Hovedinnhold

- Reis fra barna i sommerferien

Kontroversielt utspill fra samlivsekspert

Familieferien er en tålmodighetsprøve for mange. Bedre kan sommeren bli, om foreldrene også tar helt fri fra barna og pleier kjærligheten.

Denne saken handler om:

Av TORA B. HÅNDLYKKEN
HJEMME ALENE: En samlivekspert råder foreldrene til å ta feiren sammen, for å styrke forholdet. Foto: Lars Erik Skrefsrud
HJEMME ALENE: En samlivekspert råder foreldrene til å ta feiren sammen, for å styrke forholdet. Foto: Lars Erik Skrefsrud
Det mener familieterapeut Solrun Braarud ved familievernkontoret i Steinkjer. Slett ikke alle samlivseksperter er enig med henne.

- At foreldrene tar vare på forholdet, er en gave til barna. Derfor kan det være lurt å la ungene være hjemme, mens de voksne drar på tur, sier Braarud.

Hun har sett mange eksempler på familier som opplever kriser under ferieturen, som egentlig skulle være avkobling.

- For slitne foreldre er barn en ekstra belastning. Hvis de voksne er utmattet, tar de ikke nok hensyn til barna, sier Braarud.

Sommerleir

Hun foreslår at barna skal være hjemme med besteforeldre eller dra en uke på sommerleir.

Slik kan foreldrene samle overskudd og være bedre rustet til hele familien skal på tur.

Sommerferien er høysesong for familiekriser. Da øker henvendelsene kraftig til familievernkontorer og samlivssentre.

- Vi får en bølge av henvendelser etter ferien. Forventningene til ferietiden er store. Da blir fallhøyden tilsvarende stor, sier Aud Emanuelsen, fagkonsulent på Samlivssenteret i Vikersund.

Hun støtter at foreldre bør være alene og foreslår å dele ferien i tre deler:

- Ferien bør bestå av noe alenetid, noe partid og familietid. Både foreldre og barn har godt av å være borte fra hverandre, sier Emanuelsen.

Flere familieterapeuter er uenig.

- Ferien er barnas tid. Da bør de voksne sette sine ønsker og problemer til side, sier Reimunn Førsvoll, familieterapeut og prest i Stavanger.

Han reagerer på at voksne oppfordres til å legge vekt på egne behov i sommerferien. Han mener at familien skal tilbringe ferien sammen.

- Om sommeren skal foreldrene kun tenke på barnas beste. De voksne jobber og tenker nok på seg selv resten av året, sier Førsvoll.

Han får støtte fra barnevernpedagog Gunnar Eide ved Sørlandet sykehus:
- Hovedregelen må være at familien skal være sammen. Foreldrene bør ikke reise alene på tur på bekostning av barna, sier Gunnar Eide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise