Hovedinnhold

Sverige: Stanser salg av «livsfarlige» ladere

I Sverige er det full salgsstopp av en rekke uorginale mobilladere etter en fersk undersøkelse.

Denne saken handler om:

Undersøkelsen, gjort av svenske Elsäkerhetsverket, hevder å ha avdekket «alvorlige brister i både konstruksjon, dokumentasjon og merking» i 14 konkrete ladere på det svenske markedet.

Les også: Vi har testet Samsungs nye toppmodell

Ytterligere 46 ladere skal undersøkes nærmere i tiden fremover, men til nå innfører svenske myndigheter salgsstopp på de 14 konkrete laderne.

Se hele listen: Her er laderne svenske myndigheter advarer mot

- Å bruke noen av disse laderne er forbundet med livsfare, skriver Elsäkerhetsverket.

Kan gi støt eller brann

- Disse alvorlige manglene kan medføre elektriske støt eller brann. Når plastmaterialet i adapterhuset ikke er brannsikkert, øker risikoen for spredning av en brann, skriver de om en en lader. 

Saken fortsetter under videoen

Rapporten navngir en rekke svenske/nordiske utsalgssteder der de 14 laderne er kjent solgt.

Les også: Bose beskyldes for spionasje

Blant annet nanvgis nettstedet CDON.com, en populær nettbutikk også i Norge. CDON.coms eierselskap, Qliro Group, har ikke besvart VGs hendvendelser.

Advarer nordmenn

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, har liten tro på salgsstoppen svenske myndigheter har innført.

- Det er kjempevanskelig. Rett og slett fordi salget av disse laderne er fra kanaler som er helt utenfor kontroll. De er ofte kjøpt på nett, i utlandet eller andre, enkeltstående butikker, sier Clementz til VG.

Ekstralader tok fyr: Slik så soverommet ut da studenten våknet

- Å finne opprinnelsen til landene laderne kommer fra er vanskelig. De er ofte dårlig eller falskt merket. En salgsstopp og tilbakekalling som de har satt i gang i Sverige er vanskelig, om ikke helt umulig, sier han.

Oppsiktsvekkende test: Laderen din kan begynne å brenne

Sjekk nøye

Han advarer mot følgene bruk av uorginale ladere kan få, og har følgende råd til dem som vil sjekke om de har en original eller uoriginal lader.

• Forskjell på tyngde: Sjekk med en lader du vet er original om de veier like mye. Uoriginale ladere har ofte færre komponenter og veier mindre.

• Gransk logoer: Det kan stå Apple eller Samsung på uoriginale ladere, men på de falske er de ofte enten marginalt bredere eller tynnere. Proposjenene må være riktige.

• CE-merket: Her er det vanskelig å se om det er ekte eller ikke, for det er snakk om en brøkdel av en milimeter. Søk på nettet om tips og råd på hvordan en kan sammenligne CE-merket. 

- CE-merket brukes for produkter i Europa som oppfyller alle sikkerhetskrav. Det står for Conformité Européenne, mens det i Kina betyr China Export, sier Clementz.

• Sjekk designen nøye. Avrundingene av hjørnenene, buer og fargen. Hvitt er ikke alltid hvitt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi