Hovedinnhold

Droppet Microsoft - sparer millioner

FRI PROGRAMVARE: Statens Kartverk sparer millioner på å gå over til fri programvare. Foto: Skjermbilde
FRI PROGRAMVARE: Statens Kartverk sparer millioner på å gå over til fri programvare. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) Statens Kartverk sparer millioner i året på å droppe Microsoft. - Vi har sett lyset, sier Erland Røed i kartverket.

Denne saken handler om:

Etter at Statens Kartverk har satset på fri programvare har de spart millioner av kroner, skriver Dagens IT. Kartverket regner med at besparelsene blir større i årene som kommer.

Den store etterspørselen etter digitale kart gjorde at Statens Kartverk enten måtte kjøpe flere programvarelisenser eller satse på fri programvare. Kartverket valgte det siste og har ikke angret et sekund.

- Har sett lyset

- Vi har sett lyset, sier Erland Røed, leder for distribusjonsavdelingen i Statens Kartverk til Dagens IT.

- Nå fungerer nedlasting av kartdata over internett uten problemer. Tjenesten er stabil og ytelsen ligger på 300.000 kartbilder i døgnet, sier Røed.

Sparer millioner

I år har kartverket spart ca to millioner kroner på å droppe Microsoft. Røed renger med at besparelsen neste år blir enda større.

Valget om å gå for fri programvare ble tatt etter en idédrodling i kantinen på Statens Kartverks hovedkontor på Hønefoss, skriver Dagens IT. Enorm pågang skapte store problemer for kartverkets it-systemer. Kartverket må nemlig levere digitale kart døgnet rundt og leveringstiden skal i 90 prosent av tilfellene være på fire sekunder eller mindre. Windows-baserte systemer klarte ikke å håndtere dette.

- Vi måtte ta et valg om vi skulle investere i enda mer kommersiell programvare eller om vi skulle gjøre noe helt nytt. Det ble foreslått å prøve ut fri programvare. Vi valgte det siste, sier Røed til Dagens IT.

- Bedre og raskere

Så langt er fire av 100 servere lagt over på Linux. Om kort tid legges fire nye over på Linux. Røed sier at deres erfaringer er at fri programvare blant annet gir bedre funksjonalitet, stabile tjenester, kortere responstid og rask feilretting.

- Men det er tøft å ta skrittet helt ut. Hvis man skal gå helt over til fri programvare må kompetanse skiftes ut, og det er vanskelig. Fri programvare og kommersiell programvare vil nok eksistere side om side, sier Røed.

EU-kommisjonen anbefaler bruk at fri programvare i offentlig sektor noe som gjør at Røed føler han har god ryggdekning for sine valg, skriver Dagens IT.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi