Hovedinnhold

Test av Apple MacBook Pro med Retina-skjerm:

Farlig fristende skjermkonge

Apple MacBook Pro med Retina-skjerm. (Foto: Apple)
Apple MacBook Pro med Retina-skjerm. (Foto: Apple)
Men Apples nye 15-tommer er ikke for alle.

Denne saken handler om:

Kort sagt

dsad
+ God kvalitet, tynn og lett i forhold til størrelsen
+ Godt tastatur og pekeplate
+ Stillegående ved lave belastninger
+ Fin ytelse
+ Snasen skjerm med sykt god oppløsning


dsad
- Vedvarende hard belastning gir varmt tastatur
- Minimum oppskalering til "1920 x 1200" i OS X
- Kan ikke oppgraderes
- Ingen mulighet for matt skjerm


Av Vegar Jansen, Hardware.no

15-tommers MacBook Pro fikk i sommer en tynnere halvbror med noe ekstra lekkert å hvile øynene på: MacBook Pro med Retina-skjerm. Dette er Apples første, og såvidt vi vet verdens første - bærbare datamaskin med oppløsning på hele 2880 x 1800 piksler. Faktisk er dette også over det du finner på vanlige 30-tommers PC-skjermer, der standarden ligger på 2560 x 1600 piksler. Og denne MacBook Proen har altså en skjerm på kun 15,4 tommer.

Den flotte skjermen er det store salgsargumentet for denne datamaskinen, og det er uten tvil en fin sak å se på. Men her får du ikke styre helt som du vil. Superoppløsningen på 2880 x 1800 piksler må du nyte i en versjon der alt oppskaleres, det vil si forstørres. Kvaliteten på oppskaleringen er avhengig av kildematerialet, og gjør ofte at uklarheter forsterkes. Så for blant annet nettsurfing, med sine mange lavtoppløselige bilder og grafikkelementer, kan opplevelsen faktisk bli noe mer «grumsete» enn vanlig.

Tekst, skalerbar grafikk og høyoppløste bilder blir på sin side sylskarpe.

Det beste du får av Apple er at skjermens oppløsning "ser ut som 1920 x 1200". Det vil nettopp vil si at det er som å jobbe med en skjerm med 1920 x 1200 piksler. Dette er bedre enn du får på den vanlige MacBook Pro, men høyere oppløsning enn dette får du ikke velge i OS X. For å se på moroa i 100 prosent størrelse, måtte vi ironisk nok installere Windows 7 på MacBooken.

Tynn og lett - til en pris

Apple MacBook Pro med Retina-skjerm er kun 1,8 cm tykk.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Apple MacBook Pro med Retina-skjerm er kun 1,8 cm tykk.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Men Apples nye modell har ikke bare denne såkalte Retina-skjermen på skrytelista. Her får du krefter fra en sistegenerasjons Intel Core i7-prosessor med fire kjerner, pluss et GeForce GT 650M fra Nvidia når du trenger ekstra grafikkytelse. Det hele er flatpakka i et 1,8 centimeter tykt og to kilogram tungt aluminiumskarosseri med den sedvanlige kvaliteten og designen som følger med en MacBook Pro. Også tastatur og pekeplata følger den gode standarden.

For å få alt dette på plass, har også Apple blitt nødt til å fjerne ting du finner på en "standard" MacBook Pro. Det optiske drevet er borte, sammen med FireWire og kontakt for kablet nettverk. Har du behov for å brenne en DVD, eller får trøbbel med det trådløse nettet, må du satse på eksterne løsninger over USB eller Thunderbolt.

Retina-modellen har to slike universielle Thunderbolt-porter, samt to USB 3.0-kontakter, HDMI og minnekortleser. Den er altså ikke den best utstyrte maskinen når det gjelder tilkoblinger, men de fleste vil klare seg fint. Videre er det jo slik at moderne bærbare er ment å brukes uten for mange ledninger. Maskinen har Bluetooth og 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd. I tillegg har du Apples egen AirPlay, som lar deg vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til TV-en din. AirPlay på MacBook kommer i operativsystemet OS X Mountain Lion, som slippes i løpet av juli måned. Nye MacBook-kjøpere kan oppgradere til Mountain Lion gratis.

Les også: Femten myter om Mac

Tar alle jobber
Vi har testet datamaskinens ytelse, og den har godt med muskler - dette er en bærbar som takler hverdagslige oppgaver med den største selvfølgelighet. Den vil også gjøre en god jobb med tyngre oppgaver, det være seg videoredigering eller nyere dataspill.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Et lite aber er at mye krefter i et trangt karosseri kan føre til problemer med varme. Og MacBook Pro med Retina-skjerm har et slikt problem, da tastaturet blir nokså varmt ved vedvarende hard belastning. Spørsmålet blir da om du er en av de få som belaster datamaskinen på den måten, og om du i så fall bryr deg om litt varme på fingertuppene. En "løsning" her kan i så fall være å bruke et eksternt tastatur hvis det trengs.

Batteritid er selvsagt viktig for bærbare datamaskiner. Apple selv oppgir syv timer for sin Retina-MacBook, noe du også kanskje kan klare dersom du unngår å belaste maskinen i særlig grad. Våre batteritester viser at den klarer seg i åtte og en halv time dersom den står helt uvirksom, mens den takler fire og en halv time med kontinuerlig avspilling av HD-video i 720p. Ingen batterikonge dette altså, men et helt greit resultat.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Konklusjon
Alt i alt har vi altså en 15,4-tommers bærbar som imponerer på mange måter. Kvalitet, skjerm, tastatur, pekeplate, vekt og tykkelse er alle punkter som må gå på vår pluss-liste. Samtidig lemper ikke Apple på ytelsen i forhold til sin "vanlige" MacBook Pro. Men disse kreftene bringer som nevnt også med seg ganske høy varmeutvikling, noe Retina-modellen med sitt tynnere karosseri ikke takler like godt.

En annen ting som ikke er så morsomt med denne datamaskinen er prislappen på 18.000 blanke kroner. Er du opptatt av hvor mye ytelse du får for pengene, er du ikke her bare på feil planet, du er faktisk i feil solsystem. Som eksempel og alternativ kan vi trekke fram den tykkere og litt tyngre Asus N56VZ, som med tilsvarende ytelse og Full HD-skjerm koster omtrent halvparten av hva du må ut med for Retina-Macbooken.

Men selv om Retina-modellen er dyr i forhold til bærbare fra en rekke andre produsenter, skal vi heller ikke glemme at prisen slett ikke er ublu dersom vi ser til den vanlige MacBook Pro uten Retina-skjerm. Faktisk er Retina-modellen nesten to tusen kroner rimeligere enn en vanlig 15-tommers MacBook Pro konfigurert til samme spesifikasjoner - selvfølgelig minus skjerm - på Apple Store. Men oppgraderer du den vanlige MacBook Proen selv, kommer du naturligvis bedre ut. Merk dog at Retina-modellen ikke kan oppgraderes.

Er du derfor ute etter nettopp en 15-tommers MacBook Pro med SSD til vanlig bruk, har vi ikke noe imot å anbefale folk å gå for utgaven med Retina-skjerm. Men skal vi anbefale deg en generell 15-tommers bærbar, blir det en helt annen sak. Snakker vi om ytelse, kan andre produsenter tilby deg tilsvarende eller kraftigere modeller til en langt hyggeligere pris.

Sjekk også ut:
Se flere bilder av den nye Apple-maskinen
Dette er de nye maskinene til Apple

Vil du vite mer?
Les hele testen av Apple MacBook Pro med Retina-skjerm på Hardware.no » 

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi