Hovedinnhold

Skandalebro gir skadeboom i Venezia

VENEZIA (VG) Glem «Sukkenes Bro». Nå er det «Smertenes Bro» som gjelder i Venezia.

Denne saken handler om:

VG Nett

Ponte della Costituzione - «Grunnlovsbroen» - er den første nybygde broen over Venezias Canal Grande på over 70 år. Egentlig skulle den bli et ultramoderne prestisjeprosjekt i stål, glass og tre.

I stedet har krangling, forsinkelser og enorme budsjettoverskridelser totalt overskygget nybygget.

Og ikke nok med det: Hver eneste uke må turister på legevakten etter å ha snublet på vei over det falmende brovidunderet.

Les flere reisenyheter fra Italia her

- Den er problematisk. En bro skal ikke bare være pen å se på, den må også være enkel og sikker. Denne broen er ikke godt nok planlagt, slår tre eldre venetianerne VG møter på broen fast.

- Fungerer ikke

Trappetrinnene i glassbyggerstein, som strekker seg over hele broens nesten 100 meter lange spenn, er nemlig bygget i forskjellig lengde og forskjellig høyde.

- Her må man være veldig oppmerksom og se seg for hele tiden, og fargen, lyset og mønsteret skaper forvirring. Derfor fungerer den ikke, sier kvinnene til VG.

GRATIS:Last ned VGs storbyguider her

Mange ulykker

Paolo Penarelli jobber som lege i Venezia. Han mener at skadene skyldes at både turister og fastboende blir blendet av utsikten fra broen, og glemmer å se seg for.

- Vi har en hel del slike ulykker hver eneste uke, sier han til avisen Corriere della Sera.

NYHET:Sjekk VGs Reiseblogg

Ponte della Costituzione knytter buss- og taxistasjonen i Venezia sammen med jernbanestasjonen ved Piazzale Roma, og har vært planlagt, utredet og omdiskutert i en årrekke. I 2002 ble kostnadene anslått til i underkant av 40 millioner kroner. Da den ble åpnet i september, var det med en kostnadsramme på godt over 100 millioner kroner og en forsinkelse som er spektakulær - selv i italiensk målestokk.

Voktes mot hærverk

Den ultramoderne broen har også blitt kritisert for å bryte for mye med arkitekturen i byen, og for at snubletrappen heller ikke er handikaptilpasset. Åpningsseremonien ble avlyst, og selve åpningen skjedde i hemmelighet, i frykt for protester og hærverk. Nå voktes broen av uniformerte politifolk døgnet rundt.

- Vi står her for å passe på at ingen tagger eller gjør noe hærverk, sier en av polititjenestemennene, som ikke vil ha navnet sitt på trykk, til VG.

PS! Har du planer om å bruke rekkverket for å ikke tryne når du krysser broen i sommer, bør du være på vakt. Ifølge kritikere kan solsteken gjøre rekkverket brennhett.

SPØRSMÅL OM REISE?Kontakt VGs reisepanel her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise