Hovedinnhold

Test av Asus K70IO

Rimelig bærbar med stor skjerm

Asus K70IO er en ganske så stilig bærbar med stor skjerm, uten at maskinen føles som noe beist av den grunn. Foto: PC World.
Asus K70IO er en ganske så stilig bærbar med stor skjerm, uten at maskinen føles som noe beist av den grunn. Foto: PC World.
Asus sikter seg inn på studenter og skoleelever med rimelig 17-tommers bærbar.

Denne saken handler om:

Asus K70IO

Pris: Fra ca kr 6 000
Internett: www.asus.no
+ God skjerm. Rimelig. Stilig design.
- Litt svak ytelse.
Fakta: Intel Core 2 Duo T6400 2 GHz, Nvidia Geforce GT 120M, 4GB minne, 320GB harddisk, 17,3" LED-bakbelyst skjerm (1600X900), Windows Vista Home Premium.

Med skole og studiestart tilbakelagt er det på tide for elever og studenter å finne noe å bruke studielån og pengene fra sommerjobben på.

Asus mener å ha en pc som bør passe denne gruppen godt. Asus K70IO er en relativt rimelig bærbar med stor skjerm og ellers tålelig sprek maskinvare. Hvorvidt en maskin med så stor skjerm som 17,3 tommer er å anbefale når man skal bære den med seg hver dag, er en annen sak.

Til tross for stor skjerm føles ikke maskinen veldig tung og klumpete. Designen er relativt ren og slank.

GUIDE:Slik velger du riktig bærbar

Middels godt utstyrt

Vår testmodell var utstyrt med en Intel Core 2 Duo T6400-prosessor på 2 gigahertz, 4 gigabyte minne og en harddisk på 320 gigabyte. Maskinen er ellers basert på brikkesettet MCP79D fra Nvidia, fremfor Intel-brikkesett, som er det mest vanlig å bruke i maskiner i denne prisklassen. Grafikken leveres via en Nvidia Geforce GT 120M-brikke. Denne brikken blir å regne som et lite nivå under Geforce 9600M GT, som vi har sett mye av i rimelige spillbærbare og konsumentmodeller i mellomsegmentet.

Den mest utbredte modellen som er i salg i Norge har en noe raskere prosessor, Core 2 Duo T6500, og harddisk på 500 gigabyte. Denne modellene er å få tak i fra rundt 6 000 kroner.

Skjermen er som nevnt på hele 17,3 tommer. Som de fleste andre bærbarprodusenter den siste tiden, har også Asus tatt steget over til skjermen i 16:9-format. Altså det samme man er vant med fra bredskjerms-tv-er. Oppløsningen er på 1600x900 piksler, noe som er bedre enn mange andre maskiner i samme segment, og som gir en relativt stor arbeidsflate.

TEST:Acer-pc med 10 timers batteritid

Applikasjonsytelse og batteritid

Asus K70IO er på ingen måter noe fartsmonster, men det kan man strengt tatt heller ikke vente av en så pass rimelig maskin. Prosessoren er for så vidt en relativt kurant sak, men det skorter litt på grafikken. Til ren applikasjonsbruk vil den nok fungere godt for de fleste.

Det første vi gjør når vi tester bærbare er å kjøre MobileMark07. Dette er et program som simulerer vanlig, variert bruk for å måle batteritiden på bærbare pc-er. Med middels lysstyrke på skjermen holdt Asus K70IO ut i 129 minutter, altså så vidt i overkant av to timer. Det er litt svakt, selv for en pc med såpass stor skjerm.

Andre tester viste at ytelsen, sett opp mot pris, er kurant. Hvis du klarer deg med litt mindre skjerm og lavere oppløsning vil du kunne få pc-er til omtrent samme pris som leverer rundt 20 prosent høyere ytelse.

Det vil ikke være noe problem å bruke pc-en til alle vanlige arbeidsoppgaver og programmer. Takket være Core 2 Duo-prosessoren, om enn av det svakere slaget, vil det også være mulig å benytte pc-en med tyngre programmer.

TEST:Lett, småsint og rimelig spillbærbar

Spillytelse

Med en Geforce GT120M grafikkbrikke er det ingen stor overraskelse at Asus K70IO ikke er en spillbærbar. Dette er en grafikkbrikke som ligger noe under Geforce 9600M GT i ytelse, en grafikkprosessor som har vært populær i rimelige spillbærbare. Selv om grafikkprosessoren ikke er av de raskeste på markedet, er den bedre enn de fleste brikkesettintegrerte løsningene.

Våre spilltester avslørte at det for så vidt er mulig å bruke pc-en til spill, men at du må gå ned på både oppløsning og grafikkdetaljer for å få kurant bildeflyt.

På en maskin som dette er nok ikke spillytelse det viktigste å se på, men om den er rettet mot studenter og elever kan det være greit å vurdere også om du har planer å bruke maskinen til den slags, i tillegg til vanlig applikasjonsbruk. Les mer om spillytelsen her.

Tastaturet er stort og behagelig å skrive på. Foto: Asus.
Tastaturet er stort og behagelig å skrive på. Foto: Asus.


Stille og temperert

Asus har gjort en god jobb med å holde både støy og temperaturnivå på et lavt nivå. Noe av grunnen kan nok være den relativt beskjedne maskinvaren, men det er tydelig at det også er gjort en skikkelig jobb i utviklingen av selve chassiet maskinen er bygd inn i.

Noe lyd må du nok regne med, men vi opplevde aldri maskinen som høylytt eller masete. Med et lavt støynivå kommer det heller ikke som noe sjokk at Asus K70IO holder en relativt behagelig temperatur. Der noen pc-er blir skremmende varme både over og under, holdt vår test-pc seg passe temperert, uten fare for brannskade på lår, håndflater eller fingertupper.

TEST:Stor, tung, rånete og sint spillbærbar

Konklusjon

Asus hevder at K70IO er en pc som bør passe studenter og skoleelever godt. Maskinen ble da også lansert i passelig tid før skolestart. Rent størrelsesmessig vil vi nok påstå at den blir litt i største laget for å bære med seg hver dag.

Ytelsesmessig er ikke pc-en noe å slå hæla i taket for, men man får det man betaler for. Maskinen er relativt rimelig, faktisk helt ned i 6 000 kroner.

Applikasjonsytelsen er god nok til at du lett kan bruke maskinen til vanlige oppgaver, og om så til tyngre programmer som for eksempel Photoshop, samt til litt eldre spill. Forvent imidlertid ikke noen fartsfest.

Les hele den omfattende testen hos PC World.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi