Hovedinnhold

Velkommen til verdens første Wikipedia-by

WIKIPEDIA-BY: Kommer du til Monmouth i Wales, kan du holde smarttelefonen over strekkoden på portalen bak her, og lese en artikkel om dens historie på Wikipedia. Foto: PA Photo
WIKIPEDIA-BY: Kommer du til Monmouth i Wales, kan du holde smarttelefonen over strekkoden på portalen bak her, og lese en artikkel om dens historie på Wikipedia. Foto: PA Photo
(VG Nett) Strekkoder på turistattraksjonene gir deg Wikipedia-artikler om dem når du skanner med smarttelefonen.

Denne saken handler om:

Store og små attraksjoner i den walisiske småbyen Monmouth har den siste tiden blitt blitt utstyrt med strekkoder. Fra og med i dag kan besøkende skanne strekkodene med sine smarttelefoner og lese Wikipedia-artikler om attraksjonene på sitt eget språk.

Dette er verdens første Wikipedia-by!

Monmouth har til nå vært mest kjent som kong Henry Vs fødeby. Men i dag blir den historisk på en ny måte, i det den tar i bruk det siste innen mobilteknologi for turister.

Flere hundre artikler om livet og historien til byen vil være tilgjengelige på mer enn 26 språk, fra hindi til ungarsk, ifølge Wikimedia Storbritannia.

Rundt 1000 ulike strekkodeetiketter plaketter og klistremerker dekorerer nå byens skoler, museer, historiske steder og til og med puber, skriver News.ca.au.

Strekkodene gjør at tsjekkisktalende for eksempel lese om slottet i Monmouth på sitt morsmål, mens fijitalende eller hinditalende kan lese om Monmouth Cricket klubb, Metodistkirken eller det lokale Kings Head Hotel på sine morsmål.

Prosjektet som kalles «Monmouthpedia» er et stort dugnadsprosjekt. Kommunestyret vedtok at det skulle installeres gratis Wi-Fi over hele byen, innbyggere og bedrifter har skrevet og redigert artikler, mens andre frivillige har oversatt dem.

Selv om hensikten med prosjektet var å fremheve historiske steder, personer, flora og fauna, er også artikler om mindre bemerkelsesverdige attraksjoner lagt til.

Strekkoden i vinduet på bakeriet forteller for eksempel bakingens historie, mens lokale puber forteller historiene til sine bedrifter.

Wikimedias britiske kommunikasjonsrådgiver, Stevie Benton, er overveldet over engasjementet blant innbyggerne i Monmouth. Han håper flere byer vil ta initiativ til noe slikt. Alt som trengs er en gjeng med motiverte og energiske folk, mener han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise