microsoft har gitt programvare til studenter før, men dette er første gang det gjøres i så stor skala.

- Dere er ikke redd for at konkurrentene blir litt gretne på dere?

- Det tror jeg ikke. Hvorfor skulle de bli det? De har de samme mulighetene selv. Vi utnytter ikke mekanismer som bare vi kan bruke, men gjør det med offentlige systemer og internett som distribusjonskanal. Dette er noe alle kan gjøre!

Kunnskapsdepartementet stiller seg positiv til Microsofts initiativ, men fremhever viktigheten ved fritt valg av gratisalternativer.

-I utgangspunktet er regjeringen positiv til at programvare er fritt tilgjengelig for alle. Både for studenter og andre kan det å skaffe seg programvare være kostbart. Da er alternativer som er gratis kjærkomment. Det som er viktig er at ingen tvinges til å laste ned programvare fra den ene eller andre leverandøren, men kan selv velge det man synes er best, kommenterer Kyrre Lekve, politisk rådgiver for forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV).

Les også:- Lurer studenter til dyr programvare

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi