Hovedinnhold

Firefox vokser i Europa

VOKSER: Mange europeiske land har tatt den alternative nettleseren til sitt hjerte. Kartet er basert på tall fra Xiti Monitor. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
VOKSER: Mange europeiske land har tatt den alternative nettleseren til sitt hjerte. Kartet er basert på tall fra Xiti Monitor. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
(VG Nett) Nettleseren Firefox går med stormskritt over Europa. Nå bruker over 23% europeere den dugnadsbaserte nettleseren.

Denne saken handler om:


Det er det franske analysefirmaet Xiti Monitor som har kommet frem til de oppsiktsvekkende tallene.

Nettleseren Firefox er en konkurrent til Microsofts Internet Explorer, fansen mener Firefox gir en tryggere nettsurfing i en røff netthverdag.

Økningen i antallet Firefox-brukere skal ha vært fire prosent fra april i år, mener Xiti Monitor.

I likhet med tidligere undersøkelser, stiger bruken av nettleseren Firefox i helgene, noe som viser at hjemme-PC har en større grad av Firefox installert enn jobbens PC-er.

Bli trygg på nettet! Les VG Netts sikkerhetsskole her!

Norge er i bunnsjiktet av Firefox-anvendelse, med 16,9 % mens land i Øst-Europa og Finland har en anvendelse på opp mot 40%.

Lever på andres feil
Nettleseren Firefox ble svært populær da svakheter med Internet Explorer gjorde det mulig for ondsinnede programmerere å utnytte en hel rekke med sikkerhetsfeil.

Siden Firefox er basert på såkalt åpen kildekode, det vil si at alle med kunnskap om programmering kan lese, vurdere og eventuelt rette feil i programmet, blir feil med Firefox ofte rettet mye raskere enn i Internet Explorer.

Den siste tiden har Microsoft levert Internet Explorer versjon 7, som skal være vesentlig sikrere enn sin forgjenger. Det kan ha stagnert veksten til Firefox noe.

Tall fra VG Netts forside i forrige uke støtter delvis opp om tallene fra Xiti Monitor. De viser at på hverdagene bruker 11,4 % av besøkerne Firefox, mens på helgedager stiger trenden til 14%.

Tallene er basert på unike brukere og de som lar nettleseren identifisere seg som Firefox 1 eler 2. Microsofts Internet Explorer tar rundt 75% av resten.

En av grunnene til Firefox' suksess er den enkle overgangen nettleseren tilbyr de som svitsjer fra Internet Explorer. Ved installasjon av programmet overføres alle innstillinger, bokmerker og liknende til Firefox.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi