Hovedinnhold

Datatilsynet vil stoppe advokater på piratjakt

JAKER: Advokatfirmaet Simonsen sporer opp nettadresser til folk som distribuerer norske filmer på nett, det liker Datatilsynet dårlig. Foto: Espen S. Hoen
JAKER: Advokatfirmaet Simonsen sporer opp nettadresser til folk som distribuerer norske filmer på nett, det liker Datatilsynet dårlig. Foto: Espen S. Hoen
Datatilsynet vurderer om det er mulig å stanse den private jakten på nettpirater som advokatfirmaet Simonsen bedriver.

Denne saken handler om:

Advokatfirmaet har sendt brev til en rekke av landets internettleverandører med beskjed om at abonnentene mistenkes for å bedrive ulovlig fildeling av norsk film og musikk på nettet. Nettleverandørene blir bedt om å videresende en egenerklæring til sine kunder.

Nå mener Datatilsynet at det kan være ulovlig hvis internettleverandørene videresender erkjennelsesbrevet fra Simonsen til de angivelige piratene, skriver Aftenposten.

- Advokatfirmaet kan nå miste muligheten til å gjøre denne typen fremstøt i framtiden. Hvis det er mulig for oss å stoppe dem, vil vi høyst sannsynlig gå inn, sier avdelingsdirektør Knut B. Kaspersen i Datatilsynet.

Advokatfirmaet Simonsen overvåker fildelingstjenester på nettet og registrerer norske IP-adresser som advokatene mener har blitt benyttet til ulovlig deling av film og musikk. Simonsen har hittil registrert 316 IP-adresser, men kjenner ikke identiteten til brukerne som har benyttet adressene. Politiet har av ressurshensyn avslått å jakte på de mistenkte piratene.

Som en løsning har derfor Simonsen begynt å sende brev til nettleverandørene, med beskjed om at brevet skal videresendes til abonnentene. Abonnentene må skrive under på at de lover å ikke dele filer ulovlig mer.

Advokatfirmaet har konsesjon til å bedrive overvåking på nettet, men konsesjonen slår fast at en IP-adresse ikke er nok til å identifisere en nettbruker. En slik adresse kan skjule alt fra én enkelt person til en hel bedrift.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi