Hovedinnhold

FBI lager spionapp for sosiale nettverk

SPIONAPP ETTERLYSES: FBI vil at noen utvikler en applikasjon som kan brukes til å overvåke hva som skrives og postes på diverse sosiale medier. Bildet er fra en FBI-aksjon i fjor, der en rekke personer som sto bak pengesvindel gjennom botnettet Zeus ble arrestert. (Foto: J. Peter Donald, FBI/IDG News)
SPIONAPP ETTERLYSES: FBI vil at noen utvikler en applikasjon som kan brukes til å overvåke hva som skrives og postes på diverse sosiale medier. Bildet er fra en FBI-aksjon i fjor, der en rekke personer som sto bak pengesvindel gjennom botnettet Zeus ble arrestert. (Foto: J. Peter Donald, FBI/IDG News)
(VG Nett) FBI vil lage en applikasjon som skal spionere på Twitter- og Facebook-brukere.

Denne saken handler om:

Formålet er å gjøre USAs føderale etterforskningstjeneste (FBI) bedre i stand til å forutse og reagere på kriminell virksomhet, inkludert offentlig uorden og terrorvirksomhet, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

FBI har offentliggjort et dokument som oppfordrer potensielle samarbeidspartnere om å ta kontakt innen 10. februar, med en redegjørelse for hvordan man tenker seg å bygge et slikt system samt et kostnadsoverslag for prosjektet.

Tar overvåking til nytt nivå

Kommunikasjonsrådgiver for digitale medier i konsulentselskapet Carat og tidligere teknologirådgiver i NRK, Øyvind Solstad, sier til Computerworld han tror FBI og andre etterretningstjenester allerede driver overvåking av sosiale medier, men at det nye systemet FBI nå etterspør tar overvåkingen til et nytt nivå.

- Hvis vi sammenligner med for eksempel en postsentral, der alle brev for eksempel skulle overvåkes for avsender, mottaker og tidspunkt, vil dette nye systemet gå enda lenger og bli som om man går i enkeltpersoners postkasser og leser innholdet i brevene, sier Solstad.

Han har et ambivalent forhold til overvåking, som han mener naturligvis er positivt dersom hensikten er å beskytte samfunnets interesser.

- Men det krever også at overvåkingen foregår etter demokratiske prinsipper, slik at man kan være trygg på at de som overvåker også blir holdt litt i ørene, mener Solstad.

Han er derfor ikke spesielt overrasket over FBIs ønske om å styrke overvåkingen, men ser det heller som et positivt signal at FBI legger oppdraget ut på anbud i all offentlighet, slik at befolkningen får kjennskap til myndighetenes opptreden istedenfor at ting foregår i det skjulte.

Slår alarm

FBI sier systemet de ønsker seg, automatisk må kunne søke gjennom «offentlig tilgjengelig» materiale fra Facebook, Twitter og andre sosiale nettverk på jakt etter nøkkelord som kan være av interesse. Agenter hos FBI vil i så tilfelle alarmeres, og få beskjed dersom søkefunksjonen oppdager ting som kan tyde på «hendelsesnyheter, begivenheter eller nye trusler».

Les også: - Dette er cyberkrig! 

Agentene som behandler informasjonen applikasjonen henter inn, vil kunne få den fremvist på et kart hvor de kan legge til ytterligere informasjon, som for eksempel tidligere hendelser og hvor viktige bygninger som ambassader og militære installasjoner befinner seg.

I FBIs utlysning heter det at agentene «må kunne identifisere faretruende personer og analysere deres bevegelser, sårbarheter, begrensninger og iverksette mulige mottiltak».

Les også: EU-domstolen sier internettleverandører ikke kan tvinges til å overvåke sine kunder 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi