Hovedinnhold

Skjermbruk distraherer barna og kan gi dårlig søvn

Anbefaler skjermstopp for barn etter 19.30

DISTRAKSJONSMASKIN: Barn konsentrerer seg dårligere med nettbrett og vil aller helst bare bruke brettene til dataspill, mener flere VG Nett har snakket med. Foto: Cynergi
DISTRAKSJONSMASKIN: Barn konsentrerer seg dårligere med nettbrett og vil aller helst bare bruke brettene til dataspill, mener flere VG Nett har snakket med. Foto: Cynergi
(VG Nett) Flere av landets største skjerm-entusiaster begrenser hvor mye deres egne barn får lov til å bruke skjermer på kveldstid.

Denne saken handler om:

- Det er et paradoks at jeg som e-bok entusiast tar meg i måtte begrense skjermtiden for poden på 8 år, men sånn er det blitt, sier forfatter og fremtidstenker Eirik Newth.

E-BOK ENTUSIAST: Eirik Newth tror barn fortsatt lærer å lese best med papirbøker. Foto: Janne Møller-Hansen
E-BOK ENTUSIAST: Eirik Newth tror barn fortsatt lærer å lese best med papirbøker. Foto: Janne Møller-Hansen

Han tror det handler om at vi er i ferd med å utvikle sosiale konvensjoner for den digitale alderen:

Konvensjoner for når det er OK å bruke mobiler og nettbrett, og når det ikke er OK - en grenseoppgang som kan være like vanskelig for voksne som for barn.

LES: Trådløse nettverk kan gi nedsatt sædkvalitet 

Det blir lett ekstra utfordrende fordi barn er vel så opptatt av hva de voksne faktisk gjør, som hva de sier.

Utfordrende også for de voksne

- Hos oss er det ikke lov til å ta med iPad eller lese e-bok på senga. Vi har prøvd det siste året å ha skjermstopp etter 19 - 19.30 og fram til barna sover. Det er en utfordring også for foreldrene. Da er det telefon på lydløs og vi voksne må avholde oss fra å sjekke ting som nettaviser, Twitter og e-post, sier Karianne Bjellås Gilje, programsjef i Norsk Form og ivrig nettbruker.

Hun har to barn på henholdsvis 11 og 8 år.

LES: Her er skjermen du kan føle 

En distraksjonsmaskin

- En foredragsholder jeg hørte sa det godt da han sa at «problemet med nettbrett er at du aldri er mer enn ti sekunder unna en video av en fyr som stapper en mandarin opp nesa». Du er mye nærmere distraksjoner. I en skolesituasjon må det være utrolig utfordrende for lærerne, sier Øyvind Solstad, medierådgiver for nye medier hos Carat.

Disse tankene får støtte fra New York Times' foreldreblogg, hvor KJ Dell'Antonia forteller at når barna hennes på 5, 6 og 7 år får lov til å bruke iPad, så bruker de den aller helst til spill, og lite annet.

SPILLDILLA: Barna bruker aller helst iPad til dataspill, forteller Karianne Bjellås Gilje. Foto: Børre Haugstad / VG
SPILLDILLA: Barna bruker aller helst iPad til dataspill, forteller Karianne Bjellås Gilje. Foto: Børre Haugstad / VG

- Det er vår erfaring også, sier Bjellås Gilje. Det er vanskelig å få både 8-åringen og 11-åringen bort fra skjermen, særlig fra iPaden som de bruker mest til spill.

LES: Google ber Datatilsynet om unnskyldning 

Hun har registrert at konsentrasjonen om en enkelt tekst, fra A til Å, er noe barna får bedre til på papir enn på skjerm. Er man på nett, er det fristende å skulle sjekke ut en video, chatte og dele noe på sosiale medier, eller gjøre ørten andre ting mens man leser.

- Det synes jeg er vanskelig som voksen også. Den lineære, lenkefrie fremstillingen i papirboka gir en egen ro, sier hun.

- Unger er så smarte med sånt. Det tar dem to sekunder å finne ut av hvordan en iPad fungerer og å skjønne at bak bokappen er det dataspill, og iPaden er en distraksjonsmaskin; full av gøy, sier Newth.

LES: Facebook tvinges til personvernopprydning 

Papirbøker best for kveldsro

Han mener også det er lettere å holde fokus på papir.

- Det er mer mental friksjon i en papirbok, som er en god ting - særlig i en tidlig fase når de skal lære å lese, sier han.

Newth understreker at det også handler veldig mye om tiden på døgnet man bruker mobile skjermer.

- Det er en ganske vanlig greie at når klokka passerer 18.30-19 så trenger man liksom å lande. Jeg frarøver selvsagt ikke sønnen min muligheten til å bruke bokapps for nettbrett, vi bare tar det etter lunsj i stedet for på kvelden, sier han.

Var du som e-bok entusiast overrasket da du fant det nødvendig å begrense skjermtid og e-bokbruk på denne måten?

- Nei, jeg hadde hørt andre foreldre si tilsvarende før. Jeg har også jobbet med skolebarn i mange år og vet hvor stort engasjement de har for digitale medier, spesielt for dataspill, svarer han.

LES: Tre av fire vil kopiere ulovlig 

Skjermfri lurt før leggetid

Amerikanske National Sleep Foundation har gjort en undersøkelse som ser på sammenhenger mellom søvnkvalitet og bruk av kommunikasjonsteknologi.

I undersøkelsen svarer 95 prosent at de bruker skjermer som datamaskiner, smarttelefoner, TV og dataspill like før de legger seg. Samtidig rapporterer 43 prosent mellom 13 og 64 år at de sjelden eller aldri får en god natts søvn i ukedagene.

PAPIRBOK BEST: Ved leggetid er papirbøker bedre egnet enn e-bøker for kveldsro. Foto: Christian Fougner
PAPIRBOK BEST: Ved leggetid er papirbøker bedre egnet enn e-bøker for kveldsro. Foto: Christian Fougner

Kraftig stimuli for hjerne og syn før leggetid er ikke optimalt for søvnen verken for store eller små, heter det i undersøkelsen. Med litt stilletid før du legger deg, er det lettere å sovne fortere, og å beholde en god natts søvn.

Foretrekker fortsatt papirbøker

- Min 11-årige datter sier dessuten at e-bøker ikke er så smart til noen av de settingene hun leser bøker i: E-bøker er ikke egnet til å lese i sola i hagen, på stranda, i badekaret eller i senga. Alle steder det er hyggelig å lese en bok vil hun helst ha papir, sier Bjellås Gilje.

LES: Slettmeg.no blir ikke nedlagt likevel 

Øyvind Solstad, medierådgiver for nye medier hos Carat, har en datter på 13 år som også foretrekker papirbøker.

- Hun leser fortsatt ikke bøker på skjerm: Dels fordi utvalget på norsk er for dårlig, og dels fordi skjermene ikke er gode nok. Derfor leser hun bøker på papir. Det er nok en vane hun har fra familien hun er vokst opp i. Hun har blitt lest for hele livet og begge foreldrene leser mye bøker, sier Solstad.

I hans familie har de laget regler blant annet om at ingen får lov til å ta med mobile skjermer til middagsbordet. Det er ikke lov å svare på mobiltelefonen eller tekste under middagen.

Må finne realistiske grenser

- Det er både fordeler og ulemper med det, fordi det har jo hendt at de yngste går fra bordet tidligere for å bruke mobilen, sier Solstad, og understreker at det er viktig å finne realistiske grenser.

Han skulle ønske det fantes en løsning hvor man kunne stenge internettilgang for barna og ikke for foreldrene etter en gitt tid om kvelden. Men han synes ikke det er vanskeligere å regulere barns databruk enn det er å regulere ting som når de skal legge seg, rydde rommet og tilsvarende.

- Da jeg var liten slo jeg bare av lyset og leste bøker under dyna og ingen oppdaget det. Nå kan jeg bruke en app på mobiltelefonen for å sjekke hvilke dataenheter som er koblet på det trådløsnettet hjemme, sier Solstad.

Selv bruker han appen iNet til dette formålet.

- Mobile skjermer har kommet inn som en ny del av samværet og familielivet, og jeg synes det absolutt er på tide at vi diskuterer dette fra et praktisk ståsted også. Hvordan håndterer folk den nye hverdagen med alle disse dingsene? Det er altfor mye moralpreik om innhold, om ting som hvorvidt det er ok å spille dataspill eller ikke, og for lite fokus på hvilke praktiske regler som fungerer, sier Bjellås Gilje.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi