Hovedinnhold

Tjener fett på Sterling-konkursen

«Den enes død, den andres brød»

I JET-FART: Svenskene har prøvd seg på Norwegians booking-systemer. Raskeste bestilling ble gjort på 38 sekunder. Foto: Jan Ovind
I JET-FART: Svenskene har prøvd seg på Norwegians booking-systemer. Raskeste bestilling ble gjort på 38 sekunder. Foto: Jan Ovind
Konkurrentene tjener godt på Sterlings konkurs - og det på flere måter.

Denne saken handler om:

Tips oss

Ikke bare fyller konkurrentene opp flyene sine med strandede Sterling-passasjerer. Konkurrentene, bl.a. i chartermarkedet, bruker også anledningen til å fortelle at passasjerene er mye bedre sikret hos dem enn ved kjøp av flybilletter hos en lavprisaktør.

STERLING-KONKURSEN:DETTE BØR DU GJØRE

Fyller opp

SAS får fylt opp sine fly mellom Oslo og Stockholm, der Sterling/Norwegian-samarbeidet har vært en frisk utfordrer de sise par årene.

I dag og i morgen flyr SAS strandede Sterling-passasjerer hjem uten annen kostnad for passasjerene enn at de betaler skatter og avgifter.

- Dette gjør vi selv om vi ikke har noe formelt samarbeid med Sterling i utgangspunktet, presiserer informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor VG Nett.

Halv pris

I tillegg tilbyr Norwegian seg å fly strandede Sterling-passasjerer hjem fra Syden for «halv pris».

Star Tour og Thomas Cook tilbyr seg å fly strandede Sterling-passasjerer hjem gratis.

I ettermiddag kastet også DFDS seg på redningsaksjonen, og tilbyr Sterling-rammede gratis båttur hjem fra København.

Sånt gir goodwill og god PR-gevinst!

LES OGSÅ: CHARTER ER TRYGGERE ENN RUTEFLY

Halv pris

Passasjerer som har bestilt hos Sterling, på avganger hvor Sterling skulle ha fløyet, tilbys billett hos oss til 50 prosent av tilgjengelig pris + skatter og avgifter, melder Norwegian.

I tillegg gir Sterling-konkursen en svært gunstig PR-effekt for turarrangører - bl. charteroperatørene Star Tour, Ving,Apollo etc - som er tilknyttet pakkereiseloven og som gir passasjerene sine mye bedre beskyttelse enn lavpris-flyselskap, som Sterling, har gjort.

- Som et sjokk

- For mange av Sterling-passasjerene kommer det sikkert som et sjokk at reisen de har kjøpt ikke er sikret gjennom Reisegarantifondet, sier Star Tour-sjef Jørn Kristiansen.

- Det betyr blant annet at kunder som oppholder seg i utlandet må komme seg hjem på egenhånd. Andre har tapt pengene de har brukt på å kjøpe seg flybilletter som ennå ikke er brukt, sier han.

Utenfor det gode selskap

Sterling er heller ikke medlem av IATA (den internasjonale luftfartsorganisasjonen), som i seg selv ville gitt passasjerene sikrere kår.

LESERNE DISKUTERER STERLING-KONKURSEN HER!

Hadde de vært IATA-tilknyttet, som SAS og de fleste konkurrentene er, ville reisebyråene kunne ha holdt igjen og frosset kundenes penger i forbindelse med en konkurs.

- Ikke overraskende

Lenge har det vært klart at Sterling fløy mot en mulig konkurs.

- Konkursen kom ikke overraskende, derfor kunne det vært iverksatt tiltak for å sikre passasjerenes penger - såfremt Sterling hadde vært IATA-tilknyttet, sier reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i HSH til VG Nett.

- Vær forberedt

Star Tours Jørn Kristiansen mener Sterling-konkursen understreker hvor viktig det er for kundene å sikre seg gjennom å bruke en reiseoperatør som er omfattet av Reisegarantifondet.
- Dersom du har kjøpt en reise gjennom en slik operatør er du sikret mot tap ved blant annet konkurser. Også når du kjøper "kun fly" gjennom en turoperatør omfattet av fondet er du sikret å få pengene dine tilbake dersom noe uventet skulle skje med selskapet, sier Kristiansen.

Det er altså ikke nødvendig å kjøpe hele pakken med hotell, transfer og det hele, selv om man velger å reise med en charterarrangør.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise