Hovedinnhold

Test av seks nettbrett som utfordrer iPad

Nettbrett er din nye PC

Redaksjonen i Lyd og Bilde har testet seks nettbrett. Fra venstre Motorola Xoom, Asus Eee Pad Transformer, Samsung Galaxy Tab 10.1, HC Touch Pad, Htc Flyer og Black Perry Playbook. Foto: Produsentene
Redaksjonen i Lyd og Bilde har testet seks nettbrett. Fra venstre Motorola Xoom, Asus Eee Pad Transformer, Samsung Galaxy Tab 10.1, HC Touch Pad, Htc Flyer og Black Perry Playbook. Foto: Produsentene
Nettbrett er det store i år. Konkurransen hardner til og de virkelig seriøse konkurrentene til iPad er nå på banen. Kanskje er en av disse din nye PC?

Denne saken handler om:

Av: Gisle Orlund Lyd & Bilde

I sommer publiserte vi første del av en test av nettbrett. Denne manglet en del store aktører rett og slett fordi de ikke var kommet på markedet ennå. Nå har imidlertid de aller fleste seriøse konkurrentene meldt seg på i kampen om dette hurtig voksende markedet, uten at det ser ut til å redusere iPads popularitet.

Hvis det totale nettbrett-markedet går på bekostning av noe, ser det ut til å være det tradisjonelle PC-markedet. Kanskje ikke så rart i og med at et nettbrett for mange - langt fra de fleste må det understrekes - faktisk kan erstatte en bærbar maskin. Salget av nettbrett har tatt helt av, og det i en hastighet vi ikke har sett maken til før.

Siste: VG rapporterte fra Ifa-messen: Sony Tablet P er brette-brett et 


Asus Eee Pad Transformer -Kameleonen

Her er en ny utvikling innen nettbrett. Ikke før er de løsrevet og fjernet fra tastaturet, så finner en eller annen på en metode for å få det tilbake igjen.

Nettbrettet fra Asus er noe av det bedre vi har sett på Android-fronten. Det fungerer meget godt uten tastatur, men det er med dette tillegget det virkelig skinner. Hvis du ikke har bruk for tastaturet er det egentlig ingen grunne til å gå for nettopp dette nettbrettet. Da kan kanskje andre gjøre jobben like godt. Trenger du imidlertid noe som er en kombinasjon av nettbrett og nett-PC, er det ikke mange som kan ta kampen opp mot denne enheten. Det er noen ting å sette fingeren på, men mye er det ikke.

Karakter: 5
Pris: 16 GB med tastatur ca. 4500 kr
asus.no

Pluss
God skjerm
Meget god batterilevetid
Svært god tastatur-dokk

Minus
Mangler 3G
Svakt kamera
Litt tung

Les hele testen av Asus Eee Pad Transformer på Lyd & Bilde

HP Touchpad- Et ensomt alternativ

HP Touchpad er ikke kommet til Norge i skrivende stund. Vi fikk imidlertid tilgang på en amerikansk enhet, og siden det er en gigant som HP som står bak, synes vi det var verdt å ta den med.

Touchpad er et nettbrett som i og for seg er bra. Det har et glimrende operativsystem som lover godt for fremtiden. Spørsmålet er om HP er dedikert nok til å skape en kundegruppe og ikke minst applikasjonsutviklere rundt systemet, som gir Touchpad trøkk nok i et tøft marked. Her stiller vi oss tvilende. Mangelen på applikasjoner er stor og kvaliteten på de som finnes litt tvilsom. Her må det gjøres en skikkelig jobb.

På den positive siden finner vi en skjerm som er god, ekstremt god lyd og ikke minst en nettleser som fungerer godt og ikke minst støtter Flash. Spørsmålet er om det er nok.

Karakter: 3
Pris: Ikke fastsatt i Norge. 4300 kr i England (32GB)
hp.com

Pluss
God skjerm
Meget god lyd
Svært godt operativsystem

Minus
Dårlig batterilevetid
Svakt kamera
Litt tung og klumpete

Les hele testen av HP Touchpad på Lyd & Bilde

HTC Flyer - Liten og litt utdatert

HTC Flyer er som den første Samsung Galaxy Tab en 7-tommer modell. Personlig synes jeg dette er litt i minste laget, og den faller på en måte mellom to stoler.

Nettbrett med skjermer rundt 10 tommer og mobiltelefoner - etter vår mening blir Flyer egentlig ingen av delene. Den er litt stor for å være mobiltelefon og egentlig litt liten som nettbrett. HTC skal ha ros for at operativsystemet, som er litt utdatert, gis nytt liv med bruk av Sense. Oppdatering til Honeycomb burde imidlertid ikke ligge langt unna hvis enheten skal holde tritt med resten av feltet. Batterilevetiden er som nevnt katastrofal, og det er heller tvilsom applikasjonsstøtte i Android Market. Likevel er den et ganske brukbart valg for deg som er på jakt etter et nettbrett som er litt mindre enn resten av konkurrentene.

Karakter: 4
Pris: starter rundt 4000 kr
htc.com

Pluss
God skjerm
HTC Sense gir et godt brukergrensesnitt
Hendig penn
Godt kamera

Minus
Batterilevetid
Utdatert versjon av Android
Ikke alle applikasjoner støtter skjermstørrelsen

Les hele testen av HTC Flyer på Lyd & Bilde

BlackBerry Playbook - Et lekkert irritasjonsmoment

Her er nok et nettbrett i 7 tommer utgave, og ikke bare det: Dette nettbrettet kjører også sitt eget BlackBerry OS.

Det kan virke som om man har tatt utgangspunkt i HPs WebOS når Playbook ble utviklet. Det er såpass mange likhetstrekk at det neppe er tilfeldig. Bortsett fra det er det liten tvil om at operativsystemet er spesielt utviklet for denne enheten, med de fordeler og for ikke å snakke om de ulemper dette medfører. Er du allerede i systemet med en BlackBerry-telefon, er dette et ganske attraktivt alternativ, forutsett at du har en egen IT-avdeling eller produktstøtte på «speed dial». For en vanlig forbruker er det et kjøp vi på det sterkeste fraråder.

Fakta
Karakter: 3
Pris: 16 GB starter på rundt 3700 kr
blackberry.com eller trigcom.no

Pluss
Meget rask
God multitasking

Minus
Mangler 3G
Må ha BlackBerry telefon for e-post
Oppkobling mot datamaskin ekstremt frustrerende

Les hele testen av BlackBerry Playbook på Lyd & Bilde

Motorola Xoom - Et STORT alternativ

Motorola er et ikke ukjent merke som har vært noe fraværende på mobiltelefonsiden de siste årene (her i Norge). De er etter hvert i ferd med å komme tilbake.

Xoom er en stor og tung enhet som med fordel kunne vært gjort noe lettere. Skjermen har alt for mye reflekser også i vanlig innebelysning, og i tillegg skinner pikslene gjennom. Dette er svært irriterende. Vanlig bruk er en rimelig positiv opplevelse. Bildene som produseres av kameraet er gode, og batterilevetiden er rimelig god. Hvis du ikke plages av tyngden er dette slett ikke noe dumt alternativ.

Karakter: 3
Pris: fra ca. 4500 kr
motorola.no

Pluss
Ganske rask
God batterilevetid
Bra kamera

Minus
Stor og tung
Dårlig skjerm
Dyr

Les hele testen av Motorola Xoom på Lyd & Bilde

Samsung Galaxy Tab 10.1 - Et reelt alternativ

Vi fikk med det nyeste nettbrettet fra Samsung med et nødskrik. Dette er den store konkurrenten til Apple iPad, og Samsung har gjort en god jobb.

Samsungs nettbrett har en skjerm som er noe større enn på iPad 2 og den veier litt under det iPad 2 gjør. I tillegg er den ekstremt tynn. Dette er uten tvil det første nettbrettet som virkelig vil gi iPad 2 etterlengtet konkurranse. Du får et alternativ som oppfører seg og ser like bra ut som iPad 2. I tillegg slipper du å gifte deg med Apple og bure deg inne i deres univers, hvis dette er viktig for deg. Skjermen er en ren nytelse, og du gjør et eksepsjonelt godt valg hvis du ender opp med denne. Skal vi nevne noe negativt må det være at byggkvaliteten hos iPad 2 virker noe mer solid.

Karakter: 6(Best i test)
Pris: 16 GB med tastatur ca. 4.000 kr
samsung.no

Pluss
Meget god skjerm
Meget god batterilevetid
Svært tynn og lett

Minus
Kameraet kunne med fordel vært bedre

Les hele testen av Samsung Galaxy Tab 10.1 på Lyd & Bilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi