Hovedinnhold

Tusenvis rammet av Error 53:

Mystisk iPhone-feil var lagt  inn med vilje av Apple

<p>TUSENVIS RAMMET: Feilmeldingen som låser nyere iPhone 6 smarttelefoner, har sannsynligvis rammet tusenvis av kunder. Foto: REUTERS</p>

TUSENVIS RAMMET: Feilmeldingen som låser nyere iPhone 6 smarttelefoner, har sannsynligvis rammet tusenvis av kunder. Foto: REUTERS

Feilen har rammet tusenvis av iPhone-eiere verden over, og gjorde telefonen ubrukelig.

Denne saken handler om:

Ifølge den engelske avisen The Guardian innrømmer nemlig Apple at den feilen som låser og gjør iPhone 6 ubrukelig, «Error 53,» er lagt inn med vilje av den amerikanske elektrogiganten.

Feilen skjer med telefoner hvor for eksempel skjermen er knust og den såkalte hjemknappen også må skiftes, og dette skiftet er skiftet ikke utføres hos en lisensierte Apple-reparatører. Har du byttet skjerm eller hjemknapp for lenge siden og latt være å oppdatere telefonen med den siste iOS 9 programvaren, vil den ifølge ekspertene fungere helt til denne oppdateringen blir foretatt.

Sjekk denne: Dette bildet ble for drøyt for Facebook

På teknonettsiden iFixit, har Error53 hele 183.000 enkelttreff. Det tyder ifølge nettsidens eier, Kyle Wiens, på at problemet er stort for Apples brukere.

Les også: Falsk iPhone-fabrikk stengt etter politiaksjon

Etter at The Guardian omtalte feilen, som har versert i en rekke medier de siste ukene, bekreftet en talsperson for Apple at feilen var lagt inn med vilje for og «beskytte kundens sikkerhet.»

Kjenner du deg igjen? Her er Norges mest brukte emoji

Hele «feilen» skjer altså med Apple-telefoner som er utrustet med en hjemknapp som har såkalt «touch ID» eller en fingeravtrykkssensor.

Bør leses: Dette bør du som foreldre vite om barnas liv på nett

Feilen kommer med uatoriserte reparasjoner

På de nyere iPhonene kan du nemlig låse opp telefonen din ved å avlese fingeravtrykket ditt på denne hjemknappen.

Det er når denne er byttet ut av en ikke autorisert Apple forhandler, feilmeldingen låser telefonen og skal gjøre den fullstendig ubrukelig.

«Vi tar kundens sikkerhet på alvor og Error 53 er et resultat av sikkerhetssjekker lagd for å beskytte våre kunder. iOS (telefonens operativsystem) sjekker at Touch ID sensoren i din iPhone eller iPad matcher telefonens andre deler. Hvis denne registrerer at dette ikke stemmer overens med hverandre, og touch ID fungerer ikke lenger.»

Ifølge dem er dette et sikkerhetssystem som skal forhindre falske Touch ID-sensorer fra å bli tatt i bruk.

Sjekk denne: Her er Kim Kardashians «Kimojis»

«Hvis kunder får feilmeldingen Error 53 bør de ta kontakt med Apple Support» sier de i uttalelsen.

Hva som skjer om du har benyttet en uoriginal skjerm på telefonen din eller byttet hjemknappen, sier de ingenting om. 

Les også: Historisk lav salgsvekst for iphone

Ifølge The Guardian blir det, etter at feilmeldingen dukker opp, umulig også å tømme telefonen for bilder, musikk og annen data.

Test: Her er Apples nye flaggskiptelefon

Flere eksperter kritiserer Apple for ikke å klart nok ha advart sine kunder verden rundt mot at smarttelefonen til mange tusen kroner kan «dø» om de benytter seg av billigere og svært populære ikke godkjente iPhone-verkstedene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi