Hovedinnhold

Lofoten får internasjonal flyplass

... men den ligger 16 mil fra Svolvær

UT AV MØRKET?: Evenes lufthavn, som her ligger badet i vintermørke, har fått mer trafikk, bl.a. av Norwegian-fly, etter at den seilte opp som Lofotens jet-hovedflyplass. Nå får den også navnet "Lofoten International Airport". Foto: VG
UT AV MØRKET?: Evenes lufthavn, som her ligger badet i vintermørke, har fått mer trafikk, bl.a. av Norwegian-fly, etter at den seilte opp som Lofotens jet-hovedflyplass. Nå får den også navnet "Lofoten International Airport". Foto: VG
Med navnet «Lofoten International Airport» skal Evenes lufthavn bli kjendis ute i Europa.

Denne saken handler om:

Nå er det nemlig bestemt at jetflyplassen mellom Harstad og Narvik skal markedsføres som «Lofoten International» - selv om den ligger innpå to og en halv times kjøretid unna Svolvær, «Lofotens hovedstad».

Selv med den nye, fergefrie Lofast-forbindelsen er det mer enn 16 mils kjørevei mellom Evenes og Svolvær, der mange mener at det virkelige Lofoten «begynner».

- Glad for navnet

Den lange avstanden gjør ingenting, mener Lofotens turistsjef Trygve Steen.

- Uansett er Evenes den nærmeste «jetflyplassen», og vi er veldig glad for at Avinor vil ta i bruk navnet «Lofoten International». Det vil vi selvsagt utnytte aktivt i markedføringen internasjonalt, sier han.

Lufthavnsjef Martin Berntzen på Evenes sier til Harstad Tidende at Lofoten er et godt salgsnavn. Han har også ansvaret for Bardufoss lufthavn, som internasjonalt markedsføres som «Snowman International Airport».

«North Cape Airport»

I tillegg fikk Banak lufthavn i Lakselv for noen år siden navnet «North Cape Airport», som har gitt dem langt mer trafikktrøkk av svære jetfly med turister fra mellom-Europa - selv om også Banak ligger en drøy kjøretur fra Nordkapp.

Lofoten har flere småflyplasser - både i Svolvær, på Leknes og Røst i tillegg til heliporten på Værøy. I tillegg brukes Bodø lufthavn i stor grad som som transitt for Lofoten-turistene.

Lettere tilgjengelig

Men med den nye fastlandsforbindelsen, som åpnet før jul, og Evenes-flyplassen markedsført som «Lofoten International» blir det mye lettere for turistene å nå ut til Norges vakreste landtunge mot vest.

- Med jetflyplass og fergefri veiadkomst blir tilgjengeligheten til Lofoten mye bedre enn før, sier turistsjef Steen, også med tanke på vær og vind.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise