Hovedinnhold

Personlige websider tar av på nettet

Bretter ut livet sitt

På sin egen Internett-side legger de ut dagboken sin, matoppskriftene sine eller det som interesserer dem: Bloggerne er over oss.
10000 bloggere åpner egen webside hver dag. - Dette er et av de raskest voksende fenomenene på Internett i dag, sier Lill Kristin Syversen (28).

Hun har jobbet med nettet i mange år - og var tidlig ute som blogger i Norge.

På verdensbasis får hun nå selskap av 10000 nye bloggere hver dag. Hittil i år er det opprettet 8,8 millioner nye blogger-sider i USA - mot 2,5 millioner i hele fjor.

Hvor stort det er i Norge, er uvisst - blant annet fordi bloggerne ofte skriver på engelsk og bruker utenlandske bloggeportaler.


Elektronisk dagbok

- Blogging kommer fra ordet weblog og kan kalles en elektronisk dagbok på nettet, forklarer dataekspert og rådgiver Håkon Styri (43).

Selv har han blogget noen år, mest om fag. Verden rundt blogges det om mat, litteratur, interiør - you name it.

- Ved hjelp av enkle verktøy legger du ut bilder og tekst. Det er så enkelt at alle kan gjøre det. Det er derfor det er blitt så populært, sier han.

Det handler også om å lese andres blogg. Det regnes som god tone å gi kommentarer og delta i diskusjonen og dele sine erfaringer om de aktuelle emnene som man følger.

- Jeg leser fag. Utover det følger jeg med på en del blogger av folk jeg kjenner, og folk som rett og slett skriver godt.

Noen blogger følger jeg også med på fordi de skrives av folk som bor i nabolaget, sier Styri.

Men han vil ikke ha noe kikkerstempel på seg:

- Å, nei, dette er helt åpent, svarer han med et smil.


Ekshibisjonistisk

- Jeg skriver bare når jeg føler at jeg har noe å si, sier Lill Kristin Syversen.

Men det er jo en del som leser bloggen hennes, så hun prøver å holde den oppdatert:

- Litt ekshibisjonistisk er det jo. Her er det både venner og ukjente som er inne og leser om mitt liv. Så jeg har laget meg en egen skriveregel: Ikke skriv noe i bloggen din som du ikke ville ha skrevet på en stor plakat midt i sentrum.

En mer spesiell blogg hun leser fast, er fra en amerikansk stripperske som skriver om sitt liv og hvordan hun heller ønsker å jobbe med noe annet.

- Herregud - hun skriver så bra at hun heller burde begynne å skrive profesjonelt.

Lill Kristin skriver ofte om hva hun tenker, og gjerne om sine venner og tidligere kjærester.

- Mamma har til og med lest bloggen min en gang, og hun syntes den var morsom.

PS! Jo da, både Håkon og Lill leser hverandres blogg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi