Hovedinnhold

Verdens villeste veier

SPEKTAKULÆRT: Atlanterhavsveien på Møre ble i 2005 kåret til århundres byggverk i Norge - og slik tar det storslagne veianlegget med "høye" svinger og grove doseringer under uvær, som i 2004. Foto: Scanpix
SPEKTAKULÆRT: Atlanterhavsveien på Møre ble i 2005 kåret til århundres byggverk i Norge - og slik tar det storslagne veianlegget med "høye" svinger og grove doseringer under uvær, som i 2004. Foto: Scanpix
(VG Nett) Har du kjørt disse veiene, så husker du det resten av livet.

Denne saken handler om:

Det er nettstedet listverse.com som har kåret verdens 10 villeste veier - veier du aldri glemmer.

Noen er smale, andre er bratte, andre igjen er spektakulært beliggende.

For vår egen del har vi lagt til Atlanterhavsveien på Møre - en av verdens grundigst doserte veistrekninger og helt enestående å kjøre i styggvær.

Her er hele lista over verden villeste veier:

Ebenezer Place (Skottland)
Grunn: Verdens korteste vei

Med kun 2 meter og 6 centimeter er Ebenezer Place verdens korteste vei. Det ligger bare ett hus i gaten - 1. Ebenezer Place, som ble bygget i 1883 og er et hotell (Mackays).

LES MER:Om veien som er omtalt i Guinness World of Records

Pan-American Highway (Nord- og Sør-Amerika)
Grunn: Verdens lengste vei.

Den Pan-Amerikanske hovedvei har erstattet Yonge Street (i Toronto, Canada) som verdens lengste vei etter at de to veiene ble bygget om på flere ulike steder i 1990-årene. Verdens lengste vei binder Nord- og Sør-Amerikam sammen, og er ikke mindre enn 48.000 kilometer lang. Veien løper gjennom 15 nasjoner, bl.a. USA, Canada, Mexico, Peru, Argentina og El Salvador.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VEI ELLER SLAGMARK?: Slik så Highway 146 ut etter orkanen Ike's herjinger i 2008. Foto: AP
VEI ELLER SLAGMARK?: Slik så Highway 146 ut etter orkanen Ike's herjinger i 2008. Foto: AP

Parliament Street (England)
Grunn: Verdens smaleste vei

Veien ligger i Exeter, England, og er kun 64 centimeter på det smaleste. Oprinnelig het veien Small Street (selvfølgelig).

LES MER: Om verdens smaleste vei

Road to Giza (Egypt)
Grunn: Verdens eldste brosteinsvei

The Road to Giza er ikke mindre enn 4600 år gammel. Veien forbinder havnen i sørvestre Kairo med kaien på Moeris-sjøen, som har forbindelse til Nilen. Veien ble fra tidenes morgen brukt til å transportere basaltblokker på.

Gravity Hill (flere steder)
Grunn: Veien opphever åpenbart fysikkens lover.

Gravity Hill finnes det flere av i verden. Som navnet tilsier er de som om tyngdekraften oppheves når man parkerer sin bil. Der de fleste biler ville trille nedover bakken hvis man glemmer håndbrekket, triller bilene oppover på Gravity Hill. De fleste mener dog det er et optisk bedrag som skyldes omgivelsene.

LES MER:Om omvendt tyngdekraft eller optisk bedrag

9. de Julio Avenue (Argentina)
Grunn: Verdens bredeste vei.

Navnet betyr den 9. juli-veien til ære for Agentinas uavhengighetsdag. Med ikke mindre enn seks kjørefelt i hver retning, kan selv den raskeste røyskatt og beste speider bli svett av tanken på å hjelpe en gammel tante over veien her.

Lombard Street (USA)
Grunn: Verdens mest kronglete vei

Lombard Street i San Francisco er berømt for sine hårnålesvinger. Med ikke mindre enn åtte av dem har veien fått betegnelsen "Crookedest street in the world". Lombard street går Trollstigen en høy gang - og alle hårnålsvingene i byen ble selvsagt laget for at bilene i det hele tatt skulle kunne kjøre denne bratte åsen opp.

SE!Den utrolige monster-rundkjøringen

The Magic Roundabout (England)
Grunn: Verdens verste rundkjøring

Denne rundkjøringen, som ligger i Swindon, består av fem små rundkjøringer rundt en sentral rundkjøring. Og enda verre blir det man av en eller annen grunn skal kjøre mot klokken (som i Norge), ikke som man vanligvis gjør i England, idet man kommer inn i den store rundkjøringen.
Rundkjøringen i Swindon er blitt kåret til den dårligste konstruksjonen i hele England.

Savoy Court (England)
Grunn: Det eneste sted du skal kjøre på høyre side i England.

Ser du bort fra overnevnte rundkjøring, er det ett annet sted i England der du skal se bort fra venstrekjøringen. Årsaken skriver seg fra gamle taxi-biler der sjåføren skulle kunne åpne døren for passasjeren uten å gå ut av drosjen.

LES MER:Om århundres byggverk i Norge

Atlanterhavsveien (Norge)
Grunn: Kraftige doseringer mot vinden

Veistykket på 8,2 kilometer fra Vevang i Eide til Kårvåg i Averøy ble i 2005 kåret til århundres byggverk i Norge. Det spektakulære veianlegget snor seg mellom holmer og skjær på i alt 8 broer, mange av dem lagt opp mot vinden som herjer denne landsdelen. Traseen veien følger ble opprinnelig planlagt for jernbane tidlig på 1900-tallet. I dag er Atlanterhavsveien landets åttende best besøkte naturbaserte turistattraksjon.

Baldwin Street (New Zealand)
Grunn: Den bratteste veien i verden

New Zealand har mange byer som er bygget på eller rundt høye fjell. Baldwin Street er designet av engelske byplanleggere som desverre aldri hadde besøkt byen. Veiene ble deretter - og Baldwin street ble bygget med en stigning på 35 grader.
I tillegg er veien bygget av betong, angivelig i frykt for at asfalten ville "renne av" i ekstremt varmt vær.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise