Hovedinnhold

Smaken av Madeira

Den både smaker og oppleves helt annerledes
 enn de, her hjemme, langt mer kjente Kanariøyene.
Den både smaker og oppleves helt annerledes enn de, her hjemme, langt mer kjente Kanariøyene.
MADEIRA (VG) Ta en munnfull søt vellagret Madeira-vin, miks den med høye fjell, frodig vegetasjon, flotte turstier og et behagelig klima - så har du coctailen Madeira.
Prøvesmaking

Det hevdes at på noen av tønnene er det lagret vin som ingen nålevende personer noen gang kommer til å få smake på. Da er det kanskje greit at det er familieselskaper som styrer det meste av vinsalget når investeringen er så langsiktig...

Ønsker du bare å prøvesmake - for eksempel en Bual medium-søt vin fra 1908 - koster det deg litt i overkant av 300 kroner. Skulle du kjøpe en flaske koster det 5000 kroner.

Vi nøyde oss med å prøvesmake en litt billigere variant fra 1948. Men bevares. Den holdt mer enn nok for våre ganer.

- Excellent, sier Amy Thorkildsen og nipper til et en av vinene. Etternavnet til tross, kan hun ikke et ord norsk. Hun er fra New York, og på ferie på øya med kjæresten Robert Beam.

- Skal den kunne kalle seg for ordentlig Madeira-vin bør det ha vært lagret på tønner i minst 25 år, sier ekspeditøren. Der i huset selger de ikke yngre årganger enn fra 1976.

I butikkene derimot får du dem langt yngre, og til en selvfølgelig langt billigere penge.

Fersk fisk

I Funchal er også et besøk på markedet et must. Her bugner det av grønnsaker, blomster og - nyfanget fisk. Grønnsaksshandler Jose Agostinho F. Pesana er på plass her hver dag for å selge sine produkter.

Et tips er å stikke innom her på feriens siste dag og kjøpe med deg hjem en bukett avskårne estrelicias - en meget spesiell og vakker blomst som holder seg godt. Den er opprinnelig fra Sør-Afrika, men på Maderira finner du blomster nær sagt fra hele den "varme" delen av verden. Klimaet er ideelt for blomster, og øya har heller ikke mangel på nedbør.

I området rundt markedet bør du også stikke innom en del små lokale barer og ta deg en kopp kaffe eller et glass madeira. Manle Abreu avslutter gjerne arbeidsdagen sin her.

Selv om det er veldig "turistique" anbefaler vi også en tur med Santa Maria. Det er en tro kopi av skipet Christoffer Columbus dro med da han oppdaget Amerika. Columbus besøkte Madeira ogte og bodde en stund på den langt mindre naboøya Santa Porto.

- Men du kan ikke besøke Madeira uten å gå i fjellene, sier nordmannen Thorleif Lillegaard. Han er fastboende, og frilans reisekonsulent for et av de lokale selskapene på øya, og organiserer bl.a. Den Norske Turistforenings fot-turer på øya.

- De kommer hvert år. Vi deler dem inns,lik at det er maks 15 med i gruppe, sier Lillegaard.

Det er mange merkede turstier på den svært kuperte øya. Høyeste punkt, Pico Ruvio er på hele 1862 meter. Det er i dette området de mest poipulære turstiene ligger.

Nonnenes dal

I en nabodal ligger spektakulære Curral das Freiras - også kjent som nonnenes dal. Til denne bortgjemte dalen, omgitt av høye fjell rømte nonnene i 1566 for å unnslippe sjørøverne. Men etter hvert kom det flere enn nonner dit, det ble en landsby som helt fram til 1959 bare kunne nåes via en smal sti. Nå går det tunnel gjennom fjellet og ned til byen.

På øyas sydside finner du de beste badeplassene. Noen strender finnes, men ikke lange sandstrender som på Kanariøyene. Det er mer rullesteinsstrender, men temperaturen i vannet holder anstendige 19 grader selv midt på vinteren. Ellers er det selvsagt langt varmere.

På øyas nordvest-kyst, ved Porto Moniz kan bølgene stå hardt på når det blåser. Da vi besøkte stedet slo kjempebølger inn over badeanlegget Residencial Calhau, som er et naturskjønt sted på roligere dager.

Rolige omgivelser

Madeira har siden slutten på 1800-tallet vært et populært rekreasjonssted for godt voksne mennesker som ønsker seg et behageligere klima. Ernest Hemingway og Winston Churchill er bare to av mange berømte personer som var betatt av øyas vakre natur. Churchill har malt mange av sine bilder på øya.

Fortsatt er det kategorien «voksne» som er i overtall av turister på øya. For her er det ikke først og fremst et svingende natteliv eller glohete strender som lokker, men skjønn natur i relativt rolige omgivelser.

Ønsker du kun sol er heller ikke Madeira et førstevalg i vinterens kaldeste måneder. Klimaet er behagelig, bevares, men med de høye fjellene er det ofte tåkedotter rundt de høyeste fjellene. Nede ved havet derimot er det nesten alltid sol.

Nattelivet finnes det også, for de som søker det. I kjelleren på øyas Casino er det nattklubb, og et par diskoteker holder på til langt utpå neste dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise