Hovedinnhold

Forsker tror håndskriften vil dø ut

DØR UT? Forskere mener bruken av håndskrift i fremtiden vil dø helt ut. Foto: Aftenposten
DØR UT? Forskere mener bruken av håndskrift i fremtiden vil dø helt ut. Foto: Aftenposten
I dag er håndskrift redusert til noe man finner på huskelapper. Vi lever i tastaturets tidsalder, og snart vil barn slutte å lære håndskrift på skolen, mener en dansk framtidsforsker.

Denne saken handler om:

Det aller meste av skriftlig kommunikasjon foregår i dag ved hjelp av tastaturer, og håndskriften er dømt til å forsvinne, mener Johan Peter Paludan ved Instituttet for Fremtidsforskning i Danmark.

- Innen overskuelig framtid vil vi ikke engang ha bruk for tastatur lenger når vi skal skrive. Det blir noe slikt som at vi snakker til en datamaskin som omdanner våre ord til skrift. Før eller siden vil folk bli enige om at det er fullstendig overflødig å undervise i å skrive, sier Paludan til 24timer.

Lærer fortsatt å skrive

Mette Teglers i den danske lærerforeningen kan på sin side fortelle at man fortsatt terper på løkkeskrift i barneskolen, men hos de litt eldre elevene er det datamaskinen som råder.

Professor Niels Egelund ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole fastslår at barns håndskrift er blitt stadig vanskeligere å lese i takt med at datamaskiner og mobiltelefoner har tatt over.

- Jeg får innimellom se oppgaver som grunnskoleelever har skrevet for hånd, og det kan være svært vanskelig å tyde hva som står der. Det ville aldri vært et problem for 25 år siden, sier Egelund til 24timer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi