Hovedinnhold

Dette skiller iPad med og uten 3G

Forskjellen mellom iPad med og uten 3G ligger i detaljene. Den svarte plastkanten finnes på 3G-modellen for at 3G-antennen skal motta signaler bedre. Foto: Apple
Forskjellen mellom iPad med og uten 3G ligger i detaljene. Den svarte plastkanten finnes på 3G-modellen for at 3G-antennen skal motta signaler bedre. Foto: Apple
Amerikanerne kan nå kjøpe iPad med 3G, men hva er nytt? Her er en gjennomgang.

Denne saken handler om:

Apple har nå begynt å selge iPad med 3G i USA. Å kunne bruke Apples nye tavle-pc uansett hvor man befinner seg beskrives som en «killer feature», og gjør den nye utgaven langt mer anvendelig enn iPad Wifi, som ble lansert i begynnelsen av april.

LES OGSÅ:Slik kjøper du iPad fra Norge

130 dollar ekstra

Den store forskjellen mellom iPad 3G og iPad Wifi er at du med førstnevnte kan surfe på internett via 3G-mobilnettverket - akkurat som med en mobiltelefon. Med Wifi-utgaven kan du kun surfe via trådløse nettverk.

3G-modellene koster 129 dollar mer enn de tilsvarende trådløse modellene. Denne prisøkningen har blitt kalt latterlig, ettersom de ekstra delene som kreves for 3G-tilkobling bare koster 24,50 dollar i tillegg. Våre amerikanske Macworld-kolleger mener imidlertid at 130 dollar ekstra for 3G-muligheter ikke er en «big deal».

Den svarte stripen øverst er som et vindu til 3G-antennen. Foto: Macworld.com
Den svarte stripen øverst er som et vindu til 3G-antennen. Foto: Macworld.com

Utvendig ser 3G-modellen nesten ut som sin lillebror med Wifi. Kontroller og knapper er på samme sted, skjermen er den samme og 3G-modellen veier kun 50 gram mer.

Det er bare to synlige forskjeller utenpå, en 4,5 tommer svart plaststripe på toppen og et mikro-simkort-uttak. Den svarte plaststripen fungerer som et vindu for 3G-antennen; dette fordi radiobølgene kommer bedre gjennom plast enn aluminium, noe som gir bedre forbindelse.

LES OGSÅ:Stresstest - se hvor mye iPad tåler

Mikro-sim

Mikro-simkortet settes inn på venstre side av iPad-en. Akkurat som med iPhone kan du åpne simkort-skuffen med en binders; det følger også med det samme utmatings-verktøyet som med iPhone. Mikro-simkortet er mindre enn simkortet som brukes i iPhone, omtrent halve størrelsen.

I Norge har både Netcom og Telenor lovet å få mikro-simkort på plass til lanseringen av iPad her til lands, men Apple har ennå ikke sagt noe om når dette blir. TUAW bekrefter at europeiske simkort fungerer med 3G-modellen, men det skal ikke være mulig å ringe via 3G-nettet med programmer som Skype. Det er ikke mulig å sende tekstmeldinger med iPad.

iPad 3G kommer også med en ordentlig GPS-brikke, i motsetning til iPad Wifi, som finner hvor du er ved hjelp av kjente wlan-tilgangspunkter. GPS-en skal for øvrig være mer nøyaktig enn den i iPhone 3GS, men ifølge Gizmodo bruker den noe lenger tid.

Surfing via mobilnettet

Innvendig, altså i programvaren, er det heller ingen store omveltninger. Du møtes med den samme Hjem-skjermen som på trådløs-modellen, men du har i tillegg et symbol for mobilforbindelse øverst til venstre.

De fleste forskjellene i 3G-modellens programvare finner du i innstillingene; du kan sette iPad-en i flymodus og skru av og på bruk av datatrafikk via mobilnettet. Amerikanske Macworld skal ikke ha funnet en bryter for å skru av 3G, dermed ser det ut til at iPad-en selv nedjusterer til Edge-nettverket når dette er nødvendig.

LES OGSÅ:15 kule bærevesker til iPad

Hvor mye det vil koste å bruke iPad med 3G i Norge, er ennå ikke kjent, men i USA tilbyr teleselskapet AT&T en dataplan på 15 dollar per måned for 250 megabyte bruk, og 30 dollar i måneden for ubegrenset bruk. iPad 3G skal ikke være operatørlåst.

Selger bra i USA

Det er snart en måned siden iPad Wifi ble lansert, og den første uken skal Apple ha solgt over en halv million enheter.

Det gode salget overrasket Apple, og selskapet var nødt til å utsette den internasjonale lanseringen på grunn av den enorme amerikanske etterspørselen. Helgens salgstall for 3G-modellen kommer i løpet av de nærmeste dagene, men allerede nå er analytikerne ute med sine spådommer.

Piper Jaffray-analytiker Gene Munster har kommet frem til at Apple solgte 300 000 enheter i løpet av helgen. Stemmer tallene, betyr det at iPad 3G solgte like bra i løpet av den første helgen som iPad Wifi gjorde den første dagen. Han mener dessuten at iPad Wifi har solgt i over en million eksemplarer.

- I løpet av de første kvartalene tror vi at Apple vil selge omtrent 60 prosent iPad Wifi og 40 prosent iPad 3G, oppgir Gene Munster, skriver AppleInsider.

LES OGSÅ:Apple utsetter iPad i Europa

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi