Hovedinnhold

Full nettkrig i Gaza

- Sivile oppfordres til å bli med

KLIKKEKRIG: Sivile israelere skal ha blitt oppfordret til å bli med i nettkrigen mot Hamas. Her ses to unge palestinere på en internettkafé i Gaza i juni i år. Foto: AFP
KLIKKEKRIG: Sivile israelere skal ha blitt oppfordret til å bli med i nettkrigen mot Hamas. Her ses to unge palestinere på en internettkafé i Gaza i juni i år. Foto: AFP
(VG Nett) Israelske nettsider rammes for tiden av omfattende hacker-angrep. Motangrepet er klart, ifølge sikkerhetsfirmaet CSIS.

Denne saken handler om:

Bare dager etter at israelske tropper startet landkrig på Gaza-stripen, opplyste sikkerhetsfirmaet CSIS Group om en serie heftige hackerangrep på israelske nettsider.

Det gjøres gjennom såkalte tjenestenektangrep, eller DDoS-angrep, som står for Distributed Denial of Service. Slike angrep baserer seg på å lamme utvalgte datamaskiner ved å pøse på med meldinger gjennom flere koordinerte sendere.

Tusenvis av jødiske hjemmesider er også stengt eller vandalisert som følge av såkalte «defacement»-angrep, skriver ekstrabladet.dk. Så langt er over 10 000 nettsider rammet av hackere, ifølge SC Magazine.

Assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Christophe Birkeland, forklarer at DDoS-angrep er relativt lett å gjennomføre, mens «defacement»-angrep er langt mer krevende.

Lukker hjemmesider

- Ved «defacing» dreier det seg ofte om å legge inn grafittiaktig innhold med et enkelt budskap, men du kan også gjøre mindre endringer på nettsiden som å endre innholdet i en tekst. Både ved defacing og DDoS angrep gjør du det først og fremst vanskelig for eieren av siden å nå ut med et budskap, sier Birkeland til VG Nett.

CSIS opplyser at det på en side er muslimske hackergrupper, hovedsakelig fra Tyrkia, som støtter befolkningen i Gaza. På den andre siden står israelerne - hovedsakelig israelere utenfor Israel - som er parate til å svare på DDoS-angrepene.

NYE VÅPEN: DDoS-angrep og «defacement» er nye våpen i krig. - Det henger sammen med samfunnsutviklingen, sier assisterende direktør Christophe Birkeland i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: AFP
NYE VÅPEN: DDoS-angrep og «defacement» er nye våpen i krig. - Det henger sammen med samfunnsutviklingen, sier assisterende direktør Christophe Birkeland i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Foto: AFP

På en hjemmeside som skal være opprettet av israelske studenter, blir leserne oppfordret til å laste ned DDoS-verktøyet PatriotInstaller.exe. Via en BOTnet-server kan programmet benyttes til å lukke hjemmesider som tilhører Hamas-sympatisører, skriver ekstrabladet.dk.

Ifølge CSIS er PatriotInstaller.exe lastet ned over 7000 ganger.

Cyberkrig er blitt en stadig vanligere del av konflikter rundt om i verden. Nylig beskyldte Estland Russland for å stå bak et angrep. Likedan har India beskyldt Kina for å stå bak nettangrep.

Større konsekvenser

- Georgia-konflikten var det første tilfellet der vi hadde væpnet konflikt og angrep mot nettet samtidig. Dette er et nytt verktøy i kassen, og vi må bare innse at nettet er en ny dimensjon i konflikter. Det henger sammen med samfunnsutviklingen, sier Christophe Birkeland til VG Nett.

Han tror hacking kommer til å få enda større konsekvenser i senere konflikter.

- Helt sikkert. For fem-ti år siden spilte ikke nettet noen kritisk rolle, men stadig flere viktige samfunnsfunksjoner krever i dag velfungerende datasystemer, påpeker Birkeland.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi