Hovedinnhold

Test Apple Magic Mouse: Lekker, men ikke magisk

Magic Mouse er en teknologisk nyskaping fra Apple.
Magic Mouse er en teknologisk nyskaping fra Apple.
Har designen gått på bekostning av ergonomien på Apples nye multitouch-mus? Vi har testet den.

Denne saken handler om:

Magic Mouse

Pris: Følger med iMac og Mac mini. Kan kjøpes separat for 599 kroner.

Internett: www.apple.no
+ Stilig design; nøyaktig optisk sensor; scrolling i multitouch er lett og fungerer bra.
- Ikke helt topp ergonomi; virker litt tung og treg; begrensede innstillingsmuligheter.

Apple lanserte nylig verdens første multitouch-mus. Den er fri for både knapper og rullehjul. Foreløpig kan den kun brukes med Mac, men det er ikke utenkelig at den kan brukes med Windows-pc-er senere.

Her er våre erfaringer med Magic Mouse etter nesten en ukes bruk:

Design og ergonomi

At Apple kan design, er det de færreste som betviler. Det beviser selskapet nok en gang med Mouse. Den stilige, trådløse musa har et rent og pent design, og tar seg godt ut på skrivebordet.

Musa er cirka 11,4 centimeter lang, 5,6 centimeter bred, står 2,3 centimeter opp fra bordet og veier 103 gram. Den ligger nesten som et såpestykke i hånda. Overflaten er glatt og smidig, undersiden og sidene i litt mer ru aluminium.

LES OGSÅ:Nokia saksøker Apple

Musa er mye lavere enn en vanlig mus. Dette gjør at den ikke sitter like godt i hånden som en ergonomisk mus. Til å begynne med føles litt rart å hvile hånden på den. Legger man hånden helt flatt, blir fingrene for lange å arbeide med. Dette kan bli et problem for dem som er avhengig av god støtte til håndleddene og som sliter med musesyke.

Her ser du undersiden av Magic Mouse. Ser du det lille, grønne lyset over batteridekselet? Det indikerer at musa er skrudd på. (Foto: Kirsti Østvang)
Her ser du undersiden av Magic Mouse. Ser du det lille, grønne lyset over batteridekselet? Det indikerer at musa er skrudd på. (Foto: Kirsti Østvang)

Musa «mangler» knapper, men man kan både venstre- og høyreklikkes. Klikkelyden er tydelig, men ikke plagsom. Selv om den ikke har de tradisjonelle, synlige knappene, er trykkfølsomheten intelligent nok til aldri å ta feil av hvilken knapp du mener å trykke på.

Det eneste vi har noe å utsette på, er at man må løfte venstre finger for å høyreklikke og omvendt. Musa kan enkelt tilpasses venstrehendte, og musas utforming gjør den meget anvendelig der man har både høyre- og venstrehendte i familien.

Multitouch

Den aller største nyheten i Apples nye trådløse mus er multitouch. Multitouch-teknologien kjenner vi fra blant annet iPhone, og på Magic Mouse fungerer den som et slags rullehjul. Så hvordan skal man da bruke musa? Skal man bevege den rundt på vanlig måte eller skal man kun bruke fingrene på musens overflate? Svaret er begge deler.

LES OGSÅ:OS-duell: Apple mot Microsoft

Den lave profilen kan være uvant for nye brukere og tar tid å venne seg til. (Foto: Kirsti Østvang)
Den lave profilen kan være uvant for nye brukere og tar tid å venne seg til. (Foto: Kirsti Østvang)

Musepekeren flytter man på ved å skyve på musa på vanlig måte. Musa mangler rullehjul. I stedet drar man fingeren opp og ned på overflaten for å scrolle horisontalt, vertikalt og en 360-graders bevegelse rundt på musa. Man kan også dra to fingre til venstre eller høyre for å navigere gjennom sider i Safari eller bilder i iPhoto.

Scrollingen fungerer utrolig bra og presisjonen er god. Hastigheten kan justeres, og scrollingen stanser umiddelbart når man stopper fingeren. Man kan ikke gjøre såkalt «pinch-to-zoom»-bevegelse, altså «tappe» på overflaten for å zoome inn på en side (som på iPhone), men det er mulig å forstørre skjermbildet ved å holde Ctrl inne samtidig man scroller. Man kan scrolle sidelengs, veldig kjekt på horisontale nettsider.

Man kan også scrolle opp og ned på nettsider og spole frem og tilbake i musikk og film. Man kan også trykke ned venstre finger og scrolle med den andre for å markere tekst, men dette fikk vi bare til å fungere i Apples egne programmer.

LES OGSÅ:Google ut av Apple-styret

«Swipingen», altså bevegelsen hvor man drar to fingre til venstre og høyre for å bla i innhold, er ikke like smidig. Dytter man hardt nok med fingrene, beveger musa seg klønete bortover skrivebordet. Man er rett og slett nødt til å holde musen "nede" med tommelen og ringfingeren. Det føles litt rart og vi måtte bruke litt tid for å få det ordentlig til.

Rent hygienisk er Magic Mouse en perle, perfekt i disse svineinfluensa-tider. Et klart steg opp fra rullekulen på Mighty Mouse som samlet opp alskens støv og skitt.

Optikk og bevegelighet

Apple skryter av at Magic Mouse kommer med «en presis laserteknologi som gjør at den kan brukes på nesten alle overflater uten at du trenger musematte». Og det stemmer for så vidt. Den kan ikke brukes på glass eller andre skinnende overflater. Den fungerte til gjengjeld perfekt på andre overflater; et skrivebord i hvitt tre, en sofa i ruglete stoff og stuebordet i bjørk fra Ikea.

Magic Mouse er noe høyere enn iPhone, men en del lavere enn denne Logitech-musa. (Foto: Kirsti Østvang)
Magic Mouse er noe høyere enn iPhone, men en del lavere enn denne Logitech-musa. (Foto: Kirsti Østvang)

Magic Mouse har en rekkevidde på opptil 10 meter fra datamaskinen. For strøm trengs det to AA-batterier, og ifølge Apple varer de medfølgende batteriene i hele fire måneder. Musa skrus av og på med en knapp på undersiden. Den går i hvilemodus når den ikke brukes på en stund, men våkner raskt til live igjen.

Konklusjon

Apple skal ha honnør for å tenke nytt. Multitouch-konseptet er spennende, og Magic Mouse har et stort potensial. Hvis du vil ha en mus med mange knapper, er den sannsynligvis ikke noe for deg. Det spørs hvor ergonomisk man kan gjøre en multitouch-mus ettersom det er såpass nytt, men at den trolig ikke sitter så naturlig i hånden for alle, trekker ned. Men ellers er designen upåklagelig.

LES OGSÅ:Bli ekspert på Mac

Magic Mouse kommer med alle nye iMac-er, og selges ellers separat for 599 kroner. For å bruke Magic Mouse må du ha Mac OS X 10.5.8 eller senere og Wireless Mouse Software Update 1.0 installert. Den er altså foreløpig forbeholdt Mac-brukere, og fungerer ikke i Windows (verken en vanlig Windows-pc eller i virtualiseringsløsninger som Vmware og Boot Camp).

LES HELE SAKEN HOS MACWORLD.NO

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi