Hovedinnhold

Test:

Garmin Nüvi 1490T: Større og smartere GPS

Foto: Garmin.
Foto: Garmin.
Vi var svært fornøyd da vi testet Garmin Nüvi 1390T før sommeren. Nå har vi tatt en titt på storebror 1490T.

Denne saken handler om:

Garmin Nüvi 1490T

Pris: Fra ca kr 3 200
Internett: www.garmin.no
+ Stor og god skjerm. Presis og rask beregning. Rask omregning ved avvik. Enkle og oversiktlige menyer.
- Kunne vist mer informasjon på skjermen.

Garmin er en av de største produsentene av portable gps-er. Selskapet har giret noe ned på utviklingsfronten, og prioriterer å oppgradere og forbedre, fremfor å flere ganger i året komme med helt nye produktserier.

De siste månedene har vi fått en oppdatering av Nüvi-serien. Først med Nüvi 1390T, som vi testet på forsommeren, så med nye modeller i 1200-serien og nå sist med Nüvi 1490T. Felles for alle modellene er blant annet at de har blitt både slankere og lettere enn tidligere Nüvi-modeller.

LES OGSÅ:Slik velger du riktig gps

Den største forskjellen mellom 1390T og modellen vi har testet er skjermstørrelsen. Nüvi 1490T har en skjerm på hele 5 tommer, mot 4,3 tommer på 1390T. Det gjør at den er blant de største modellene i salg. Samtidig er enheten både slank og relativt lett. Innvendig er de to modellene nær sagt identiske.

Førsteinntrykket blir dermed at vi har med en enda litt bedre, om enn dyrere, utgave av 1390T å gjøre. Og det er ingen ulempe, vår test viste nemlig at 1390T var et solid stykke gps.

I bruk

I klassisk Garmin-stil er menyene på enheten svært enkle og oversiktlige. I hovedmenyen har du to valg, enten å taste inn en adresse eller å gå direkte til kartet. Ekstrafunksjoner er underordnet og finnes i innstillingsmenyen, som du åpner ved hjelp av en liten "knapp" på bunnen av skjermen.

Vel inne i navigeringsmenyen får du en rekke valg. Øverst til venstre, og mest synlig, finner du adresseinntasting. Adressen kan tastes inn på en rekke forskjellige måter, basert på by, gatenavn, postnummer og så videre. Beregningen går raskt og smertefritt og Garmin Nüvi 1390T oppleves like rask som lillebror 1390T. Det gjør den til en av de raskeste gps-ene vi har testet.

TEST:Garmin Nüvi 1390T - Rask, oversiktlig og presis

Når ruten er ferdig beregnet kan du få vist informasjon om avstand, kjøretid og drivstoffkostnader. Dessverre kan enheten bare vise en av disse av gangen. Vi hadde gjerne sett at vi fikk sett flere typer informasjon samtidig.

Akkurat som på lillebror har Nüvi 1490T en såkalt ecoRoute-funksjon. Dette er et lite program som belønner deg med poeng alt etter som hvor fornuftig du kjører. Her er det om å gjøre å holde seg til fartsgrensene, samt å unngå rask akselerasjon og uvettig kjøring. Bedre for miljøet, og bedre for lommeboka.

Meldingene som vises på skjermen er lette å forstå og oversiktlige. Via høyttaleren kan du velge om du vil få lest opp forhåndsinnspilte meldinger eller tekst-til-tale. Sistnevnte leser også opp gatenavn og den slags, og er således å foretrekke om du kjører i en ukjent by.

TEST:Mio Moov Spirit - Rimelig, avansert og brukervennlig

Begrenset med ekstrafunksjoner

Garmin Nüvi 1490T byr ikke på all verdens med ekstrafunksjoner. Du har en bildefremviser, kalkulator, verdensur og enhetsomregner. Den mest interessant ekstrafunksjonen er imidlertid allerede nevnte ecoRoute.

Dessverre er ikke forgjengerfunksjonen cityXplorer standard på Nüvi 1490T, men det er mulig å laste den ned via Garmins nettjeneste. Enheten er uansett litt i største laget for å ha med seg i lomma når en vandrer rundt i forskjellige storbyer, og slik sett er ikke mangelen på cityXplorer noe kjempesavn.

I ladekabelen ligger det en radiomottaker for TMC-signaler, altså trafikkinformasjon levert via FM-båndet. I vår testmodell ble informasjonen levert av NRK. Garmin har gjort en god jobb med å sortere meldingene slik at man ikke blir plaget med dem i tide og utide.

Konklusjon

I det store og det hele minner Garmin Nüvi 1490T mye om lillebror 1390T. Funksjonalitetsmessig er de to relativt like. 1490T har en god del større skjerm, som har sine fordeler. Det er lettere å navigere seg rundt i menyene, og det er lettere å få med seg hva du skal gjøre lenger frem på ruten.

Enheten er meget enkelt i bruk, med svært oversiktlige og gode menyer. Beregning av ruter går relativt raskt, og på omregning er Nüvi 1490T blant de raskeste enhetene vi har testet.

Les flere spennende gps-tester hos PC World.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi