Hovedinnhold

- Du vet aldri hvem du snakker med

(VG Nett) To Chatroulette-brukere trodde de møtte popstjernene Jonas Brothers.

Denne saken handler om:

Men de amerikanske artistene er ikke på Chatroulette.

HVA ER DINE ERFARINGER MED CHATROULETTE?FORTELL DET HER!

Konseptet er tilsynelatende enkelt: Du ser én persons webkamera og han ser ditt. Men det er ikke vanskelig å «trolle», eller lure noen. Man kan legge en falsk video i skjermbildet, og chatte med den man møter til videoen er over.

Advarer barn og unge mot ny nett-trend:Les mer om det her!

Det tok ikke lang tid fra «alle» snakket om Chatroulette til noen fant ut at det er lett å late som om du er noen du ikke er. Et eksempel er Jonas Brothes, som tilsynelatende har tilbragt usedvanlig mye tid på nettstedet i det siste. Eller kanskje ikke?

Jonas Brothers advarer

Artikkelen fortsetter under bildet!

MØTTE «JONAS BROTHERS»: Eller kanskje ikke? På Chatroulette er det flere som bruker ferdige videoer av kjente eller ukjente personer, slik at de slipper å vise seg selv på webkameraet. Foto: Skjermbilde
MØTTE «JONAS BROTHERS»: Eller kanskje ikke? På Chatroulette er det flere som bruker ferdige videoer av kjente eller ukjente personer, slik at de slipper å vise seg selv på webkameraet. Foto: Skjermbilde

- Vi har hørt at dere har sett oss på Chatroulette. Noen bruker en gammel chattevideo på internett og forandrer stemmene våre for å late som det er oss. Vi følte vi måtte advare dere, skrev Jonas Brothers på sin offisielle Facebook-side for noen dager siden.

LES OGSÅ:Norske kjendiser på Twitter

VGTV:Slik blir du lurt

Det er ikke bare «kjendisene» du kan bli lurt av. Hvis personen foran deg på skjermen virker for god til å være
sann, så er den trolig det.

VG Nett-leser:-Halvparten av alle som bruker programmet bruker heller ikke sitt eget web cam, men forhåndsinnspilte filmer.Hva mener du? Diskuter her!

LES OGSÅ:Facebook sletter ikke bildene

- Tror de snakker med en kjendis

Celina Andersen (16) og Kristine Staverløkk (15) blant dem som har møtt «Jonas Brothers» på Chatroulette.

- Det var kjempespennende først, vi trodde det var dem vi hadde snakket med og ringte alle vennene våre for å fortelle det, sier Celina.

Etterpå fant de ut at Jonas Brothers ikke er på Chatroulette og ble litt skremt av tanken på hva som kunne ha skjedd.

- Det er sikkert mange som gir ut personlig informasjon, telefonnummer eller epostadresse fordi de tror de snakker med en kjendis, sier Staverløkk.

LES OGSÅ:Datatilsynet lanserer slettetjeneste

De har også hørt om andre tilfeller, hvor det ser ut som om det er en helt vanlig jente man snakker om, så viser det seg å være en mann med skumle hensikter. Derfor råder de alle barn og unge til å være forsiktige på nettstedet.

- Ikke gi ut personlig informasjon, for du vet aldri hvem du snakker med, sier de.

- Aldri mer!

De forteller at de bare vært inne på nettsiden én gang og har ingen planer om å gå inn igjen.

- Aldri mer, vi kom over noen andre folk mens vi lette etter Jonas Brothers, og de var veldig ekle, sier Andersen.

LES OGSÅ:La barna søke trygt på nettet

- Lettere å lure

- Det er klart at det er lettere å lure barna dersom de får tillit til en person som er kjendis, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

LES OGSÅ:Barn debuterer tidligere på nett

Hun tror imidlertid ikke det trenger å være et farlig fenomen.

- Det trenger heller ikke gi noen overgrepsrisiko, sier hun og legger til at undersøkelser viser at barn og unge er flinke med nettvett.

Det kan imidlertid ikke utelukkes at det faktisk er flere kjendiser som bruker Chatroulette. Men kanskje kan det være vanskelig å finne ut hva som er ekte og hva som er en nedlastet video som brukes for å lure deg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi