Hovedinnhold

- Nakenscanner kan gi hudkreft

Forskere hevder at den omstridte nakenscanneren som skal tas i bruk på flyplasser over hele verden, kan øke risikoen for hudkreft.

Denne saken handler om:

Det er amerikanske forskere som advarer mot kroppscannerne etter å ha studert strålingen fra maskinene som etter planen skal utplasseres på flyplasser i både USA og Europa. Flyplassen i Manchester har hatt en maskin utplassert i ca et år.

Italienske, nederlandske og britiske myndigheter har åpnet for utprøving av nakenscanneren på flyplasser, primært på flyavganger til USA.

Scanneren har møtt mye kritikk, først og fremst i forhold til personvernet. Men når forskere nå advarer mot kreftfare, kan det sette en effektiv stopper for den omstridte passasjerkontrollen.

- Strålingen skader

En av forskerne, biokjemiker David Agard ved University of California, sier strålingen fra skanneren blir værende i huden og det underliggende vevet.

LES OGSÅ:Nakenscanneren gis grønt lys i Storbritannia

- Selv om dosene i seg selv er trygge, er strålingen farlig når den blir fordelt over hele kroppen, sier professoren til det australske nyhets-nettstedet News.com.au.

- Verst for barn

Agard mener at røngtenstrålene i scanneren kan skade kromosomene, som igjen kan føre til kreft. Studien viste også at barn er mer sårbare overfor strålingsskadene.

LES OGSÅ:EU vil utsette nakenscanneren

Brown sa OK

Tidligere statsminister i Storbritannia, Gordon Brown, ga ifølge BBC grønt lys for innføringen av nakenskanner som følge av den mislykkede terroraksjonen i romjulen, da en terrormistenkt flypassasjer gjemte eksplosiver i undertøyet for å komme forbi sikkerhetssjekken.

Britiske BAA, som drifter seks britiske flyplasser, sier at de skal få på plass skannerne på Heathrow så snart som mulig.

Ser «alt»

Men nakenscanningen er omstridt, bl.a. ut fra personvernhensyn. Den kler deg simpelthen naken. Kontrollørene ser «alt» på skjermen - men kjenner ikke identiteten til personen de ser.

Krefter har også tatt til orde for at nakescanneren ikke må brukes på barn fordi den bryter med barneporno-lovgivningen.

- Uverdig

EU har også vært skeptisk til maskinen som kler av deg i sikkerhetskontrollen.

Koordinator for EUs anti-terrorisme gruppe, Gilles de Kerchove, har uttalt at kroppsscanneren kan være krenkende for personvernet og også skadelig for helsen.

LES OGSÅ: Ser silikonpupper og piercinger!

Med 361 mot, og kun 16 stemmer for, ga EU-parlamentet greit uttrykk for deres sitt på «superscanneren». Nå krever EU-politikerne i stedet en full gjennomgang av helsefarene forbundet med scanneren - og hva passasjerene synes om å bli nakenscannet.

- Mange reisende vil se på scannerne som en stor krenkelse av privatlivet, sier Philip Bradbourn, et av de britiske medlemmene av EU-parlamentet til CNN.

VG-leserne imot

VG Nett har også spurt sine lesere om de kunne godta å bli «kledd naken» av flyplasscanneren.

Slik svarte VG-leserne:

Er det greit å bli nakenscannet i sikkerhetskontrollen?
1. Nei, det blir for drøyt
57.88%
2. Ja, det har jeg ingenting i mot
29.82%
3. Tja, noen ganger er det sikkert nødvendig
12.28%
Antall stemmer: 4053
(Dette er ikke en vitenskapelig meningsmåling, og svarene reflekterer kun meningene til de som valgte å svare på spørsmålet.)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise