Hovedinnhold

Slik ferierer du med hund i bilen

* Husk pass til Passopp!
* Enklere regler fra 2014

Luna (2) reiste til England og Skottland med bil og båt, overnattet på hundevennlige hoteller og koste seg på puber og restauranter underveis.

Hun er en reisevant hund, av rasen Nova Scotia duck tolling retriever, eller bare «toller» som de kalles. Luna har
norsk matmor og engelsk matfar, og er bosatt på Frogner i Oslo.
Forrige ferie gikk til England for å besøke farsslekten, som også inkluderer to firbente «fettere».

- Jeg må innrømme at jeg gruet meg til å ta henne med på en så lang reise. Men det gikk overraskende fint, sier eier Marcus Bleasdale (45).

Han forteller at Luna roet seg godt i bilen og sov gjennom store deler av turen. Underveis var hun trygt plassert i baksetet, festet med egen godkjent sikkerhetssele.
Hun satt eller lå i tillegg oppå en såkalt «hengekøye» i baksetet, som hindrer henne i å falle ned mellom setene og gulvet, og som også fungerer som en barriere frem til sjåføren.
Underveis var det selvsagt viktig at hun fikk røre på seg jevnlig.

Luna koste seg på pub

RAST: Det er viktig å stoppe ofte slik at hunden får nok mat og drikke underveis. Luna på bilferie fra Oslo til England og Skottland. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.
RAST: Det er viktig å stoppe ofte slik at hunden får nok mat og drikke underveis. Luna på bilferie fra Oslo til England og Skottland. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


- Vi stoppet for eksempel ved en skog i Danmark og fikk oss en skikkelig tur, og Luna var veldig fornøyd, sier Marcus.
Å reise med hund var enklere enn de trodde.

- Vi møtte ingen på vår vei som ikke la forholdene til rette for oss. Bortsett fra fergeselskapet vi hadde planer om å benytte fra Danmark til England. De skrøt av å være hundevennlige, men der måtte Luna være enten i bilen eller på et kennelrom i båten i 18 timer, forteller Marcus.
Derfor valgte de heller å kjøre lenger, og kun ta korte fergestrekninger.

På hoteller og puber i England koste både Luna og eierne seg. Her er det vanlig å ta med seg firbente, og mange av stedene har egen hundemat og hundeskåler.
De leide et hus i Nord-England en uke sammen med familien til Marcus.

- Det var flott å samle hele familien med hunder. Vi gikk turer på den engelske landsbygda, stakk innom puber på veien og hundene lekte sammen, forteller Marcus.

- Ikke alltid best for dyrene å være med

Dyrlege Silje Hvarnes ber alle som har kjæledyr om å tenke seg godt om før de tar med seg dyrene på ferie.

DYRLEGEN: Silje Hvarnes i VGs Dyregod-klubb mener eierne bør tenke seg nøye om før de tar med kjæledyr på ferie. Skal du på badeferie, er det neppe noe for hunden din. Foto: MARTE VIKE ARNESEN.
DYRLEGEN: Silje Hvarnes i VGs Dyregod-klubb mener eierne bør tenke seg nøye om før de tar med kjæledyr på ferie. Skal du på badeferie, er det neppe noe for hunden din. Foto: MARTE VIKE ARNESEN.

- Hvis du er en hundeeier som er mest opptatt av å ligge og slappe av i sola når du er på ferie, så er det best å la hunden være et annet sted, sier Silje Hvarnes, som er en av ekspertene i Dyrebar, VGs nye dyreklubb.
Skal du på en mer aktiv ferie hvor hunden kan være med på turer, vil det selvsagt stille seg annerledes.

- Poenget er at det ikke alltid er best for dyrene å være med eierne sine, påpeker hun.
Silje Hvarnes mener at det viktigste man må vite før man legger ut på reise, er at det er eieren av kjæledyret som har ansvaret. Det er du som må sette deg inn i hvilke regler som gjelder dit du skal, hvilke vaksiner dyret må ha osv.

Kontakt Mattilsynet

Hun oppfordrer alle som skal til utlandet med dyr om først å kontakte Mattilsynet. De kjenner til alle regler som gjelder i ulike land. Man kan også kontakte ambassaden til landet man skal til. Hunder skal for eksempel ha eget pass og være ID-merket, i tillegg til vaksiner og ormekurer.

Silje har en viktig påminnelse til alle som skal på biltur med dyr:

- Husk at det blir veldig fort varmt inne i bilen. Selv om bilen står i skyggen med åpent vindu, kan dyret bli overopphetet, mye raskere enn du tror!

Hvis dere skal være på reise en stund, er det best å ta med fôret dyret er vant med til de fem første dagene, og deretter venne det gradvis til nytt fôr, for å unngå mageproblemer.
Hvarnes anbefaler dyreeiere å ta med seg Zoolac, en bakteriepaste til avbalansering av bakteriefloraen i magetarmkanalen, pluss Canicur, som har en stoppende effekt, og som også kan brukes forebyggende.

Nye og enklere regler fra 2014

NYE REGLER NESTE ÅR: Luna koste seg på Mar Hall i Skottland. Og fra neste år skal det ifølge EU bli enklere å reise med kjæledyr. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.
NYE REGLER NESTE ÅR: Luna koste seg på Mar Hall i Skottland. Og fra neste år skal det ifølge EU bli enklere å reise med kjæledyr. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


Mandag denne uken vedtok EU å gjøre det enklere å ta med kjæledyr på reise. Dette vil også gjelde for norske dyreeiere, gjennom EØS-avtalen. EU ønsker blant annet å gjøre det enklere å ID-merke dyrene, og det vil bli lettere å reise med flere dyr. Ifølge dagens regelverk er det ikke lov å reise i EØS og EU med mer enn fem kjæledyr på en gang. Nå blir det mulig, hvis man kan bevise at man skal delta i konkurranser.

Det vil også bli lov å ta med smådyr som gnagere, kaniner og burfugl på ferie utenfor Norden.

- Endringene må implementeres i norsk regelverk og vil sannsynligvis være gjeldende fra 2014 i Norge. Det er ingen endringer for ferierende fra eller til Norge fra i år selv om EU endrer dette i sommer, sier veterinær Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

EU har allerede på plass regelverk som krever ID-merke, helsesertifikat og rabiesvaksinasjon for reise med kjæledyr mellom medlemsland.
Det betyr blant annet at alle hunder som reiser mellom Norge og Sverige må ha ID-merke, eget pass og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm. Behandlingen skal gis av veterinær, senest 24 timer før hunden passerer grensen til Norge. Denne regelen ble innført 1. mai i år.
Kravene gjelder også på korte dags- og helgeturer
Denne nylig innførte regelen skal hindre at den farlige parasitten revens dvergbendelorm importeres til Norge.
(Les mer: www.mattilsynet.no)

Slik sikrer du dyr i bilen

* Forbered reisen nøye, og ha god tid til å pakke bilen forsvarlig. Det er ikke direkte påbudt å sikre dyr i bil, men ligger i påbudet om «forsvarlig sikring av last».
* Usikrede dyr i bil er en risiko for deg selv og andre passasjerer.
* En hund på rundt 20 kilo vil utgjøre en kraft tilsvarende halvannet tonn ved en bråstopp fra 50 km/t.
* Bur er den beste løsningen når man skal frakte dyr i bil. Løse bur må festes. Hunder kan også bruke sikkerhetsseler som festes til bilens sikkerhetsbelter.
* Også mindre kjæledyr, som katt, ildere osv., må plasseres forsvarlig. Bur plassert på gulvet mellom baksete og forsete er en god måte å gjøre det på.
(Kilde: Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk)

Råd fra hundepsykologen

PÅ BØLJAN BLÅ: Luna og eier Marcus Bleasdale om bord på båten mellom Rødby og Puttgarden. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.
PÅ BØLJAN BLÅ: Luna og eier Marcus Bleasdale om bord på båten mellom Rødby og Puttgarden. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


Hundepsykolog Tess Erngren mener det er viktig å forberede hunden på reisen, siden alle forandringer i rutinen kan være stressende.
* Bruk beroligende feromoner, som Adaptil, som reduserer hundens stressnivå. Brukes via halsbånd, som spray eller i stikkontakt.
* Bruk tid på å trene hunden på buret den skal reise i, så den føler seg trygg.
* Ta pauser for lufting, og sørg for at hunden alltid har tilgang til vann.
* La reiseburet stå fremme som en trygghetssone den kan slappe av i.
* Ikke gå fra hunden alene på et nytt sted, den trenger tilvenning.

Følg VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise