Hovedinnhold

Reisegale nordmenn klare for nytt rekord-stunt

<p>PÅ TUR IGJEN: F.v: Øystein Djupvik, Tay-young Pak og Gunnar Garfors er klare for nytt stunt.<br/></p>

PÅ TUR IGJEN: F.v: Øystein Djupvik, Tay-young Pak og Gunnar Garfors er klare for nytt stunt.

I fjor satte de verdensrekord ved å rase gjennom 19 land i Europa på 24 timer. Nå jakter de på enda en verdensrekord: 20 stater i USA på like kort tid.

Denne saken handler om:

– Er dere verdens mest rastløse vennegjeng?

 – He, he, noen lurer nok på det. Ingen av oss er diagnostisert som hyperaktive, men vi liker ikke å ligge stille på en strand. Er vi på en strand, hopper vi heller uti, sier ekspedisjonsleder Gunnar Garfors (40).

Det var sammen med vennene Tay-young Pak (43) og Øystein Djupvik (41) han på andre forsøk klarte å sette verdensrekord med flest besøkte land i Europa på et døgn i fjor.

Øystein Djupvik satt bak rattet under det 24 timer lange rekordstuntet da.

Nå tar de med seg erfaringer fra Europa-turen når de skal prøve å komme igjennom 20 stater i USA med leiebiler den 20. september i år.

– Hvorfor reiser dere på denne måten?

– Dette er jo egentlig helt motsatt av alt jeg egentlig står for når det gjelder reising. Jeg har vært i alle verdens 198 land,  og liker å bli kjent med folk og kulturer. Men jeg liker også idiotiske stunts. Dette er jo snakk om en verdensrekord som folk kan følge med på gjennom Facebook og nettsiden Recordrunusa.com Det er et utrolig adrenalinkick. Den ultimate guttetur, sier Garfors.

– I tillegg ønsker vi å skape oppmerksomhet rundt noe Øystein og jeg er engasjert i: Planene om å dumpe 300 millioner tonn kjemikalietilsatt gruveavfall i Førdefjorden, der vi begge er fra.

 – Hvordan skal det å kjøre bil gjennom 20 amerikanske stater på ett døgn skape oppmerksomhet rundt gruveavfall i Førdefjorden?

– Amerikanere er opptatt av miljøet. Medieoppmerksomhet smitter, sier Garfors.

<p>EUROPATUR: I fjor tok de en lyrask tur gjennom Europa. F.v: Tay-young Pak, Gunnar Garfors og Øystein Djupvik.<br/></p>

EUROPATUR: I fjor tok de en lyrask tur gjennom Europa. F.v: Tay-young Pak, Gunnar Garfors og Øystein Djupvik.

Dette skrev VG om kameratgjengen i fjor: Nå har de satt verdensrekord! 

Og for tre år siden: Gunnar besøkte fem kontinenter på ett døgn 

Opplever mye

– Får dere opplevd noen av stedene dere besøker når dere har det så travelt?

– Det gjør vi absolutt. Når vi kjører ser vi jo fin natur og hyggelige steder gjennom bilvinduet. Men når vi drar til USA blir vi der i en hel uke. I 24 timer får vi ikke gjort så mye annet enn å være underveis. Men i dagene før og etter skal vi oppleve en del av USA. Vi skal til Washington DC. Vi skal besøke Pentagon, og vi skal til New York, det er aldri feil. Og forhåpentligvis får vi noe å feir!e

– Dere får det ganske travelt i dagene før og etter stuntet også?

– Ja, men hvem liker å sitte i ro på feire? sier Gunnar Garfors og ler igjen.

<p>PLANLEGGING: Det nye rekordforsøket er nøye planlagt. Foto: PRIVAT</p>

PLANLEGGING: Det nye rekordforsøket er nøye planlagt. Foto: PRIVAT

Trenger flaks

Travelt blir det. De må besøke 20 stater i løpet av 24 timer for å sette ny verdensrekord.

Turen er nøye planlagt, men ifølge sjåfør Øystein Djupvik er de avhengige av både nedoverbakke, medvind og en porsjon flaks for å ta rekorden.

Planen er i hovedsak å kjøre ulike leiebiler gjennom de 20 statene. Djupvik innrømmer at det blir å presse noen grenser.

– Men ikke fartsgrenser, da. Vi ønsker jo å leve lenge nok til å kunne fortelle om opplevelsen, sier Øystein Djupvik.

Foreløpig er ruta de tre skal følge gjennom USA hemmelig. Men når startskuddet går 20.september kan de som er nysgjerrige følge turen på nettet. 

Alle de tre er erfarne globetrottere, men ekspedisjonsleder Gunnar Garfors er den som har trukket reiseinteressen lengst. I 2013 ble han som 37-åring verdens yngste person som hadde besøkt alle verdens land.

– Hvor lenge er det lengste du har vært på ferie på samme sted?

– Jeg var et par uker i India. Og et par uker i Kina.

– På samme sted hele tiden?

– Nei vi reiste nok litt rundt. Men på hytta i Skjomen, sør for Narvik, kan jeg være flere i uker i strekk. Det er en hytte uten veiforbindelse. Må ro inn. Der kan jeg finne roen, sier Gunnar Garfors.

<p>SKJOMEN: Gunnar Garfors finner roen her. Foto: PRIVAT<br/></p>

SKJOMEN: Gunnar Garfors finner roen her. Foto: PRIVAT

Internasjonal medieoppmerksomhet

Kameratgjengens tidligere rekord-stund er omtalt i en rekke medier verden rundt.

The Telegraph var en av mange som skrev om hvordan den norske trioen klarte å besøke mesteparten av Europa på 24 timer. Også HuffingtonPost omtalte trioen som sloss mot tiden for å sette ny rekord i Europa 

BBC laget en sak da Gunnar Garfors besøkte fem kontinenter på en dag

Og både Daily mail, Business Insider og australske News.com  er blant de mange som har skrevet om den yngste personen som har besøkt alle verdens land.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise