Hovedinnhold

Voldsomme branner i portugisisk ferieparadis

FARETRUENDE: Flammene nærmet seg torsdag utkanten av den populære feriebyen Funchal på Madeira. Foto: Reuters / NTB scanpix
FARETRUENDE: Flammene nærmet seg torsdag utkanten av den populære feriebyen Funchal på Madeira. Foto: Reuters / NTB scanpix
En rekke landsbyer er evakuert på den portugisiske ferieøya Madeira, der voldsomme skog- og gressbranner raser. Minst 150 norske turister befinner seg på øya.

Skogbranner i Portugal

  • Høye temperaturer og sterk vind ga næring til en skogbrann som brøt ut i nærheten av byen Funchal på turistøya Madeira onsdag kveld. Brannmannskaper har nå fått kontroll over brannen.
  • Det har også brutt ut skogbranner ved byene Calheta, Ribeira Brava og Santa Cruz på Madeira. På fastlandet i Portugal har det brutt ut branner langs Algarve-kysten.
  • Alt i alt har det vært 200 skogbranner i landet, og hele 6.000 mennesker har deltatt i slukkingsarbeidet.
  • Det er ikke meldt om dødsfall eller alvorlige personskader, men flere mennesker er sendt til sykehus etter å ha pustet inn røyk.
  • Kilder: Reuters, AFP, NTB

- Vi har sendt ut informasjonsbrev til alle våre kunder som er på Madeira, og vi forsøker å oppdatere oss fortløpende på situasjonen der nede, sier daglig leder i reisebyrået Solia, Jon Einar Stengenes, til NTB.

Norske Jose de Sousa (56) og familien befinner seg midt i dramaet .

Flammene har blant annet rast i nærheten av Funchal, som er den største byen og et populært turistmål. Byen er nå utenfor fare.

Ingen norske turister er evakuert, men flere har kontaktet reisebyrået for å få informasjon om brannene, ifølge Stengenes.
Innbyggere flykter

Også landsbyene Calheta, Ribeira Brava og Santa Cruz på Madeira trues av branner, og mange innbyggere har flyktet.

- Flyplassen på Madeira ligger ved Santa Cruz, men vi har foreløpig ikke noe informasjon om at flyginger vil bli påvirket, sier Stengenes.

FLYKTET: Mange innbyggere har måttet flykte fra sine hjem på ferieøya Madeira, der flere store skog- og gressbranner raser. Foto: Reuters / NTB scanpix
FLYKTET: Mange innbyggere har måttet flykte fra sine hjem på ferieøya Madeira, der flere store skog- og gressbranner raser. Foto: Reuters / NTB scanpix


Portugisiske myndigheter sendte torsdag brannmannskaper fra fastlandet til Madeira, der det lokale brannvesenet var sjanseløse i kampen mot flere branner.

På øya Porto Santo ble flere bolighus offer for flammene torsdag, og innbyggerne i flere landsbyer ble evakuert.

Kjemper

Det har vært temperaturer på opptil 40 grader i Portugal denne uka, og også på Algarve-kysten på fastlandet kjemper brannmannskaper mot flammene. Flere branner herjer nær byen Tavira, ikke langt fra grensa til Spania, og både fly og helikoptre er satt inn i arbeidet.

Rundt 6.000 portugisiske brannfolk deltar nå i arbeidet med å slukke de rundt 200 brannene som raser landet over.

Det er ikke meldt om dødsfall eller personskader, men flere har sett hjemmene sine bli slukt av flammene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise