Hovedinnhold

Ving: - Portforbudet gjelder ikke i turistområdene

** UD innfører reiseråd til Egypt ** Pyramidene stengt

SOM NORMALT: 20101208: Kveldslivet meldes å være som normalt i turistbyene. Dette bildet ble tatt i Sharm-el-Sheik i desember. Foto: Sara Johannessen / VG
SOM NORMALT: 20101208: Kveldslivet meldes å være som normalt i turistbyene. Dette bildet ble tatt i Sharm-el-Sheik i desember. Foto: Sara Johannessen / VG
(VG Nett) Turoperatøren Ving sier til VG Nett at det nasjonale portforbudet, som ble innført i Egypt i går kveld, ikke gjelder turister.

Denne saken handler om:

Utenriksdepartementet har fredag ettermiddag besluttet å innføre reiseråd for Egypt, og fraråder nordmenn å reise på ikke-nødvendige reiser til Kairo, Alexandria og Suez.

Både Ving og Apollo opplyser at de fortsetter sine flygninger til feriedestinasjonene, som ikke er rammet av opptøyene.

Apollo i Sverige har innstilt sine flyvninger til Kairo, men de norske turoperatørene driver foreløpig som normalt.

- Vi har ingen fly til Kairo, slik som svenskene. Vi har heller ingen folk i Kairo. Og i turistbyene Sharm-el-Sheikh og Hurghada er situasjonen helt som vanlig, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til VG Nett.

Kort tid etter at Utenriksdepartementet innførte det nye reiserådet er det klart at Egypts president Hosni Mubarak har besluttet å innføre portforbud over hele Egypt.

Flyplassen i Kairo ble stengt i 12 timer fredag, samtidig som utlendinger har flokket seg dit i et forsøk på å forlate landet. Lørdag var det 1500-2000 mennesker i avgangsterminalene, de fleste uten reservasjoner, melder Jerusalem Post.

I feriebyene langs Rødehavet er kveldslivet imidlertid som normalt, opplyser Begby.

Dagsturer til Kairo og Kongenes dal ved Luxor er derimot innstilt. Lørdag stengte den egyptiske hæren også pyramidene i Giza med tankser og pansrede personellkjøretøy, melder AP.

- Portforbud gjelder ikke turister

Det er i underkant av 3000 norske turister i Hurghada og Sharm el-Sheik ifølge norske turoperatører VG Nett har snakket med.

- Vi har fått beskjed om at det nasjonale portforbudet ikke gjelder for turistområdene i Hurghada og Sharm el-Sheik. Dette er ganske lukkede områder, hvor det nesten ikke bor egyptere, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving til VG Nett.

- Vi har fått bekreftet fra vårt personal der nede at alt er som normalt. Det er for eksempel mulig å gå på bar om kvelden, sier Helen Begby i Apollo.

- Dette er oppbygde feriebyer. Det er nesten trist å si det, men dessverre er det slik at det stort sett er utlendinger som jobber på disse hotellene. Derfor får vi heller ikke protester som i resten av Egypt, sier hun.

Et norskeid cruiseskip fra Norwegian Cruise Lines har endret sine reiseplaner, og kommer ikke til å stoppe for et planlagt stopp i Egypt i helgen, melder nyhetsbyrået AP.

UD: - Nordmenn må orientere seg lokalt

Utenriksdepartementet sier til VG Nett at de er blitt opplyst om at portforbudet gjelder hele landet, men at de også har inntrykk av at turistområdene er unntatt fra forbudet.

- Norske turister må orientere seg lokalt, og lytte til de rådene de får fra sine turoperatører, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Fraråder ikke-nødvendige reiser

- Den uoversiktlige og alvorlige situasjonen i disse byene gjør at vi nå innfører reiseråd hvor vi fraråder ikke-nødvendige reiser til disse byene, sier Andersen.

Da VG Nett snakket med UD tidligere fredag var beskjeden at nordmenn i Egypt ikke må bryte portforbudet.

- Rådene vi gir til disse er at de må holde seg oppdatert på nyheter, følge med på UDs nettsder. De må også respektere portforbudet som innføres nå i kveld, sier Andersen til VG Nett fredag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GÅR FRITT: Det nasjonale portforbudet håndheves ikke, melder norske turoperatører. Foto: Scanpix
GÅR FRITT: Det nasjonale portforbudet håndheves ikke, melder norske turoperatører. Foto: Scanpix

- Det er også viktig i denne sammenhengen å understreke at vi ikke har sett at demonstrasjonene har vært rettet mot utenlandske borgere, sier Andersen.

Norske borgere som planlegger reise til eller opphold i Egypt, oppfordres til å utvise aktsomhet og følge med på Kairo-ambassadens hjemmeside for oppdatert informasjon, heter det i en uttalelse fra UD fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Norske charteravganger avlyst til Tunisia

Støre: - Grunnleggende rettigheter

Samtidig uttrykker Jonas Gahr Støre dyp bekymring for situasjonen i landet.

- Jeg beklager dypt at liv har gått tapt under demonstrasjonene i Egypt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Støre sier de voldsomme demonstrasjonene kan tolkes som at demokratiske rettigheter har vært begrenset i Egypt.

- Ytrings- og forsamlingsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter, og forutsetninger for en demokratisk utvikling. De omfattende demonstrasjonene kan sees som et tegn på at politiske ytringer i begrenset grad får komme til uttrykk i Egypt, sier Støre.

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise