Hovedinnhold

Forskere vil se Wikinorge.no

eBORGER 2: Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV)mottok i dag rapporten eBorger 2.0, der et av forslagene er at staten bidrar til et «Wikinorge.no». Foto: Maria Gossé
eBORGER 2: Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV)mottok i dag rapporten eBorger 2.0, der et av forslagene er at staten bidrar til et «Wikinorge.no». Foto: Maria Gossé
Et «Wikipedia» for statlig informasjon er SINTEF-forskernes drøm etter å ha gransket våre nettvaner og vårt forhold til offentlig informasjon.

Denne saken handler om:

Fakta om norske nettvaner

  • To av ti nettbrukere i alderen 15-75 år er innom Facebook daglig.
  • Over halvparten av alle som er på nett i Norge, 55 prosent, er «aldri eller nesten aldri» innom Facebook.
  • Seks av ti bruker Wikipedia en eller flere ganger i måneden.
  • 53 prosent av alle som er på nett i Norge sier de er bruker av et nettsamfunn. Tre av ti i denne gruppen sier de har hatt nytte av å finne offentlig informasjon på et nettsamfunn.

Dagens nettbrukere nøyer seg ikke med å være passive mottakere av informasjon, slår SINTEF-forskerne Petter Bae Brandtzæg og Marika Lüders fast.

Sammen har de laget rapporten eBorger 2.0 som handler om «den alminnelige borger som leverandør av offentlig informasjon». Den ble levert fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) tirsdag.

Les også:80 millioner til elektronisk signatur.

Wikinorge.no

Forskernes friskeste råd i rapporten er at staten bidrar til et Wikinorge.no - et nettsted med offentlig informasjon der brukerne bidrar med erfaringsbasert informasjon.

- Det kan være informasjon om alt fra bytte av fastlege til regler for flytting av skole eller informasjon om skatt. Slik kan brukerne hjelpe hverandre, mens de statlige informasjonsarbeiderne kan holde seg i bakgrunnen og nøye seg med å passe på at informasjonen ikke er feil, sier forskerne.

Flere og bedre

Grande Røys slår fast at «et viktig budskap fra forskerne er at staten må bli flinkere til å utnytte delingskulturen på nett.»

- Det er et verdifullt budskap, også i møte med skeptikere i statlig administrasjon, mener statsråden.

Les også:Ingen oversikt over offentlige it-kostnader.

Ifølge Bae Brandtzæg og Lüders vil offentlig informasjon ikke bare nå flere, den vil også bli bedre og enklere å forstå, dersom staten blir flinkere til å involvere nettbrukerne i spredningen av informasjonen.

- Av og til handler det om å våge å gi slipp. Samtidig må vi passe på at vi ikke mister viktig innhold eller troverdighet, sier Grande Røys.

Nettsamfunn

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er nå én av 1,3 millioner nordmenn med brukerprofil på Facebook. Regner vi med andre nettsamfunn som MySpace og Nettby er 53 prosent av alle norske nettbrukere på ett eller flere nettsamfunn, går det fram av SINTEF-rapporten.

Ifølge spørreundersøkelsen som ble gjennomført under arbeidet med rapporten, sier 30 prosent av dem som er på nettsamfunn at de har hatt nytte av å finne offentlig informasjon på et nettsamfunn.

- Det offentlige kan ikke velge bort brukerskapte fora som en viktig arena for spredning av offentlig informasjon. Isteden må det offentlige se på borgerne som samarbeidspartnere, sier Bae Brandtzæg og Lüders.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi