Hovedinnhold

Sjekk den gangveien

<p>LITT AV EN TURVEI: Den 500 meter lange nye gangveien som slynger seg rundt Eldhusøya ved Atlanterhavsveien på møre, går på solide glassfirber-rister - tilrettelagt for funksjonshemmede. Her ser du utsikten nordvestover ut mot Dromskjæra. <br/></p>

LITT AV EN TURVEI: Den 500 meter lange nye gangveien som slynger seg rundt Eldhusøya ved Atlanterhavsveien på møre, går på solide glassfirber-rister - tilrettelagt for funksjonshemmede. Her ser du utsikten nordvestover ut mot Dromskjæra. 

Foto: Per Ritzler, Statens vegvesen
Er denne hav-nære gangveien turist-Norges tøffeste?

Tett inntil spektakulære Atlanterhavsveien – ett av Norges flotteste turistvei-ikoner –  slynger nordvestlandets nye tur-promenade seg: En nyanlagt gangvei på solide glassfiber-rister, mellom knauser og knøs, helt ute i vannkanten på Eldhusøya.

Åpnet for bare noen uker siden, som en del av Nasjonale turistvegers satsinger for å få flere bilister og turister til å stanse opp for å ta den flotte kystnaturen vår og det som er blitt karakterisert som «århundres byggverk» nærmere i øyesyn.

Ingeniørkunst

Atlanterhavsveien på Møre har allerede i mange år vært vei- og turistmyndighetenes stolthet, der den bukter seg mellom holmer og skjær ytterst i havgapet, bundet sammen av syv flotte broer. 

<p>ELDHUSET: Tett på Atlanterhavsveien og den nye «svevende» gangbrua, er det i sommer satt opp et nytt servicebygg med kafe og toaletter. Arkitekt har vært  Ghilardi+Hellsten.<br/></p>

ELDHUSET: Tett på Atlanterhavsveien og den nye «svevende» gangbrua, er det i sommer satt opp et nytt servicebygg med kafe og toaletter. Arkitekt har vært  Ghilardi+Hellsten.

Foto: Per Ritzler, Statens vegvesen

Stor ingeniørkunst, ja, og en fryd for øyet.

Problemet har vært at trafikantene regelrett risikerer livet når de stanser og stiger ut av bilen for å se nærmere på den flotte naturen. 

For få stopp-lommer og altfor smale broer har gjort det farlig å nyte Atlanterhavsveien på to ben – noe ikke minst stangfiskerne har erfart.

Tryggere nå

Nå har nye, trygge fiskeplasser gjort vei-ikonet sikrere – og sånn sett er den nye, 500 meter lange gangbroen rundt Eldhusøya enda et flott tilskudd til å kunne nyte havsnaturen på nært hold, uten fare for å bli kjørt ned.

Gangveien er lagt perfekt i naturen. Utsikten mot Dromskjæra i nordvest er fantastisk. Du går eller triller på rustfrie stålrister, og solid stålrekkverk gjør at du ikke faller i vannet.

<p>STORSLAGENT: 12 kilometer lange Atlanterhavsveien på Møre, med sine syv broer, er blitt kalt århundres veibygg i Norge. Her brua over Storseisundet.</p>

STORSLAGENT: 12 kilometer lange Atlanterhavsveien på Møre, med sine syv broer, er blitt kalt århundres veibygg i Norge. Her brua over Storseisundet.

Foto: Øyvind Nordahl Næss

Etter at en liten jente falt mellom ristene og rekkverket bare to uker etter åpningen,  skal den farlige glipen tettes igjen for veivesenets regning.

50 tonn stål

50 tonn stål har gått med til den halve kilometeren med gangvei, som på folkemunne allerede har fått tilnavnet «Den svevende stien».

Tett på Atlanterhavsveien og den nye sveve-gangeveien er det også satt opp et nytt servicebygg i sommer – Eldhuset. Som smidd inn i naturen, det også.

Eldhuset inneholder kafé, toaletter og infoskranke, og er i likhet med den nye gangveien i stål et tilskudd for å gjøre den 12 kilometer lange nasjonale turistveien ute i havet enda mer attraktiv for veifarende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise